tannlegeskrekk
Bli kvitt tannlegeskrekken
Det er ikke nødvendig å utsette tannlegebesøket i årevis på grunn av redsel.
Årsakene til at pasienter sliter med tannbehandlingsangst, ofte kalt tannlegeskrekk, er ifølge tannlege og president i Den norske tannlegeforening, Camilla H. Steinum, mange.
For noen handler det om dårlige opplevelser ved tannbehandling i ung alder, mens andre er redde for smerte, sprøyter eller behandlingen generelt, og tror ikke de kommer til å klare å la seg behandle.
– For enkelte henger angsten sammen med ulike opplevelser, som for eksempel overgrep, mens andre ikke riktig vet hvorfor de er engstelige, sier hun.
Skånsom behandling
Tannlege Erik Svendsrud forteller at det for mange er skremmende erfaringer fra skoletannlegen eller tidligere tannbehandling som ligger til grunn for redselen. Heldigvis har imidlertid mye skjedd innen tannhelsetjenesten de siste årene.
– I moderne tannbehandling er det å forebygge skader en viktig del av behandlingen, og hvis det har oppstått en skade, medfører dagens behandlingsmetoder mye mindre boring en før. Vi har nå materialer som både er tannfargede og kan limes fast til tennene, noe som gjør at tennene ikke svekkes i like stor grad som tidligere, sier han.
Han legger til at det er viktig at personer med tannlegeskrekk forteller hvordan de har det før behandlingen starter. På den måten kan tannlegen aktivt jobbe for å få pasienten til å føle seg trygg.
Les også: Dette skjer med amalgam-tennene
Alvorlig tannlegeskrekk
Alvorlig tannbehandlingsangst kalles Odontofobi, og er en fobi på linje med andre fobier.
– En fobi kan defineres som en irrasjonell, intens og vedvarende frykt for visse situasjoner, aktiviteter, gjenstander, dyr eller mennesker. Det viktigste symptomet på lidelsen er et overdrevent og urimelig ønske om å unngå det fryktede stimulus, sier Steinum.
Fobier er kjent som en følelsesmessig reaksjon innlært på grunn av vanskelige livserfaringer, og vanligvis oppstår de når frykt fremprovosert av en truende situasjon blir overført til andre, lignende situasjoner. Ofte kan den opprinnelige frykten være fortrengt eller glemt.
– Det er viktig å understeke at mange er engstelige for tannbehandling uten at de har en odontofobidiagnose. Totalt er det vanlig å si at mellom fem og ti prosent av den voksne befolkningen i Norge er engstelige for å gå til tannlegen, men svært få av disse har diagnosen odontofobi. Det går imidlertid an å hjelpe alle disse pasientene, og de aller fleste kan lære seg å motta tannbehandling uten frykt eller med redusert frykt, sier hun.
Les også: Prisoversikt på tannlegebehandlinger
Fortell om tannlegeskrekken
Steinums beste råd til deg som sliter med frykt før tannlegebesøket er å snakke med tannlegen om problemet.
– Først da kan tannlegen hjelpe deg. Du skal aldri være redd for å fortelle tannlegen at du er engstelig, så finn deg en tannlege du stoler på. I utdannelsen legges det stor vekt på kommunikasjon og hvordan man behandler pasienter generelt, også de som er engstelige, så norske tannleger har god opplæring med å jobbe med redde pasienter, sier hun. Hun forteller at det er spesielt viktig å ta seg god tid med disse pasientene, for de aller fleste vil oppleve mindre frykt hvis de føler at de har kontroll på situasjonen.
– Det er derfor viktig å forklare hva som skal skje under behandlingen. Man kan i tillegg for eksempel avtale et ”stopp-signal”, slik at pasienten føler at han har kontroll, og det finnes også andre teknikker og behandlingsmetoder, sier hun.
Behandling mot tannlegeskrekk
Svendsrud er glad for at tannleger i dag kan tilby denne gruppen pasienter mye mer hjelp og lindring enn tidligere, og han forteller at det finnes flere alternativer for dem som er redde.
Ved de første besøkene kan det kanskje være aktuelt å ta en beroligende tablett som tannlegen skriver ut resept på før behandlingen, men vanligvis avtar dette behovet etter noen besøk.
– Ved første besøk hos oss setter vi også av god tid til undersøkelse av tennene og til å høre hva slags erfaringer du har fra tidligere tannlegebesøk. For mange er det vanskeligst å ringe tannlegen og bestille timen, og erfaringsmessig blir mange lettet når de første kommer til oss og ser at det ikke var så skummelt som de hadde trodd, sier han.
Les også: Rådene som kan hjelpe mot tannverk
Lystgass eller narkose
Andre kan ifølge Steinum ha god effekt av lystgass, men vær klar over at dersom det skal brukes lystgass i behandlingen, må tannlegen din ha et etterutdanningskurs.
– Noen tannleger tilbyr også tannbehandling i narkose og i noen tilfeller kan pasientene ha krav på støtte til tannbehandlingen fra Helfo. Det er tannlegen som avgjør om pasienten har krav på støtte etter regelverket, så snakk med tannlegen din om dette, sier hun.
Det er ifølge Steinum også etablert behandlingsteam i regi av den offentlige tannhelsetjenestens som består av tannhelsepersonell og psykolog. Personer som lider av odontofobi eller annen psykisk lidelse med innslag av odontofobi kan få behandling av disse teamene.