Tegn på kols
Seks tidlige tegn på KOLS
Tung pust er bare ett av faresignalene.
- Det er viktig for livskvaliteten til personer som har KOLS at de kommer tidlig til behandling. Det sier seksjonsoverlege ved Glittreklinikken og spesialist i indremedisin og lungesykdommer, Morten Sand.
Behandling vil ikke kunne gjøre lungene friske igjen. Men riktig behandling vil kunne begrense videre sykdomsutvikling, forklarer han.
En befolkningsundersøkelse fra Hordaland i 1996-97 viste at rundt sju prosent av befolkningen mellom 26 og 82 år hadde KOLS. Dersom forekomsten er likt fordelt utover landet, vil det bety at 200 000 nordmenn har en KOLS-sykdom. I befolkningsundersøkelsen fra Hordaland, der deltagerne blant annet fikk testet lungefunksjonen, viste det seg at halvparten ikke var klar over at de hadde sykdommen.
Udiagnostisert KOLS
Senere har Helsedirektoratet publisert en beregning som viser at det riktige tallet antagelig er enda høyere, kanskje så høyt som 300 000. Det betyr at det kan være så mange som 150 000 nordmenn som har en udiagnostisert KOLS.
- Målet med behandlingen er å få sykdommen til å stabilisere seg, og bidra til at du som pasient får en best mulig hverdag. Det er det større sjanse for dersom du går til legen og blir undersøkt når de første tegnene melder seg, sier Sand.
Røykere mest utsatt
Den største risikofaktoren for å utvikle KOLS er røyking. Og selv om du har sluttet for en stund siden, vil du fremdeles ha økt risiko for å få sykdommen.
Det betyr at også personer som har røkt tidligere, har grunn til å være spesielt oppmerksomme på tegnene på KOLS. Faktisk har eks-røykere 3,6 prosent høyere risiko for å utvikle KOLS enn ikke-røykere, mens nåværende røykere har 4,2 prosent økt risiko, ifølge Folkehelseinsituttet.
- Røykere som får vite at de er i ferd med å utvikle KOLS, kan få god motivasjon til røykeslutt av vite om sykdommen. Røykeslutt vil kunne bidra til å begrense risikoen for at sykdommen utvikler seg til alvorlig KOLS, sier Sand.
Når du slutter å røyke, skjer det også flere gunstige prosesser i kroppen.
- Å stimulere til røykeslutt er den viktigste grunnen til at pasienter bør få diagnosen så tidlig som mulig, sier spesialist i lungesykdommer og professor dr. med. ved Universitet i Bergen, Per Bakke.
Bakke, som er en av forskerne bak befolkningsundersøkelsen fra Hordaland, legger til at KOLS hos noen skyldes yrkeseksponering. I de tilfellene er det viktig å gjøre noe med det fysiske arbeidsmiljøet.
Teste seg
Sand mener det kan være en god idé for røykere eller tidligere røykere å teste seg hos fastlegen hvis de lurer på om de har KOLS.
- Mange fastleger har spirometri, sier han. Dette er en maskin som måler lungekapasiteten, og som vil kunne avdekke en begynnende KOLS.
Bakke støtter oppfordringen.
Dette er KOLS:
KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom) er en kronisk betennelsestilstand i lungene. KOLS gir nedsatt lungefunksjon. Røyking er den viktigste årsaken til KOLS. Men også langvarig jobbing i luft med skadelige gasser, kjemikalier eller svevestøv øker risikoen. Også passiv røyking, astma og genetikk kan øke risikoen.
Kilde: helseleksikonet.no
- Har du røykt i mange år og er over 40-50 år, er det lurt å ta en pusteprøve, sier han.
Bakke forteller at det er store individuelle variasjoner i hvor fort KOLS utvikler seg. Hos noen går det bare få år før pusten blir svært dårlig, andre kan leve med symptomer som utvikler seg langsomt over ti år eller mer.
- Storrøykere har som regel røykhoste uansett. Da kan det være vanskelig å legge merke til forandringer. Og likedan er det med tung pust. Pasienter som får tung pust av å gå i bakker, kan bare senke farten litt, og så blir pusten bra igjen. På den måten tilpasser man seg til sykdommen uten å tenke over forandringene, sier han.
Fra helseleksikonet.no:
Sand oppfordrer personer som er i risikosonen til å lytte til de nærmeste. Noen ganger er det de som først blir oppmerksom på forandringene.
- Det kommer ofte frem etter at en person har fått KOLS-diagnosen at de pårørende har merket forandringer en god stund, og oppfordret pasienten om å oppsøke lege gjentatte ganger, forteller han.
Ikke bare eldre
KOLS er ikke en sykdom som kun rammer eldre personer, selv om risikoen øker med høyere alder.. Personer ned i 40-årene kan få sykdommen. Og mens det tidligere var flest menn som fikk KOLS, er kjønnsfordelingen i dag ganske lik. Symptomene er også uavhengige av kjønn.
- Men symptomene varierer mye fra person til person. Det samme gjør sykdomsutviklingen. Derfor er det vanskelig å si noe generelt om hvordan sykdommen utvikler seg, forklarer seksjonsoverlegen.
- Det som imidlertid er klart, er at dersom sykdommen får utvikle seg, er det en alvorlig og mulig livstruende sykdom, slår han fast.
Trening hjelper
I tillegg til røykeslutt vil det for de aller fleste med KOLS være gunstig å trene. Selv om ikke skadede lunger blir friske igjen, vil du likevel kunne oppnå mer stabil sykdom og bedre fysisk form med trening, og dermed bidra til å hindre forverring av sykdommen.
- Nesten alle med KOLS har utbytte av å trene. Og all aktivitet er positivt, men trening med en viss intensitet har best effekt, forteller Sand.
Det finnes også medisiner som har virkning mot KOLS. Hvor godt de virker, er individuelt, forteller seksjonsoverlegen.
Her er de tidlige tegnene som bør få deg til å oppsøke lege for å bli testet:
Tung pust
Unormalt tung pust ved anstrengelse bør sjekkes.
Hvis du merker at kondisen blir dårligere uten noen åpenbar grunn, kan det være lurt å tenkte KOLS. Mange merker det for eksempel ved at det blir anstrengende å gå i trapper og motbakke, eller at de blir andpustne av å gå en tur som de tidligere ikke opplevde som slitsom.
- Hvis du blir tungpusten av å gjøre ting du ikke ble tungpusten av å gjøre for noen måneder eller år siden, så kan årsaken være KOLS. Det kan også være dårlig form, naturligvis. Men om det er dårlig form eller KOLS kan man ikke vite uten å teste seg, sier seksjonsoverlege ved Glittreklinikken, Morten Sand.
Å bli tungpusten er et vanlig tidlig tegn på KOLS.
- Noen som blir tunge i pusten, tenker at dette hører med til det å bli eldre. Men det trenger det ikke å gjøre. Det er ingen automatikk i at man blir mer tungpusten av å eldes, sier Sand.
Hoste
Hoste, særlig om morgenen, er et tegn på KOLS.
Mange som har røykt i årevis, har hoste om morgenen, gjerne kalt "røykehoste". Da følger det gjerne slim med når du hoster.
- Noen har også hoste uten slim. Tørrhoste er ikke spesielt knyttet til morgenen, men kan opptre jevnt utover dagen, forteller Sand.
Sliming
Mye slim fra lungene bør føre til at du går til legen.
Slim fra lungene kan være et tegn på KOLS. Slimete hoste om morgenen er ofte det første tegnet man merker på sykdommen.
- Har du en del slim, kan det bety at du er i ferd med å utvikle KOLS. Økt mengde slim i lungene er noe som ofte oppstår som følge av KOLS, opplyser seksjonsoverlege Morten Sand.
Vektnedgang
Mange som har KOLS, går ned i vekt.
Vektnedgang er et ikke uvanlig symptom på KOLS, ifølge seksjonsoverlege Morten Sand.
- Det er viktig ikke å være overvektig hvis du har KOLS. Men det er også viktig ikke å være undervektig om for personer som har KOLS. Og vi ser at mange går ned i vekt når de får KOLS. Men det er viktig for sykdomsutviklingen å holde vekten oppe. Forskning viser at de som ikke er undervektige, har bedre prognoser når tilstanden forverrer seg, forteller han.
Hyppige infeksjoner
Stadige infeksjoner i luftveiene kan være et første tegn på KOLS.
Hvis du opplever å ha gjentatte infeksjoner, som for eksempel bronkitt eller lungebetennelse, skal du være på vakt, mener seksjonsoverlege Morten Sand.
- Infeksjonen kan vare i noen uker, for så å gå over. Men så kan den komme tilbake, og dette kan gjenta seg flere ganger. Hvis du har mye slimete hoste, bør du være oppmerksom på fargen på slimet. Vanligvis er det blankt eller hvitt. Hvis det derimot er grått, gult eller grønt, kan det tyde på infeksjon, sier han.
Gjentatte infeksjoner som bronkitt eller andre infeksjoner som gir slimete hoste, kan være et tegn på KOLS, og du bør gå til legen, oppfordrer Sand.
Overfølsomme luftveier
Er du blitt mer følsom i luftveiene? Det kan være et tegn på KOLS.
Et tidlig tegn på KOLS kan være at luftveiene er mer følsomme enn tidligere. Det kan være at du begynner å reagere på rått og fuktig vær, temperaturforandringer, støv eller stekeos på en måte du ikke har gjort tidligere.
- Mange vil kunne oppleve å bli tette i luftveiene og tunge i pusten i slike situasjoner. Hvis dette oppstår oftere enn tidligere, eller i situasjoner du tidligere ikke har opplevd symptomer fra luftveiene på, kan det tyde på KOLS, forteller Sand.
Denne saken ble første gang publisert 21/09 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.