skallfasetter

Dette er skallfasetter

Skalfasetter tilpasses akkurat din tann.

SKALLFASETT: Ønsker du et penere smil kan du vurdere skallfasetter som tilpasses akkurat dine tenner. FOTO: Getty Images
SKALLFASETT: Ønsker du et penere smil kan du vurdere skallfasetter som tilpasses akkurat dine tenner. FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

En skallfasett funger omtrent som en løsnegl.

- En skallfasett er et tynt skall som lages spesielt til din tann. Det fremstilles i et keramisk materiale eller kompositt og settes på tenner for å dekke over for eksempel misfarging, ujevnheter eller stygge fyllinger. De kan også erstatte en avslått tann eller tette uønskede mellomrom mellom tennene, sier tannlege Erik Svendsrud i Oslo.

Siden skallfasetten skreddersys spesielt til deg, vil passformen alltid være perfekt. Den fungerer ifølge Svendsrud omtrent som en løsnegl i porselen og limes rett på tannen slik at den ikke skal løsne.

- Det blir nesten som et ekstra lag med emalje, sier han.

Slik funker skallfasett

- Skallfasetter er materiale som fortrinnsvis settes på forsiden av overkjevens fortenner. I begrepet skall refereres det til at erstatningen er meget tynn, sier tannlege og fagsjef i Den norske tannlegeforeningen, Øyvind Asmyhr.

Han forteller at det er mest vanlig å bruke porselen – enten feltspattkeram eller et sterkere materiale som heter litiumdisilikatforsterket glasskeram.

- Det er også mulig å fremstille støpte kompositterstatninger. Felles for disse er at de festes til tannen ved såkalt adhesiv teknikk, der et plastbasert bondingsystem binder seg både til keramet og tannen og herdes fast på overflaten, sier han.

Les også: Årsaken til dårlige tenner hos voksne

Avtrykk av tennene

Hvordan skallfasetter settes på, varierer ifølge Svendsrud litt etter utgangspunktet du har i munnen din.

- Er tennene små, trenger som regel ikke tannlegen gjøre noe for å forme dem, men dersom det er lite plass, kan det være nødvendig å fjerne noe av emaljen. Som regel er det nok å slipe bort noen tiendels millimeter, sier han.

Ved første tannlegebesøk tar tannlegen et avtrykk av tennene dine og heller gips i dette. Gipsmodellen blir da en perfekt kopi, og skallfasettene fremstilles så av en tanntekniker på et tannteknisk laboratorium.

- Neste gangen du kommer til tannlegen prøver vi fasettene, og dersom de passer og ser bra ut, limes de på, sier han.

Utvikling av skallfasetter

Ifølge Asmyhr har det vært en relativt raskt utvikling de senere årene både når det gjelder fremstilling av sterkere keramer og utvikling av bondingsystemer.

- Teknikken er behandlersensitiv, noe som innebærer at det stilles strenge krav både til tannteknikeren som fremstiller erstatningen og til tannlegen som skal preparere og sementere denne, sier han.

Han legger til at det er viktig at tannlegen foretar en god behandlingsplanlegging for å oppnå best mulig resultat. Gjerne i samarbeid med tanntekniker.

- Fokus på estetikk er ikke noe nytt innen odontologien. Det å ha et pent smil betyr mye for de fleste, og det gir sosial trygghet og velvære. Det er imidlertid viktig å bevare mest mulig av tannsubstansen i fremstillingen av fasetter, sier han.

Ved å utbedre teknikkene har man ifølge Asmyhr gjort det unødvendig å fjerne mye friskt tannvev.

Les også: Ønsker du tannregulering som voksen? Les dette!

Hvitere tenner

Asmyhr forteller at tannslit i form av erosjon ses i stadig større utstrekning, særlig på unge pasienter.

- For disse pasientene vil denne skånsomme behandlingsformen være et godt alternativ for å erstatte tapt substans. Det er imidlertid også utviklet gode komposittmaterialer som en ved hjelp av direkte teknikk kan plassere på tannen, sier han.

Det vil si at tannlegen legger tynne lag av materialet på tannoverflaten og herder etter hvert, og på denne måten kan man mer eller mindre på frihånd gjenskape tannens naturlige form.

- Dette er den mest skånsomme metoden, men den er noe mer utsatt for misfarging og slitte kanter slik at det må vedlikeholdes oftere. Hvis pasienten kun ønsker hvitere tenner og ikke mangler tannsubstans, er derimot bleking den mest skånsomme metoden, men dette bør alltid gjøres i samråd med tannlege, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2010, og sist oppdatert 26/10 2017.

Les også