Vil betale for å få deg til å stumpe røyken
Også overvektige kan bli tilbudt penger for å gå ned i vekt i USA.
Amerikanerne leter nå etter nye metoder for å få røykere og overvektige til å stumpe røyken og droppe den usunne maten.
Et alternativ man ser på er et program som kalles Pay for Performance for Patients (P4P4P).
Betaler for bedre helse
Pasientene skal betales hvis de klarer å slutte å røyke, og overvektige skal belønnes hvis de klarer å gå ned i vekt.
Hva synes du om å betale folk for å bli sunnere? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.
Og det viser seg at det er nettopp røykere og overvektige som uttrykker størst begeistring for et slikt forslag, viser en studie som skal publiseres i oktober-utgaven av Journal of General Internal Medicine.
Tanken bak P4P4P er at små summer utbetalt til pasienter med dårlige vaner vil lønne seg fordi det på sikt vil bety lavere kostnader for helsevesenet. Man tror også at det kan være den eneste effektive måten å få folk til å endre livsstil.
Vond å vende?
Motstanderne av en slik løsning lurer på om slike utbetalinger faktisk fører til at folk slutter å røyke eller begynner å spise sunnere.
Studier på området viser at tilfeldighetene rår. Noen ganger gir pengeutbetaling effekt, andre ganger vender folk tilbake til gamle vaner etter en stund.
- På grunn av fremtredende dårlig helse i USA trengs det en grundig vurdering for å se på mulighetene for effektivt å motivere til helseforbedringer, skriver forskerne som står bak den nye studien.
Umotiverende med straff
De som svarte på undersøkelsen mente at belønning var mer motiverende enn straff. De syntes for eksempel at det var en god idé at ikke-røykere fikk betale mindre i forsikring, men de syntes ikke at de som røykte skulle betale enda mer for forsikringen, for at de slik skulle bli motivert til å stumpe røyken.
Forfatterne bak rapporten mener dette kan være gode ledetråder, både for bedrifter som ønsker å motivere til en sunnere livsstil, for forsikringsselskaper og for lovgivende myndigheter.
Denne saken ble første gang publisert 18/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.