tannregulering for voksne

Tannregulering for voksne

Vær klar over dette om du ønsker tannregulering som voksen.

TANNREGULERING FOR VOKSNE: Voksne kan velge mellom ulike tannreguleringer, som "usynlig", men pris på tannregulering varierer. FOTO: Getty Images.
TANNREGULERING FOR VOKSNE: Voksne kan velge mellom ulike tannreguleringer, som "usynlig", men pris på tannregulering varierer. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- De fleste voksne som velger å regulere tennene gjør dette av estetiske årsaker. De har kanskje hatt tannregulering i ungdommen, men opplever at tennene flytter seg tilbake. Ofte er det skjeve tenner som skal rettes, at tennene står trangt eller at en eller flere tenner står utenfor tannbuen. Ønsket er altså et pent, harmonisk smil med jevne tannbuer, forteller Mariann Sørensen, tannlege og klinikkleder ved Odontia Dentalklinikken AS.

Hun forklarer at andre pasienter kan oppleve at tannstillingen gjør det vanskelig å holde skikkelig rent, eller at det gir funksjonelle problemer i form av smerter i kjeveledd og kjevemuskulatur.

- Vi har regulert pasienter i alle aldersgrupper, fra tidlig i 20-årene til de over 70.

Tannregulering på voksne

Ifølge Nils Jørgen Selliseth, spesialist i kjeveortopedi ved Apollonia Tannklinikk, vil det i enhver befolkning være ca. 30 prosent som trenger en eller annen form for tannregulering. I Skandinavia har vi hatt offentlige støtteordninger for barn og ungdom som trenger regulering, og de fleste som har behov får tilbud om dette når de er under 20 år.

Denne støtteordningen er imidlertid under press i Norge, og støtten reduseres år for år.

- Da blir foreldrenes økonomi mer utslagsgivende for om barnet får den behandlingen det er behov for. Det er en av årsakene til at noen voksne velger tannregulering. Foreldrene hadde ikke økonomi til å gjennomføre behandling da de var barn, sier Selliseth, og forteller at skjeve tenner også kan utvikle seg med årene, slik at det først er når du er voksen at det er behov for behandling.

Voksne som vurderer tannregulering

- Tenk gjennom hva som er hovedproblemet: Hva ønsker du?

- Har du mulighet til å komme ofte til kontroll?

- Start med en konsultasjon, da vil du få informasjon om hvilken tannregulering som er best egnet for deg, og hvilket behandlingsresultat du kan forvente.

- Reguleringen er nesten usynlig, men du må regne med at den kan påvirke talen noe.

Kilde: Tannlege og klinikkleder ved Odontia Dentalklinikken AS, Mariann Sørensen.

Den tredje gruppen av voksne har hatt regulering da de var barn, men så har tennene gått tilbake og blitt skjeve igjen.

- Hos noen er kjevestillingen feil, og de trenger en kjeveoperasjon i tillegg til tannregulering. Slike operasjoner kan først gjøres etter pasienten har avsluttet vekst, i 18-20 årsalder, så de får også regulering på tennene etter at de er blitt voksne.

Les også: Slik unngår du syreskader på tennene

Ønsker usynlig tannregulering

Det er flere ting som skiller tannregulering hos voksne fra tannregulering hos barn. Hos voksne får vi ingen hjelp av kjevevekst slik vi får hos barn, og det er derfor ikke alle tannbevegelser som er like enkle å få til hos voksne.

- Voksne pasienter er heller ikke alltid innstilt på å ha på reguleringen like lenge, så behandlingen gjøres ofte enklere og med noen kompromisser slik at det ikke skal ta så lang tid å bli ferdig, sier Selliseth.

Han påpeker videre at mange voksne har slitte tenner, og at det før restaurering og oppbygging kan være lurt å dytte tennene inn i kjeven igjen slik at en slipper å slipe så mye på de før de bygges opp igjen med porselensfasetter. På denne måten kan tennene bevares og restaureres på en mer vevsbevarende måte enn om man ikke regulerer på tennene først.

- Den største forskjellen på tannregulering hos barn og voksne er at en voksen pasient oftest har mye større krav til at behandlingen ikke skal vises.

Les også: Dette er prisen på ulike tannhelsetjenester

Pris på tannregulering

Hvor lang tid behandlingen vil ta er sterkt avhengig av type bittfeil. Mindre estetiske korreksjoner kan gjøres på 8-12 uker, mens større korreksjoner kanskje trenger 18-24 måneder.

- Når det gjelder pris, så kan denne variere fra 19.000,- til 48.000,- og avhenger av type bittfeil, type tannregulering og hvor mange skinner som er nødvendig, sier Sørensen, og legger til:

- Videre avhenger prisen av om begge eller bare én kjeve skal behandles. Den totale summen inkluderer undersøkelse med utarbeidelse av behandlingsplan der pasienten får se progresjon og forventet resultat i en 3D-animasjon, kontroller underveis og en skinne i etterkant.

Hun tilføyer at det er viktig at annen tannbehandling er gjort først. Det vil si at det ikke må være hull i tennene, tannkjøttbetennelse eller lignende.

Ulike typer tannregulering for voksne

Incognito tannregulering

Dette tyske produktet er helt på topp når det gjelder presisjon og hemmelighold. Her lages apparaturen individuelt for best mulig presisjon og komfort, og den monteres skjult på innsiden av tennene slik at den ikke vises i det hele tatt.

Inman Aligner

Brukes når kun fortennene skal reguleres, for eksempel ved trangstilling. Her benyttes en skinne under hele behandlingen, parallelt med lett slipning mellom tennene. Pasienten kommer til kontroll hver tredje-fjerde uke.

Invisalign

Kan brukes på alle typer bittfeil. Denne er å foretrekke om begge kjever skal behandles parallelt. Det utarbeides et sett med skinner som gradvis flytter tennene.

Pasienten setter inn en ny skinne hver uke, og kommer til kontroll hver fjerde uke. Fordelen er at skinnene ikke viser så godt.

Den skal tas av ved både spising og tannpuss. Derfor blir ikke risiko for hull i tennene så stor som ved bruk av tradisjonell regulering, og en slipper at apparaturen blir limt fast til tennene.

Ulempen er at skinnene ikke virker om de ikke blir brukt minst 20 timer per døgn.

Clear Smile Aligner

Samme prinsipp som Invisalign, men kan ikke brukes på alle typer bittfeil. Alle skinnene må benyttes opp mot 20 timer per døgn. Det er i praksis hele tiden, bortsett fra når man spiser og rengjør tennene.

Kilde: Mariann Sørenden, tannlege og klinikkleder ved Odontia Dentalklinikken AS, og Nils Jørgen Selliseth, spesialist i kjeveortopedi ved Apollonia Tannklinikk.