hvordan bli kvitt kvalme

Slik blir du kvitt kvalme

Selv om du er kvalm og kaster opp trenger kroppen din næring. Hva kan du spise og drikke, og hva bør du holde deg langt unna?

HVORDAN BLI KVITT KVALME: Selv om du er kvalm og kaster opp trenger kroppen din næring.
HVORDAN BLI KVITT KVALME: Selv om du er kvalm og kaster opp trenger kroppen din næring. Foto: Gettyimages
Først publisert Sist oppdatert

– Kvalme er et symptom, ikke en sykdom. Det er en ukomfortabel følelse av at man skal til å kaste opp, og den kan være ledsaget av oppkast eller ei, forteller Nina C. Bryhn, lege hos Dr. Dropin.

Man kan også få dyspepsi, det vil si smerter og ubehag i magen.

Kvalme kan ofte være mer ubehagelig og begrensende enn oppkast. Man kan også brekke seg, det vil si oppkast uten at noe kommer opp.

Årsaker til kvalme

– Fordi kvalme er et symptom, er det mange forskjellige underliggende årsaker, sier Bryhn.

– Vanlige årsaker er virussykdommer, matforgiftning, balansenerveinfeksjon, krystallsyke, kjøre- eller båtsyke, migrene, morgensyke hos gravide, nedsatt funksjon i magen, anestesi, cellegift, galle- og leversykdommer og hjertesykdommer.

Mindre vanlige sykdommer som kan gi kvalme:

Kreft, blindtarmbetennelse, spiseforstyrrelser, diabetes, depresjon, feber, alkohol, leversykdommer, allergisk reaksjon, stoffskiftesykdom, irritabel tarm, tarmsykdommer, magesår, bukspyttkjertelsykdommer (Kilde: lege Nina C. Bryhn)

Kan være nødvendig med legebesøk

Det er viktig å gå til en lege øyeblikkelig hvis man har brystsmerter, alvorlige magekramper eller smerter.

– Oppsøk lege om du opplever dobbelt eller uklart syn, forvirring, feber eller stiv nakke, kjenner avføringslukt i oppkastet, har blod fra endetarmen, hodepine, ekstrem tørste, mørk urin, slapphet eller svimmelhet når du reiser deg eller du ser blod i oppkastet, sier legen.

– Hvis man har oppkast som varer mer enn to dager hos en voksen, 24 timer for barn under 2 år eller 12 timer for barn under 1 år, eller hvis man har kvalme som har vart i over en måned, eller man har gått ned i vekt mens man har opplevd kvalme og oppkast, skal man ta kontak med lege, påpeker Bryhn.

Mange orker ikke spise ved kvalme. Avhengig av den underliggende årsaken kan det være helt greit å ikke spise på en dag eller to.

– Ved oppkast bør man vente med å spise mat til oppkastet er over. Hvis det å spise fører til oppkast, kan man vente noen timer før man prøver igjen. Det er viktig å ikke tvinge i seg mat hvis man er kvalm, råder legen.

Les også: Du kan ha diabetes uten at du vet det

Lukt kan fremkalle kvalme

Når du er kvalm kan det være lurt å unngå sterkt krydret mat, eller mat med sterk lukt.

Matlukten kan ofte fremkalle kvalme, så det kan derfor være fornuftig å velge kald mat fremfor varm, rykende mat som lukter mye.

Dette kan du spise og drikke når du er kvalm:

Salt kjeks, flatbrød og kavring, frukt og grønnsaker, sure agurker, salt suppe eller buljong, syrlige drops, salater, yoghurt og cottage cheese, spekemat, loff og ristet brød, magert kjøtt, fisk og reker

Vann (isvann), vann med sitron eller annen fruktsmak, Farris, te, eplemost, sportsdrikker, iste, ingefærøl og Cola (eller annen brus)

Om man er så kvalm at man får i seg lite mat og drikke generelt, kan det være lurt å prioritere Farris eller sportsdrikker som gir litt salter

(Kilde: Isabel Bråthen, ernæringsrådgiver)

– For noen kan også konsistensen være av betydning, og det kan være enklere å få i seg most mat, smoothies, supper, iskrem, yoghurt og lignende. Vær forsiktig med søtsaker, forteller Isabel Bråthen, ernæringsrådgiver hos Myrens Ernæring.

– Du bør også unngå mat som ligger lenge i magesekken, som veldig fet mat. Mat som oftest tolereres er tørr og lettfordøyelig mat som kjeks, saltstenger eller annen snacks. Og mange kjenner også bedring av å innta syrlig mat.

Spis det du liker

Om kvalmen er kortvarig, prøv å unngå favorittmaten, slik at du ikke senere forbinder maten med noe kvalmt.

Er kvalmen langvarig og du sliter med å få i deg mat, bør du spise det du liker og har lyst på.

– Man bør være forsiktig med å hive i seg store mengder mat til måltidene med en gang man føler seg bedre. Det beste er å fortsatt spise ofte, men litt mindre mengder til man har vært symptomfri lenge nok til at man ikke kan falle tilbake i kvalmen, og gradvis øk mengden deretter, forteller Bråthen.

Les også: Disse smertene betyr legebesøk

Hold ved like væskebalansen

Du kan drikke vann, buljong eller saft, alt ettersom hva du orker. For mange med kvalme og oppkast er iskalde drikker lettere å drikke enn lunkne, varme drikker.

– Det går fint å drikke bare en liten slurk hvert 20-30 minutt. Dette hjelper på å holde væskebalansen vedlike. Når man tolererer dette inntaket skal man øke volumet man drikker sakte, men sikkert, forteller Bryhn.

Hun får støtte av Bråthen, som sier et tips kan være å benytte seg av sugerør eller drikkeflaske med ”drikketut”, siden noen synes det kan være lettere å få i seg væske på den måten.

Drikk litt hele tiden, og helst mellom måltidene.

– Stort væskeinntak i forbindelse med måltider kan forverre plagene, og følelsen av ”oppsvulmethet” kan gjøre at man føler trang til å kaste opp, forteller ernæringsrådgiveren.

Ifølge Bryhn kan det også være best å unngå tannpuss rett etter at man spiser, og hvis man tar medisiner man må svelge kan det være greit å unngå disse mens oppkast og kvalme pågår.

Det er lurt å ringe legen sin og informere om dette, slik at legen kan vurdere om det er trygt å ikke ta medisiner i et par dager.

– Avhengig av den underliggende årsaken til kvalme og oppkast kan legen gi medisiner som demper følelsen av kvalme og reduserer oppkast. Det er ikke alltid man skal gi disse medisinene, så man må til lege for vurdering før medisiner kan ordineres, forteller Bryhn.

Les også: Noen går i flere år uten riktig diagnose

Pass på innemiljøet

– Det kan absolutt hjelpe med frisk luft, for eksempel i form av å ta seg en rolig gåtur utendørs. For noen kan lav til moderat fysisk aktivitet hjelpe, mens andre ønsker å være helt i ro, sier Bråthen.

Som med mye annet, er dette veldig individuelt. Det er bra å passe på et godt innemiljø. Tilpass temperaturen i rommet, og luft godt.

Pass i alle fall på å ha et godt luftet rom i forbindelse med måltidene.

– Det kan være fint å ligge ned og hvile etter et måltid, gjerne med overkroppen noe hevet og i nærheten av et vindu som står på gløtt. Bruk behagelige klær, som ikke strammer, råder Bråthen, og legger til:

– Man kan også prøve å avlede seg selv med enten en gåtur med andre, musikk man liker å høre på eller et tv-program man liker, for å få tankene over på noe annet enn kvalmefølelsen.

Les alt om magesmerter i Helseleksikonet.no