Søtningsmiddel
10 alternativer som gir søtsmak
Sukker kommer i flere varianter. Velg det sunneste alternativet.
Naturlige alternativer
- Stevia
- Fruktose
- Agavesirup
- Bjørkesøt
- Yaconpulver
- Gul Java
- Palmesuk
- Splenda
- Sukrin
Kilde: Bramat.no
Hvitt sukker, honning eller kunstig søtstoff. Hva er egentlig det beste valget?
- Vi mennesker er født med en naturlig preferanse for søtt. Kanskje skyldes det at morsmelken er søt, og at vi er avhengig av den når vi kommer til verden, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.
Likevel er det som kjent uheldig å spise for mye søtt.
Mye sukker i kosten er forbundet med overvekt, diabetes type 2, hjerte- karsykdom og hull i tennene.
- Derfor jakter vi stadig på sukkererstatninger som smaker søtt, men som ikke har de samme negative konsekvensene som sukker kan ha, sier hun.
Ikke tilsatt sukker
Sukker finnes naturlig i mange mat- og drikkevarer.
Frukt, bær og honning inneholder fruktsukker og druesukker, melk inneholder melkesukker, malt inneholder maltsukker og sukkerbeter og sukkerroer inneholder sukrose, som brukes i vanlig farin.
- Når disse sukkerartene tilsettes mat eller drikke, sier man at de inneholder tilsatt sukker, sier hun.
Siden det finnes naturlig i en del mat, kan imidlertid en matvare inneholde like mye sukker selv om den ikke er tilsatt sukker.
- Og det er ikke slik at naturlig sukker er sunnere enn tilsatt sukker. Det som betyr noe er hvor mye sukker mat- eller drikkevaren inneholder totalt, sier hun.
Ikke sunnere
- Det er heller ikke alle alternativene til sukker som nødvendigvis er sunnere. Etter min mening er verken rørsukker, fruktose eller honning bedre valg hvis man ønsker å tilføre maten søtsmak, sier ernæringsfysiolog i BAMA Gunn Helene Arsky.
Selv bruker hun helst vanlig sukker, brunt sukker eller melis der det trengs for smakens skyld og bakestrukturen.
- Jeg passer heller på å bruke sukker med fornuft. Det er bedre enn å ha frislipp på kunstige søtstoffer og erstatninger, som gjør det greit å spise søtt hele tiden, sier hun.
Mindre kalorier
Lønnesirup er imidlertid også å finne i skapet til Arsky, men ikke fordi det inngår i det daglige kostholdet hennes.
- Jeg bruker lønnesirup et par ganger i året på grove pannekaker, og det smaker veldig godt, sier hun.
Skal du først bruke sirup er nemlig lønnesirup et bedre valg enn vanlig sirup, som fremstilles av sukkerroer ved raffinering.
- Karbohydratene i lønnesirup inneholder vanlig mengde kalorier, men på grunn av vannet i lønnesirupene er det ørlite mindre kalorier per desiliter enn det er i for eksempel vanlig sirup, sier hun.
Ikke for mye fruktose
Så hva bør man egentlig velge?
- Mange nordmenn får i seg altfor mye sukker, og mye av dette sukkeret kommer fra brus og andre søte drikker. I en periode var det mange som byttet ut raffinert sukker med fruktose, og i små mengder er det ikke noe galt i å bruke fruktose, sier Borchsenius.
Det mange ikke vet, er imidlertid at fruktose øker nivået av ugunstige fettstoffer i blodet.
- Derfor er det heller ikke bra å få i seg for mye fruktose, sier hun.
Trigger søtsuget
Så har vi det kunstige sukkeret. Det vi gjerne finner i for eksempel lettbrus.
- Frem til nå viser forskning at du skal drikke svært store mengder brus for at det kunstige sukkeret skal være skadelig. Noen føler imidlertid at det trigger søtsuget og sultfølelsen, og hvis det gjelder deg bør du naturligvis holde deg unna det, sier Borchsenius.
Naturlige alternativ, som er utvunnet av blomster og frukter, er greit innimellom, men helst ikke for store mengder.
- Det er nok med søtstoff som alt annet innen ernæring: Det beste er å velge litt av alt og ikke mye av en ting. Aller lurest er det også å begrense bruken av søtt uansett søtstoff. Gjør du det, vil søte mat- og drikkevarer som frukt og bær smake mye bedre, sier hun.
Flere grupper
Sukkererstatningene kan deles inn i flere grupper.
Kunstige søtstoffer:
- Aspartam
- Acesulfam K
- Sakkarin
- Cyklamat
- Sukralose
Sukkeralkoholer:
- Mannitol
- Xylitol
- Isomalt
- Sukrin (erythritol)
Her er 10 alternativer du kan velge når du ønsker litt mer søtsmak:
(Kilder: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, www.bramat.no og www.funksjonellmat.no)
Stevia
Stevia er en søt urt.
Av planten kan du bruke bladene som naturlig søtsmak i teen, men vanligvis mener man det produserte søtstoffet steviaglykosid når man snakker om stevia.
Fordeler:
Inneholder ingen kalorier
Påvirker ikke blodsukkeret
Ulemper:
Smaker spesielt og kan ikke brukes uten at det setter smak på maten
Noen aktuelle bruksområder:
Til blant annet baking, kaffe, te, desserter, smoothies og yoghurt
Les også:
- Er du avhengig av søtt vil du alltid være det
Rørsukker
Et mer naturlig alternativ til det hvite sukkeret.
Fordeler:
Mindre raffinert enn hvitt sukker og inneholder dermed spor av vitaminer og mineraler
Ulemper:
Inneholder like mye kalorier som hvitt sukker
Egner seg ikke til all baking
Noen aktuelle bruksområder:
Brukes som vanlig sukker
Les også:
Unngå maten som gjør at du promper mer
Sukrin
Uten kalorier.
Sukrin produseres av sukkeralkoholen erythritol. Dette er et karbohydrat som er litt mindre søtt enn sukker og som ikke inneholder kalorier.
Fordeler:
Inneholder ikke kalorier
Påvirker ikke blodsukker- og insulinnivået i kroppen
Samme konsistens som sukker
Finnes også som brunt sukker og melis
Ulemper:
Smaker litt spesielt
Kan ikke brukes i svært søte bakverk
Noen aktuelle bruksområder:
Over bær, på frokostblanding, i bakst som ikke har stor sukkerandel
Les også:
Se opp for disse sukkerfellene
Seks råd som får deg ut av sukkerfella
For mye sukker kan gi muskelplager
Fruktose
Fruktsukker utvunnet av frukt, bær og grønnsaker.
Fordeler:
Du trenger lite fordi stoffet er søtere enn sukker
Lavere glykemisk indeks enn vanlig sukker
Stimulerer i mindre grad enn hvitt sukker til utskillelse av insulin.
Ulemper:
Bruker andre opptaksmekanismer i kroppen
Ødelegges av varme så man må bruke mer enn sukker for eksempel i te
Inneholder like mye kalorier som sukker
Noen aktuelle bruksområder:
I te, kaffe, desserter, kaker, syltetøy.
Les også:
Disse yoghurtene er fulle av sukker
Slik får du best konsentrasjon
Sjekk om du er avhengig av sukker
Hvitt sukker
Ren sukrose.
Hvitt sukker utvinnes fra sukkerroer. Dette er ren sukrose – altså glukose og fruktose.
Fordeler:
Egner seg godt til baking
Søtsmaken vi er vant til og som vi måler alt annet opp mot
Ulemper:
Kaloririkt
Fullstendig raffinert – altså uten mineraler, vitaminer og næringsstoffer
Kan øke risiko for karies
Kan øke risiko for overvekt
Noen aktuelle bruksområder:
Passer til det meste du ønsker å gi mer søtsmak.
Les også:
For mye sukker kan gi muskelplager
Unngå maten som gjør at du promper mer
Kokossukker
Fra kokosnøttpalmen.
Kokossukker fremstilles av nektaren til blomstene på kokosnøttpalmen.
Fordeler:
Kokossukker er naturlig og uraffinert
Sukkeret har lav glykemisk indeks som gir stabilt blodsukker
Naturlig søt og litt karamellaktig smak
Ulemper:
Inneholder mye karbohydrater
Noen aktuelle bruksområder:
I kaffe, te, varme og kalde retter, hjemmelaget konfekt, desserter, marinader
Les også:
Tror du denne chipsen er sunnere?
Honning
100 % naturlig.
Honning fremstilles av honningbier som samler nektar fra blomster.
Nektaren omdannes til honning ved at biene tilsetter sitt eget kjertelsekret.
Fordeler:
100 prosent naturlig
Innholder ørsmå mengder vitaminer og mineraler
Gir mer stabilt blodsukker enn sukker
Antibakteriell effekt
Ulemper:
Smaker spesielt og passer ikke i alle retter
Inneholder mye kalorier
Kan ikke gis til barn under 12 måneder
Inneholder ikke så mye vitaminer og mineraler som folk tror. Det er kun spor av disse stoffene så selv om du daglig bytter ut 10 prosent av energiinntaket ditt med honning, utgjør mengden vitaminer og mineraler kun 0-1 prosent av dagsbehovet
Noen aktuelle bruksområder:
I te, kaker, kjeks, sammen med nøtter, desserter og i smoothies.
Les også:
Lønnesirup
Fra lønnetreet.
Lønnesirup fremstilles ved at saft fra lønnetreet tappes.
Man trenger 40 liter saft for å få 1 liter lønnesirup.
Fordeler:
100 prosent naturlig
Inneholder mye antioksidanter
Kan virke betennelsesdempende
Ulemper:
Inneholder mye kalorier
Smaker spesielt og passer ikke i alle retter
Noen aktuelle bruksområder:
På pannekaker, i desserter, på ost, i marinader, i yoghurt naturell, i te og kaffe og til baking
Les også:
Gikk ned 20 kilo med kaker til frokost
Splenda
Kjemisk bearbeidet.
Søtstoff fremstilt gjennom kjemisk bearbeiding av vanlig sukker der man tilfører kloratomer.
Fordeler:
Laget av sukker
Fungerer som sukker i matlaging
Gir ingen kalorier fordi det ikke kan brytes ned i tarmen
Gir ingen blodsukkerstigning eller økt insulinutskillelse
Ulemper:
Mange er skeptiske fordi man har satt inn kloratomer i sukkermolekylet
Kan forårsake diaré og gass
Noen aktuelle bruksområder:
Til baking, desserter, te, kaffe
Les også:
- Er du avhengig av søtt vil du alltid være det
Tagatesse
Laget av Tagatose.
Dette er et strøsukker laget av Tagatose, som finnes i blant annet epler, appelsiner og ananas.
Fordeler:
Søtere enn vanlig sukker så du trenger bare halve mengden
Gode bakeegenskaper
Karamelliseres lett
Påvirker blodsukkeret i liten grad
Inneholder lite kalorier
Ulemper:
Gir risiko for fordøyelsesubehag
Fyller bare halve volumet i oppskrifter med sukker
Noen aktuelle bruksområder:
Til baking, på yoghurt, til varme og kalde drikker.
Les også:
For mye sukker kan gi muskelplager
Unngå maten som gjør at du promper mer
Denne saken ble første gang publisert 24/01 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.