fjerne strekkmerker
Vil du bli kvitt strekkmerkene?
Her er alt du bør vite om fjerning av strekkmerker.
- Når kroppen forandrer seg mye over kort tid, som ved graviditet eller under puberteten, hender det at huden ikke klarer å tilpasse seg fort nok. Resultatet blir arr i lærhuden, bedre kjent som strekkmerker, sier daglig leder og fagansvarlig ved Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide.
Hun forklarer at strekkmerker er skader som oppstår i kroppens underhud.
- I starten opptrer strekkmerkene som rosa til blåfiolette striper eller bånd på magen, setepartiet, brystene, lårene eller armene. Stripene innebærer overstrekking av elastiske fibre i huden. Disse fibrene gjenvinner ikke sin elastisitet, noe som gjør at det i de aller fleste tilfeller dreier seg om varige endringer i huden, sier Eide.
Fjerne strekkmerker
På pleiemarkedet i dag finnes det mange produkter som lover å forebygge og redusere strekkmerker. Ifølge Eide finnes det imidlertid ingen forskning som beviser at disse tiltakene er effektive.
- Noe forskning har vist at middelet tretinoin kan dempe utviklingen av strekkmerker, men det gjelder i hovedsak for å dempe videreutvikling av allerede etablerte strekkmerker som er mindre enn seks uker gamle og som fortsatt er rosa eller røde på farge. Nytteverdien vil derfor være begrenset. I tillegg kan tretinoin være skadelig for fosteret og skal ikke brukes i svangerskapet, sier hun.
Professor og overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Cato Mørk, mener at det er bortkastet å bruke penger på kremer i et forsøk på å forebygge strekkmerker under graviditeten.
- Strekkmerker kan ikke forebygges. Strekkmerkene oppstår i lærhuden, og kremer og andre produkter når aldri så langt ned, sie Mørk.
Han forklarer prosessen ved å sammenlikne huden med en strikk. Når du har strukket den langt ut over lengre tid, vil fibrene aldri trekke seg sammen igjen.
- De elastiske fibrene i huden blir overstrukket, og dette kan ikke reverseres, sier Mørk.
Hudlege Jens Roar Bjerke er enig med Mørk.
- Dette er det ingenting du kan gjøre noe med. Det er også helt tilfeldig hvem som får merker og ikke, det er bare snakk om flaks og uflaks, sier Bjerke.
Les også: Dette kjennetegner den sensitive huden
Hvorfor får man strekkmerker?
Hudlege ved det dermatologiske senteret Hudklinikken, Jon Langeland, forteller at man fremdeles ikke vet nøyaktig hvorfor noen får mer strekkmerker enn andre, men at hormonpåvirkningen er vesentlig.
- Vi ser også strekkmerker hos tenåringer som ikke er overvektige. Det er sannsynlig at hormonpåvirkningen på en eller annen måte svekker de kollagene fibrene i bindevevet i huden slik at vevet overstrekkes. Det øvre hudlaget blir også trukket fra hverandre slik at det blir som arr i huden. Dersom det samtidig er påkjenning for huden i form av volumøkning som ved svangerskap, kan utvidelsen av huden i seg selv være større enn det de elastiske fibrene kan ta opp, noe som fører til strekkmerker som resultat, sier Langeland.
Hudlegen forklarer at det ikke er særlig mye man kan gjøre med strekkmerkene, annet enn å unngå å øke mer enn normalt i vekt under graviditeten.
- For å unngå strekkmerker kan man også forsøke å bruke sports-BH og klær som støtter mest mulig, men effektiv støtte for magen er ikke så lett å få tak i, sier Langeland.
- Man bør ikke forsøke alle mulige behandlinger. Av kremer kan A - vitaminsyre-kremer og Abrela ha en viss effekt på merkene, legger han til.
Les også: 6 tips mot tørre lepper
Strekkmerker og laser
Hudlege og professor ved Stavanger Universitetssykehus, Thomas Ternowitz, mener at det er mulig å redusere strekkmerkene etter en graviditet.
- Du kan få laserbehandling som bygger opp strukturen i huden igjen. IPL- og fraksjonert CO2-laserbehandling er to alternativer som kan hjelpe deg å fjerne en del av strekkmerkene. Ved IPL-behandling stimuleres huden til å danne flere såkalte kollagenfibriller som bygger opp huden igjen. Fraksjonert CO2-behandling innebærer at det lages små dype hull i huden og forårsaker kraftig dannelse av kollagen i huden, sier Ternowitz.
Anne Harlia ved Laserklinikken.no har behandlet strekkmerker med laser siden tidlig på 80-tallet. Hun mener at laseren reduserer strekkmerker betydelig.
- Med korrekt laserbehandling kan strekkmerkene forsvinne, man ser cirka 40-50 prosent bedring etter tre-fire uker. For de fleste holder det med én behandling - eller maks to ganger med seks eller åtte måneders mellomrom, sier Harlia.
Laser sies å være den mest effektive, men også dyreste, måten å fjerne strekkmerker på. Laser skal stimulere cellene i lærhuden til å produsere nytt vev som kan hjelpe mot strekkmerker.
Noen hudleger er imidlertid ikke helt overbevist om at denne metoden hjelper.