Kosthold og ernæring
Les dette før du spiser middag
Mye fett i norske middager, her er ekspertrådene.
Det føles kanskje enkelt å slippe et par pølser i gryta eller en hamburger i stekepannen.
Når fiskemiddagen skal serveres, blir det muligens færre protester fra barna hvis det står fiskeboller eller fiskekaker på menyen.
Der stopper nok imidlertid fordelene, for kroppen din har helt klart bedre av rene råvarer enn bearbeidet mat.
Mer kalorier
- Bearbeidet mat kan aldri måle seg med rene filetstykker eller rent, oppmalt kjøtt, sier sier Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog i kvinnetrening.no og www.themanutrition.no.
- Det handler egentlig om konsentrasjonen av proteiner samt tilsetning av stivelse, fett og eventuelle tilsetningsstoffer for økt holdbarhet, smak, farge eller konsistens, sier Therese F. Mathisen.
To grillpølser vil for eksempel gi tre ganger så mange kalorier som et stykke filet av svin eller kylling.
- Dette kommer av fettinnholdet og at pølsene også inneholder noe stivelse.
Med mindre bearbeidet mat kan du også spise deg til flatere mage.
Like ille med fiskeboller?
Dette bør du sjekke når du kjøper bearbeidet fisk og kjøtt:
- Innholdet av fisk eller kjøtt bør være høyest mulig og minimum 50 prosent
- Unngå natriumglutamat og nitritt om mulig
Kilde: Therese F. Mathisen
Pølse og kjøttdeig er en sak, men fiskeboller og fiskepudding er vel en annen? For fisk er vel bra uansett, er det ikke?
- Fiskeprodukter er ikke alltid bedre enn kjøttprodukter, sier Mathisen.
- Uansett opphav bør produktet bestå av mest mulig av selve råvaren. Heter det kjøttboller, bør minst 50 prosent av varen være kjøtt, og dette gjelder også for fiskeboller, sier hun.
Det kan hende at lysten på bearbeidet mat skyldes for lite søvn.
Mathisens erfaring er at fiskeboller generelt ligger på maks 50 prosent fisk, og det mener ernæringsfysiologen er for dårlig.
Bedre stelt er det ikke nødvendigvis når det gjelder fiskekakene.
- Fiskekaker har gjerne samme lave nivå av fisk. Ofte inneholder de så lite som 30 prosent fisk, men det finnes også gode alternativer med opp mot 70-80 prosent fisk, sier hun.
For å vurdere kjøtt- og fiskevarer, bør du altså velge en som har mest mulig av selve råvaren i seg.
Fisk som råvare har vist seg å være en svært effektiv fettforbrenner.
Bedre blodsukkerregulering
Det rene kjøttstykket vil derfor alltid være et bedre valg, og når alt kommer til alt blir du antageligvis mye mettere enn du blir av de to grillpølsene også.
- Et rent kjøttstykke har dobbelt så mye proteiner i seg, sier Mathisen.
Dette er positivt fordi proteinene gir metthet, blodsukkerregulering, økt stoffskifte og er byggesteiner for det vevet som gir bedre forbrenning og kroppsfasthet i form av muskler.
Det finnes flere ting du skal se etter for å finne det sunneste kjøttet.
- Husk også at det ofte er mye salt i bearbeidet mat. Dette er ikke heldig da salt øker blodtrykket og belastningen på hjertet ditt. Matvarer rike på salt forbindes med risiko for høyt blodtrykk, sier hun.
Vi har sjekket hvilken kjøttdeig som er sunnest.
Lettere varianter
Informasjonssjef Eli Strand i Nortura, som blant annt har Gilde og Prior blant sine merkevarer, er enig i at hvis man er opptatt av helse eller sliter med overvekt, så er ikke pølser det beste valget.
- Jeg tror alle vet at rent kjøtt er det som er aller sunnest. Men mange er veldig glade i pølse og annen farsemat likevel, og da finnes det alternativer som ikke inneholder så mye fett, sier hun.
Du kan gå mye ned i vekt hvis du velger fettfattige alternativer i matveien.
Strand påpeker at det ikke er kjøttprodusentenes oppgave å oppdra forbrukerne.
- Men det er vår oppgave å tilby sunnere alternativer. Og det gjør vi, sier hun.
Riktig smak
Strand tror imidlertid ikke det vil være noen god forretningsidé å produsere magre medisterkaker eller magre ostepølser.
- Er man en gourmet, så vil man ha en del fett, og det må være balanse mellom kjøtt, fett og krydder. Ellers blir det ikke riktig smak, sier hun.
Velger du en pølse i farta, er det ikke det samme hvilket tilbehør du velger.
Mindre fett
Alle farseproduktene med kylling inneholder under ti prosent fett. Og det finnes også magre varianter av svinepølser.
Den kjøttfarsevarianten som selger best av Nortura sine produkter, er karbonadedeig. Den har bare fem prosent fett, og har overtatt førsteplassen fra vanlig kjøttdeig, som har 14 prosent fett.
- Det tyder på at folk er opptatt av å kutte ned på fettet, sier Strand.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Alle over 20 bør kjenne sitt kolesterolnivå
Slik unngår du å krympe med alderen
Fedons smarte tips og triks: Alt om lavkarbo
Slik er Lene Alexandras oppskrift på flat mage
Denne saken ble første gang publisert 27/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.