Pusse tenner:
Vet du sammenhengen mellom disse?
Så lite trykk skal til.
- Du skal pusse tennene med noe som omtrent tilsvarer 25 grams trykk. Legg hånda på en kjøkkenvekt, så ser du hvor lite trykk som skal til, sier tannlege Lars Aage Günther, leder for tannklinikken Hadeland.
- Dette er ikke basert på vitenskapelig forskning, men er en huskeregel for å illustrere at de fleste bruker altfor mye trykk når de pusser, sier han.
Skader etter for hard tannpuss
Ifølge Günther har tannpussen to hensikter.
- Den skal gjøre tennene rene ved å fjerne bakteriebelegg/plakk, og den skal tilføre tennene fluor to ganger daglig, morgen og kveld. Begge deler er like viktig, sier han. Å holde tennene frie for bakterier og plakk har også vist seg å være viktig for å ha god hjertehelse.
Dersom du pusser for hardt, er det tannkjøttet og emaljen som får unngjelde.
- Vi ser veldig store skader på tennene etter for hard tannpuss. Tannkjøttet trekker seg tilbake, og forsvinner. Vanligvis begynner tannkjøttet der emaljen slutter, mens resten av tannen er dekket av tannkjøtt og benvev. Når du pusser for hardt, vil tannkjøttet trekke seg oppover. Noen har pusset så mye at hele roten blir blottlagt, sier Günther.
Ising i tennene
Skader etter for hard tannpuss kan ikke reverseres. Men i hvor stor grad folk plages av dette, er individuelt.
- Noen er ikke plaget i det hele tatt, mens andre er veldig plaget av isinger og ilinger i tennene. Når tannkjøttet trekker seg unna, blir det også vanskeligere å holde rent der. Det skaper lommer og defekter på tennene som er vanskeligere å holde rene. Her legger det seg belegg og tannstein, som igjen øker progresjonen av tilbaketrekningen, sier tannlegen.
- Noen synes de får god nytte av tannkrem som skal redusere ising, som for eksempel Colgate Sensitive Pro-relief eller Sensodyne. Du kan også ta litt av tannkremen på fingeren, og smøre det på stedet som iser, foreslår Günther.
Tre typer tannskader
Tannlege på Eksperttjenesten Doktor Online, Lillian Hajdu, forteller at hun i økende omfang observerer slitasjeskader på tennene til pasientene sine. Tannlegen, som til daglig jobber ved Majorstuen tannlegesenter, nevner tre ulike typer tannskader.
1. Tannattrisjoner, som skapes ved at en person gnisser emaljen av tennene og dermed gjør dem kortere.
2. Tannabrasjoner, som oppstår når en person mekanisk fjerner frisk tannsubstans med en gjenstand, ofte tannbørsten.
3. Tannerosjoner, som vil si tap av frisk tannsubstans fra kjemiske stoffer. Syreskader er et vanlig eksempel her.
Dobbel skade
Både Günther og Hajdu ser mange pasienter med syreskader på tennene. Drikker du mye brus og annet surt drikke, og i tillegg pusser for hardt, gjør det dobbel skade.
- Vi ser det spesielt på ungdom, mange av disse har syreskader på tennene. Mye syreholdig drikke og for hard tannpuss er en veldig uheldig kombinasjon, understreker Günther.
Svært syreskadde tenner har så tynn emalje at de ikke kan blekes, dersom man skulle føle behov for det.
- Optimalt sett skal du ikke spise mat en time før eller en time etter tannpuss for at syrlig mat ikke ytterligere skal løse opp tannsubstansen, legger Hajdu til.
Noen typer mat og drikke gir også misfarging av tennene. Mens andre typer mat kan gi deg hvitere tenner.
Velg den myke
Tannbørster finnes i ulike mykhetsgrader. Günther oppfordrer til å velge tannbørster av kjente merker.
- Og alle bør bruke de myke tannbørstene, sier han.
Fra Doktor Online:
Begge tannlegene er tydelige på at elektrisk tannbørste er det beste for tennene, og at tennene blir mye renere med disse børstene.
- Men de som pusser for hardt, pusser hardt med disse også. Puss med lett hånd, og vær oppmerksom på hva du holder på med, råder Günther.
- De som har dette problemet pusser ofte både for lenge, for hardt, bruker feil teknikk og pusser tennene for ofte. Jeg ser ofte tannflater som ikke er pusset i det hele tatt, og alvorlige pusseskader i en og samme munn, sier Hajdu.
Slik pusser du tennene:
1. Bruk myk tannbørste (soft), og bytt tannbørste når den er slitt. Bytt gjerne merke ofte.
2. Puss annenhver dag med venstre hånd (eller høyre om du vanligvis bruker venstre) Dette er bra for tennene fordi det gir et litt annerledes trykk.
3. Snu på hodet mens du pusser, litt til venstre og litt til høyre. Det fører til en jevnere tannpuss.
4. Hold tannbørsten i et pinsettgrep. Det gir en skånsom pussemetode, og tennene blir rene nok.
5. Begynn pussingen på forskjellige steder i munnen fra dag til dag. Det er alltid mest tannpasta på børsten når du begynner, og selv om det er lite slipemiddel i tannpasta så sliter den mest med mye pasta.
6. Tenk systematikk. "Nå pusser jeg alle utsider av tenner mot kinn og lepper, nå pusser jeg alle biteflater og til slutt pusser jeg alle tenner på innsiden mot tungen".
7. Puss tennene i ca to minutter, det holder.
8. Ikke spytt resten av fluortannpastaen ut av munnen. Da får du nemlig mest utbytte av fluoren.
9. Bruk en bred tanntråd hver dag supplert med tannstikkere to til tre dager i uken.
Kilde: Lillian Hajdu, Majorstuen tannlegesenter.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Derfor skal du pusse tennene dine før trening
Dette skjer med amalgamtennene dine
Sjekk om du har friskt tannkjøtt
Forum: - Finnes det virkelig folk som NAVer?
Forum: - Jeg har begynt å bruke tøybind, og er så fornøyd
Denne saken ble første gang publisert 17/10 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.