Soleksem
Dette bør du vite om soleksem
- Du kan forebygge soleksem ved å redusere mengden sollys på huden.
Dersom du er en av dem som ikke blir brun, men som plages av kløende og rød hud etter å ha vært i solen, kan det hende du lider av soleksem.
Det finnes flere typer eksem og disse har ulike symptomer, årsaker og behandlingsmåter.
Soleksem
Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1, forteller at soleksem er et utbredt problem.
- Vi har ikke noen eksakte tall, men studier har vist at mellom fem og tjue prosent av befolkningen i Norge er rammet av soleksem. Det ser imidlertid ut til at forekomsten er økende, og at spesielt de med lys, nordisk hud er utsatt, sier hun.
Les også: Solbrent? Fortvil ikke!
Soleksem kommer raskt
Tips mot soleksem
- Unngå å sole deg lenge av gangen den første tiden.
- Bruk en solkrem med høy solfaktor, (minst faktor 15) som har både UVA og UVB-filter. Smør deg inn 30 minutter før du skal ut i sola slik at solbeskyttelsen får tid til å trekke inn. Bruk nok solkrem og gjenta smøringen så ofte som anbefalt på tuben og etter bading.
- Dekk gjerne til hudpartier som lett får soleksem med tettvevde klær. Tynne sommerklær kan slippe igjennom stråler, og er derfor ikke nok til å beskytte seg.
- Enkelte hudleger tilbyr herding av huden i spesielle solarier for de som har store plager. Vanlige solarium herder ikke huden og forebygger ikke soleksem.
- Studier har vist at tilskudd av Omega-3-fettsyrer kan ha forebyggende effekt mot soleksem og solforbrenning. For å oppnå denne effekten må man trolig ta 1,8 g EPA/1,2 g DHA daglig i minst 3 måneder før man utsettes for intensivt sollys.
Kilde: Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik
Overlege Jon Anders Halvorsen ved Rikshospitalets hudavdeling forteller at utslettet gjerne kommer til syne kort tid etter at du har vært ute i solen.
- Det vanligste er at du får et kløende eller brennende utslett på armene, men noen kan få det på andre deler av kroppen, som på beinene eller i ansiktet. Enkelte opplever også at de får små knuter eller blemmer i huden. Utslettet oppstår typisk et par timer etter soleksponering, sier han.
Heldigvis kan du «herde» huden ved å gradvis øke eksponeringen for sollys, slik at du kan bli sommerbrun til tross for eksemet.
- Du kan forebygge soleksem ved å redusere mengden sollys på huden. Øk dosen med sol gradvis, vær i skyggen, ha på klær eller bruk solkremer, sier Halvorsen.
Les også: Tips til gode fuktighetskremer
Hva hjelper mot soleksem?
Ifølge Sandvik finnes det råd dersom du først har fått soleksem.
- Soleksem vil som regel gå over av seg selv etter noen dager hvis man holder seg unna solen. Du kan lindre kløen ved å bruke kalde, fuktige omslag, samt en kjølende «after-sun»-krem, sier hun.
Smerten kan også lindres med reseptfrie legemidler.
- Du smører på et tynt lag med kortisonkrem i en kort periode, for eksempel hver morgen og kveld i to til tre dager. Dette vil dempe rødhet og kløe. Et annet alternativ er lokalbedøvende salve eller liniment, som også vil lindre kløe og smerter i huden, sier Sandvik.
Les også: Ble du solbrent som barn har du større risiko for hudkreft
Varighet av soleksem
Halvorsen forteller at soleksem kan likne på mer alvorlige hudsykdommer, men at det som regel har et mildere forløp.
- Soleksem varer vanligvis bare noen timer eller et par dager, mens alvorlige hudsykdommer, slik som lupus, vil vare lenger. Disse vil i tillegg oftere ramme ansiktet, sier han.
Han forteller imidlertid at de vanligste hudsykdommene typisk blir bedre av sollys.
- Hvis du har en hudsykdom som blir verre av å være i solen, kan det hende du har soleksem, lupus, porfyri eller legemiddelutslett, sier han.
Solen trenger heller ikke å være alene om å gi deg soleksem.
- En rekke legemidler kan gjøre deg mer ømfintlig for sollys enn normalt, sier Sandvik.
Noen legemidler gir høyere risiko for soleksem enn andre.
- Enkelte hjertemedisiner, smertestillende (NSAID's som ibux og voltarol) og antibiotika (tetracycliner) gir økt risiko for soleksem og solbrenthet, sier hun.