Hyppig vannlating

Sjekk om du tisser for ofte

Det er hjelp å få mot hyppig vannlating.

HYPPIG VANNLATING: Noen går ofte på do, andre klarer seg med færre turer i løpet av dagen. Å si hva som er normalt, er derfor vanskelig. En slags pekepinn på hva som er vanlig, er imidlertid ca. åtte ganger i døgnet. Foto: Colourbox
HYPPIG VANNLATING: Noen går ofte på do, andre klarer seg med færre turer i løpet av dagen. Å si hva som er normalt, er derfor vanskelig. En slags pekepinn på hva som er vanlig, er imidlertid ca. åtte ganger i døgnet. Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

- Hyppig vannlating kan rett og slett skyldes at man drikker for mye. Det som går inn, må ut, sier gynekolog Ellen Borstad, som nylig gikk av med pensjon fra stillingen som seksjonsoverlege for urogynekologi ved Kvinneklinikken, Oslo Universitetssykehus.

Men hvor mye en blære kan romme, varierer.

Hvor raskt det går fra man drikker til det når blæren, varierer også.

Åtte ganger i døgnet

Noen går ofte på do, andre klarer seg med færre turer i løpet av dagen.

- Å si hva som er normalt, er vanskelig. Når man gjør studier på pasienter med overaktiv blære, er kravet at de tisser mer enn åtte ganger i døgnet. Det kan være en slags pekepinn på hva som er vanlig, sier Borstad.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som plages av hyppig vannlating.

- Man regner med at det er rundt 300.000 i Norge, men her er det nok store mørketall, sier privatpraktiserende urolog Ole Martin Høeg.

Les også: Dette forteller avføringen om helsen din

Hyppig vannlating om natten

Nokturi er en samlebetegnelse på vannlating om natten, og vil si at man våkner en eller flere ganger om natten for å tisse - for deretter å legge seg til å sove igjen.

Ifølge Siri Harket, sykepleier og uroterapeut tilknyttet barnepoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål og Ferring legemidler, later 1 av 5 vannet to eller flere ganger i løpet av natten.

- Men det er viktig å finne ut om du våkner fordi du må tisse, eller om du tisser fordi du er våken, sier hun.

Økt urinproduksjon på natten på grunn av nedsatt produksjon av antidiuretisk hormon, søvnapne eller hjertesvikt, er ofte årsaken til nokturi, men plagene kan være sammensatte.

Andre vanlige årsaker er økt urinproduksjon på dagtid (stort væskeinntak, diabetes mellitus/insipidus), eller nedsatt blærekapasitet på grunn av for eksempel forstørret prostata, overaktiv blære eller nedsatt blæretømming.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

- Nyere forskning har vist at sammenhengende søvn er nødvendig for god helse, og dårlig søvnkvalitet gir redusert immunforsvar og risiko for økt dødelighet, sier Harket.

- Hyppig vannlating om natten gir dårlig nattesøvn over tid, og redusert ytelsesevne påfølgende dag, sier uroterapeuten

Endrer seg gjennom livet

Vannlatingsmønsteret er ikke likt hele livet, og alder er en vanlig årsak til at det endrer seg.

Det er ikke til å komme fra, helseplagene våre øker jo eldre vi blir.

- Man tisser nok mindre i volum per toalettbesøk jo eldre man blir. Det å stå opp om natten for å tisse er vanligere hos eldre enn hos yngre. Det skyldes både at blæren er mindre, men også at eldre produserer mindre av det hormonet som regulerer at vi produserer mindre urin om natten enn om dagen, sier Borstad.

Vi produserer nemlig et antidiuretisk hormon som regulerer tissingen vår om natten, slik at vi får ro til å sove.

- Men alt slites med årene, det gjelder også produksjonen av dette hormonet. Når man er 60-70 år er det veldig, veldig vanlig at man må opp om natten for å tisse, sier gynekologen.

Les også: Blir du dårlig i magen av å drikke kaffe?

Når bør du oppsøke lege?

- Dersom du opplever markante endringer i ditt urineringsmønster, bør du kontakte lege, sier urolog Høeg.

Blod i urinen er en endring som bør få alle til lege.

- Det kan være et tegn på prostatakreft eller blærekreft, sier han.

- Ellers så kommer det an på hvordan du selv opplever det å tisse ofte. Folk må selv vurdere hvor plaget de er i hverdagen. Jeg tror mange tenker at det ikke er noe å gjøre, derfor går de ikke til legen. Men de skal vite at det finnes behandling. Hyppig vannlating er ufarlig, men behandling kan dempe, eller bedre, symptomene, sier gynekolog Borstad.

Prostata

En vanlig årsak til hyppig vannlating hos menn er godartet forstørret prostata.

- 50 prosent av menn over 50 år vil oppleve en markant vekst av prostata. Ikke alle av dem får vannlatingsproblemer, sier Høeg.

Også små prostataer som vokser kan hemme vannlatingen.

- Har du en prostata som vokser innover, vil prostatavev begynne å klemme av urinrørskanalen som går igjennom prostata. Det vil også hemme vannlatingen, sier urologen.

I noen tilfeller kan hyppig vannlating skyldes prostatakreft.

Tilleggssymptomer er, ifølge Kreftforeningen, tynn og svak urinstråle, vanskeligheter med å tømme urinblæren, blod i urinen, og smerter i rygg og skjelett.

Å tisse når man er stresset

Du har kanskje opplevd følelsen av å måtte tisse når du er nervøs eller stressa. At kroppen prøver å tømme seg for avfallsstoffer er en kroppslig reaksjon som svar på dette.

Urolog Høeg forklarer det slik:

- Fra naturens side, dersom kroppen opplever stress, gjør den seg klar til angrep/flukt. Da må kroppen være tømt for avfallsstoffer først. Det gjelder både urin og avføring. Noen får også løs eller urolig mage. Det er en måte å forberede kroppen på at det skal skje noe, sier han.

Han mener at stress for noen i dag nesten har blitt en kronisk tilstand.

- Stress kan dermed være en årsak til urolig blære for noen, sier Høeg.

Det finnes medisin

Hos kvinner er det ofte urinblæra som er problemet, og da kan man få medisin som gjør at musklene i blæra slapper mer av. Menn kan ha prostataproblemer i tillegg, og vil da trenge medisin også mot det.

- Prostatatablett demper veksten av prostata, og gjør at vannet kommer lettere ut. Noen trenger dobbelt opp - både medisin til blæra og for prostata, sier Høeg.

I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å operere prostata. Enkelte kan også ha glede av botoxbehandling av blæra.

- Man kan ikke kurere hyppig vannlating, men man kan bedre situasjonen, sier urologen.

Fremfall i skjeden

For kvinner, kan fremfall av fremre skjedevegg også være en årsak til hyppig vannlating.

- Blære og urinrør ligger rett bak fremre skjedevegg, og fremfall vil ofte tøye blæren. Blæren er som en ballong, den vier seg ut når den blir full. Ved strekk vil den kjennes full ut, selv om den ikke er det, forklarer Borstad.

Fremfall er noe som i størst grad rammer eldre kvinner, og det kan opereres.

Les også: Dette bør du vite om livmorfremfall

Urinveisinfeksjon

Hyppig vannlating kan også være et symptom på en sykdom, eller tilstand, som trenger behandling. Både menn og kvinner kan få urinveisinfeksjon.

- Da vil du få tilleggssymptomer som svie og smerter, og en sjelden gang blod i urinen. Svie ved vannlating er det mest fremtredende. Det at du går på do ofte er ikke alene et tegn på urinveisinfeksjon, sier Borstad.

Hyppig vannlating kan også være et symptom på blærekreft, men her er hovedsymptomet blod i urinen.

- Det forekommer oftere blod uten smerte ved blærekreft, sier gynekologen.

Dette kan du selv gjøre

Men for de fleste som er plaget av hyppig vannlating, ligger det ikke alvorlig sykdom bak. Det betyr ikke at du ikke kan forsøke å gjøre noe med det.

Tisse og drikke-skjema:

- En liste over hvor mye du drikker og tisser daglig er en måte å få et bilde av hvor mye man egentlig drikker. Noen får seg en aha-opplevelse, sier urolog Høeg.

En slik liste er fin å ha med seg til legen eller urologen for å utelukke at den hyppige vannlatingen skyldes for høyt inntak av væske.

Hverken Borstad eller Høeg er noe glad i trenden med å gå rundt med vannflaske hele tiden.

- Kanskje drikker du 2-3 liter om dagen, går på do 12-15 ganger i døgnet - og tror at noe er galt. Da er det et stort væskeinntak som gjør det. Mye kaffe og vann generelt vil gi hyppig vannlating, sier Høeg.

- Det at det skal være så sunt å drikke så mye er en utfordring for oss som jobber med lekkasjer. Kroppens evne til å si fra når den er tørst er en av kroppens funksjoner som er aller best regulert, sier Borstad.

Bekkenbunnsøvelser:

Både kvinner og menn som tisser for ofte kan ha god nytte av å trene opp bekkenbunnen.

- For deg som føler at du må raskt på do når du kjenner trangen, kan bekkenbunnstrening gjøre at du klarer å holde deg lenger, sier urolog Høeg.

Men merk deg at det å holde seg for lenge er ikke bra.

- En gang i blant går bra, men ikke få det som en vane. I ytterste konsekvens kan blæra utvide seg så mye at den vil få et problem med å tømme seg helt, sier han.

Mental blæretrening:

Når blæra begynner å fylles opp, sendes det signaler til hjernen. Hjernen overser disse signalene til det er et skikkelig volum i blæra, men hos de med hyppig vannlating, har den evnen blitt svekket.

Mental blæretrening går kort ut på at du må trene på å påvirke underbevisstheten din til ikke å reagere på signalene om at du må tisse.

- Når de første signalene om at du må tisse kommer, må du mentalt forsøke å overvinne trangen din til å gå på do, sier Høeg.

Han oppfordrer til å kombinere de mentale øvelsene med trening av bekkenbunnen.