Tannbleking

Ville du ha pusset tennene med svart tannkrem?

Og ja, den skal gi hvitere tenner.

SVART TANNKREM SOM BLEKER: Ironisk nok skal denne tannkremen gi deg hvitere tenner. FOTO: Jenny Mina Rødahl
SVART TANNKREM SOM BLEKER: Ironisk nok skal denne tannkremen gi deg hvitere tenner. FOTO: Jenny Mina Rødahl
Sist oppdatert

Perfect White BLACK er nyhet på markedet. Og det er ikke en hvit, normal tannkrem. Den er nemlig svart – og den skal gi hvitere tenner.

«Vitenskapelig formulert med aktivt kull, bidrar denne tannkremen til å eliminere bakterier som forårsaker dårlig ånde, og etterlater pusten med en frisk følelse som varer hele dagen. I tillegg til sine antibakterielle egenskaper, er aktivt kull også kjent for sin kjærlighet til alt som setter flekker på tennene dine; kaffe, te, vin, bær og krydder. Aktivt kull bidrar dermed til å fjerne flekker fra overflaten av tennene dine uten å skade emaljen», står det på den svarte tannkremtuben.

Men hva er egentlig poenget med at tannkremen er svart?

- Den er svart fordi den inneholder aktivt kull. Dette er som nevnt over en ingrediens som virker veldig antibakterielt og som dermed påvirker ånden, sier hudterapeut og PR-konsulent i hudpleiebransjen Anne Kathrine Hansen.

- Kullet er snillere enn andre ingredienser som brukes i blekende tannkremer, og dermed nytt i slike produkter.

Hansen forteller at hun har brukt denne tannkremen i flere måneder nå, og hevder at den har minst like god effekt.

- Men jeg blir ikke sår i tannkjøttet og munnen som jeg kan bli av andre ingredienser, sier hun.

- Tvilsomt at den bleker

Men tannlege ved Søyland tannklinikk i Oslo, Espen Søyland, tviler på at tannkremen kan gi hvitere tenner.

- At denne sorte tannkremen har noen egenskaper som hever den over andre tannkremer tviler jeg sterkt på. Men det er mulig at fargen fører til en slags illusjon om at tennene fremstår som hvitere etter at de er pusset, sier han.

- Det er også verdt å merke seg at det ikke står oppgitt RDA (mål for mengde slipemiddel) som finnes i tannkremen.

- Skulle det vise seg at denne er høy, vil jeg si at tannkremen faktisk kan virke mot sin hensikt; nemlig å bryte ned emaljen og føre til slitasje på emaljen, forteller Søyland.

Produsenten: Trygg og effektiv tannkrem

Det tannlege Søyland mener, hevder Aoife Carton, markedsansvarlig i Beverly Hills Formula, at ikke stemmer.

Aktuelt fra Helseleksikonet.no

- En studie viser at tannkremen vår har lavest slipemidler sammenlignet med andre ledende tannkrem- og munnhygienemerker, sier Carton.

- Aktivt kull, som er tannkremens spesielle ingrediens, har vist seg å være en av de mest effektive og tryggeste blekingsingrediensene.

- Vi i Beverly Hills Formula jobber kontinuerlig med å produsere trygge og innovative tannblekingsprodukter. En studie fra 2012 viste at Beverly Hills Formula har den høyeste graden av bleking sammenlignet med ledende merkevarer.

- Vi er forpliktet til å produsere blekingsprodukter som fungerer. Aktivt kull er en svært gammel metode for å rense tennene, forteller Carton.

- Skiller seg ikke ut

Søyland tror ikke at Perfect White BLACK skiller seg spesielt ut fra andre blekende tannkremer på markedet.

- Om denne typen tannkrem hadde vært revolusjonerende som reklamen hevder, ville den vært tatt i bruk hos de store produsentene for lenge siden, mener han.

- Å bruke begrepet «blekende» på tannkrem er i utgangspunktet misvisende, fordi ingen lovlig tannkrem inneholder det aktive stoffet hydrogenperoksid som er nødvendig for at tenner skal kunne blekes.

Hydrogenperoksid finnes i blekematerialer som kun skal benyttes av tannhelsepersonell i kontrollerte omgivelser, ifølge tannlege Søyland.

- Kosmetikkbransjen flommer over av produkter som lover å bleke tennene. Enten selges produkter lovlig med under 0,1 prosent konsentrasjon som nok er for lite til å ha effekt, eller så selges det fortsatt produkter med for høy konsentrasjon og dermed ulovlig, sier tannlegen.

- Den konsentrasjonen i seg selv er sannsynlig for liten for å ha noen blekende effekt overhodet, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også