Ekstrem diett
Mat som bygger muskler
Sumomaten kan hjelpe deg til å bygge store muskler.
FAKTA OM CHANKO-NABE
Chanko-nabe er utviklet for sumobrytere, for å gi høykvalitets ernæring, bygge muskler, redusere restitusjonstid, og økt utholdenhet for daglige treningsøkter.
Chanko-nabe lages sjelden etter faste oppskrifter, men består gjerne i hva kokken finner for godt å bruke.
I Japan åpent den første restauranten med chanko-nabe som spesialitet i 1937.
Kilder: Wikipedia | Guy Gourmet
Byambajav Ulambayar er dobbelt verdensmester i sumobryting. Han veier 150 kilo, men det sies at han bare har 15 prosent fett på kroppen.
Det eneste han spiser, ifølge Guy Gourmet-bloggen hos Men's Health, er den japanske retten chanko-nabe, også kalt sumostuing, og ris.
- Fettprosenten hans høres liten ut i forhold til at han er sumobryter. Selv verdens største og beste kroppsbygger har høyere fettprosent, sier trener og daglig leder for My Revolution, Børge Andre Fagerli, til Klikk.no.
Fagerli, som er en ivrig kokk med fokus på muskelbyggende mat, mener likevel at chanko-retter er relativt sunne.
- Chankoen gjøres gjerne fettrik for å få et høyt kaloriinnhold, men ulempen er at proteinrik mat demper appetitten. Mengden fett den vil tilføre kroppen, kommer an på hvor mye du spiser, sier Fagerli.
Spiser enorme mengder
Chanko-nabe finnes med forskjellige ingredienser.
Fellesnevneren er at sumomaten sørger for å sikre inntak av nok proteiner, karbohydrater og kalorier.
I tillegg hører grønnsaker med, noe som sikrer inntaket av antioksidanter og vitaminer.
Tofu, kjøtt, kylling og egg er vanlige proteinkilder i chanko-nabe.
Daglig spiser Ulambayar, ifølge bloggen, ti solide porsjoner chanko-nabe, med ti tilhørende porsjoner med ris. Før dagens første massive måltid, starter treningsøkten på tom mage klokken fem om morgenen. Den varer i fem til seks timer. Da spiser han fem porsjoner chanko-nabe med ris til, for å kompensere for tapte kalorier, og for å skaffe seg noen ekstra.
Etter måltidet er det tid for en middagshvil. Når den er over, gyver han løs på fem nye porsjoner chanko-nabe og fem nye boller ris. Så går han til sengs. Kroppen får hvile. Musklene bygges. Dagen etter gjentas det hele.
Kan være alternativ til annen muskelmat
Sumobryteren dropper altså frokosten. Måltidet som etter norsk tradisjon er dagens viktigste. Men dersom vi fortsatt spiser frokost, og ikke har tungvekterambisjoner, men bare ønsker økt muskelmasse - er chanko-nabe-retter og styrketrening en fordelaktig komibinasjon?
- Disse rettene inneholder helt sikkert nok protein og karbohydrat til at de egner seg etter trening, og kan være en del av et opplegg der man ønsker å få større muskler. Men det kan mye annen mat også. Denne maten vil ikke øke muskelmassen mer enn annen protein- og karbohydratholdig mat, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog, til Klikk.no.
Børge Fagerli mener også at chanko-nabe kan være et alternativ til annen mat som gir muskler.
- Det er ingen dårlig ide. Retten inneholder mye proteiner, så kombinert med trening kan det absolutt være bra, sier Fagerli.
- Men hvis vi fortsatt har troen på at chanko-nabe kan være tingen, er det en risiko for at det blir for mye proteiner?
- Det er i hvert fall ikke noen vits i å spise så mye mer proteiner enn det man kan nyttiggjøre seg av, ettersom det blir veldig dyre kalorier, sier han.
Vi trenger rundt ett gram protein per kilo kroppsvekt daglig. De som trener ekstremt mye styrke kan trenge opp til to gram per kilo kroppsvekt daglig.
- For en som trener så mye som dette, er det ikke noe problem å få i seg nok proteiner hvis man spiser nokså normalt, rett og slett fordi han spiser så mye mat, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.
Ikke sunt for vanlige mosjonister
Ti massive porsjoner chanko-nabe daglig høres ut som en uoverkommelig utfordring. Og ernæringsfysiologen vil ikke anbefale dette som et sunt mål for oss uten sumoambisjoner.
- Dette er selvfølgelig ikke et sunt mål! For det første har jo mange av disse en fettprosent vi andre ikke ønsker oss. Dessuten trener de så mye at de trenger mye mer mat enn oss som sitter stille hele dagen, og kanskje tar oss en times trening på et treningssenter i løpet av dagen, sier Borchsenius.
LAG CHANKO-NABE SELV
Har du lyst til å prøve muskelmaten chanko-nabe, kan du prøve deg på denne retten. Chanko-kokkene bruker ofte ikke faste oppskrifter, så her er det rom for å bruke det du har tilgang på.
Good Luck Chanko
1 medium kylling
2 medium løk
3 til 4 gulrøtter (valgfritt)
2 eller 3 Negi løk (alternativt stor purre)
1 daikon reddik (valgfritt)
1 medium eller stor potet
10-12 shiitake sopp (tørket shiitake kan brukes; myk opp i lunkent vann og la renne av)
1 medium kål
1 eller 2 biter aburage (frityrstekte tofu)
1 bit koyadofu (tørket tofu) eller fersk tofu
1/2 kopp soya saus
1/2 kopp mirin (en søt sake for krydder) eller 1/2 kopp sake med 1 ss sukker
1/2 ss salt
1 eller 2 pk hvetenudler eller eggnudler
Slik går du frem:
1. Fjern beina fra kyllingen, og skjær kjøttet i passe store biter. Spar på beina for å koke kraft på dem.
2. Del Negi (eller purre) og gulrøttene, i store biter. La en gulrot være hel.
3. Fyll en stor gryte gryte med vann og sett på middels lav varme.
4. Legg kyllingbeina sammen med Negi (eller purre) og skivet gulrot. La det småkoke uten lokk i ca. 3 timer.
5. Skjær Daikon og potet i biter. La det halvkoke i en egen gryte.
6. Skjær løk og shiitake i fire. Skjær kålen i små biter, kutt biter av tofu og gjenværende gulrot i litt store biter.
7. Legg alle kuttede ingredienser og soya saus i kraftgryta. La det småkoke til de friske grønnsakene er kokt.
8. Deretter legger du i de halvkokte grønnsakene.
9. Smak til med mirin, eller tilsvarende, og salt
10. La det putre et par minutter til. Server varm.
11. Når chankoen er ferdig, varmer du opp suppen og serverer i dype skåler.
Norske, sunne kroppsbyggere spiser gjerne kylling, egg, kjøtt, melkeproteiner, og supplerer med frukt og grønnsaker. Ikke ulikt det som finnes i chanko-retter.
- Men i konkurransesesong ofres gjerne grønnsakene og frukten for å bygge opp muskelmassen mest mulig, sier Børge Fagerli.
Kan være sunnere enn proteinpulver
For å bygge muskler er det mange som hjelper på med ekstra proteintilskudd. Det er egentlig unødvendig for de aller fleste som er bevisste på kostholdet sitt, ifølge ernæringsfysiologen.
Spørsmålet er om retter av chanko-nabe kan erstatte proteinpulveret, og samtidig være mer sunt og effektivt for muskelbygging.
- Det kan det selvfølgelig gjøre. Dette er mat, som i tillegg til proteiner, inneholder karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler. Proteinpulver er jo bare et supplement til annen kost. Og de færreste trenger proteinpulver hvis de er litt bevisst på hva de får i seg gjennom maten, sier Cathrine Borchsenius.
Hun mener, ut fra oppskrifter hun har sett på, at chanko-nabe-rettene ser ut til å inneholde mye grønnsaker. På det grunnlaget mener hun det selvfølgelig er mye sunnere å velge chanko-nabe fremfor proteinpulver i komibinasjon med et lite gjennomtenkt kosthold.
Fagerli sier at de fleste kroppsbyggere i Norge supplerer kosten med proteinpulver.
- Stort sett de fleste gjør det. Kjøtt og kylling er jo ganske dyrt, så det ofte mer økonomisk med proteinpulver.
Chanko-nabe lite utbredt i Norge
Et raskt søk på nettet, viser at chanko-nabe ikke er særlig omtalt på norsk. Verken treningsblogger, treningsforum eller andre steder utmerker seg som gode kilder til fordypning.
- Dette er jo egentlig bare vanlig mat med unorske ingredienser. Næringsstoffene er jo de samme som i et balansert norsk kosthold, så derfor er det jo både tungvint, og ikke noe lurere å velge chanko-nabe fremfor annen proteinrik mat, mener Borchsenius.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 31/10 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.