Kosthold og syreskader
En viktig årsak til syreskader på tennene har sammenheng med bruken av leskedrikker.
De siste 10-20 årene har det blitt mer vanlig at unge mennesker med et tilsynelatende sunt tannsett sliter bort tannemaljen. Påvirkning av syre eroderer vekk emaljen delvis eller i sin helhet. Emaljen som skal beskytte tannen gjennom et helt liv, kan bli borte allerede i 20-årsalderen. De tyngste skadene ligger gjerne på baksiden av tennene. Skadene kan derfor være meget omfattende når de oppdages.
Syrepåvirkningen kommer som regel fra kosten. Sure drikkevarer som brus, lettbrus, energidrikker, og juice fra sitrusfrukter kan gi pH ned mot 3 (nøytral pH er 7). Tannemaljen begynner å ødelegges allerede ved en pH 5. I tillegg til pH er drikkens bufferkapasitet og innhold av kalsium og fosfat av betydning.
Drikkevaner
En viktig årsak til syreskader på tennene har sammenheng med bruken av leskedrikker.
De nye halvlitersflaskene med skrukork, har medført en ny og trendy "drikkekultur",- særlig blant unge. Flaskene er lett å bære med seg og fører til gjentatt eksponering av tennene for syre. For eksempel gir 20 slurker 20 syrebad for tennene over kanskje flere timer. Det er dessuten viktig å være klar over at alle typer brus, saft, juice og nektar inneholder syre som skader emaljen uavhengig av om drikken inneholder sukker eller er kunstig søtet.
I tillegg til ekstern syrepåvirkning, kan tennene også påvirkes av syre fra magesekken. Dette skjer ved oppkast eller refluks. Bulimikere har derfor spesielt høy risiko for å utvikle emaljeskader.
Kostråd for å unngå emaljeskader
- Reduser inntaket av sure drikker
- Spis syrlig frukt med måltider fremfor mellom
- Ta gjerne en ostebit etter måltidet
Sporstoffer og tannemalje
Av Tannlege Dagmar Fosså Bunæs
Flere sporstoffer er påstått å virke inn på tannemaljens motstandsdyktighet mot karies. Av disse er det kun fluor som klart styrker tannen og reduserer kariesforekomsten.
Det er først og fremst fluors lokale virkning som er av betydning. En moderat økning av fluorkonsentrasjonen i spytt og i bakteriebelegget i munnen, reduserer kariesaktiviteten. Denne økningen i fluorkonsentrasjonen får en ikke gjennom mat (til det er fluoren for tungt bundet). Får å få en karieshemmende virkning må fluor tilføres kunstig som via tannkrem, fluorskyll eller tablettform. Vann fra brønner kan også virke karieshemmende. Dette har sammenheng med at brønnvann kan inneholde små mengder med fluor.
Dersom du skal drikke juice eller brus:
- Drikk det med et måltid
- Ikke trekk ut inntaket over tid, drikk og bli ferdig
- Skyll munnen med vann eller fluorvann, eller tygg en tyggegummi
- Vent en time med å børste tennene
Denne saken ble første gang publisert 27/04 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.