Sunne vaner

Ni sunne vaner du bør innføre i dag

De er verken krevende eller omfattende. Disse vanene har du godt av!

SUNNE VANER: Det anbefales minst 30 minutter hver dag.
SUNNE VANER: Det anbefales minst 30 minutter hver dag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Ikke alle livsstilsendringer trenger å være verken krevende eller omfattende. Selv små endringer i vanene dine kan utgjøre en stor forskjell om du bare tar de viktige valgene.

- Den enkleste måten å predikere menneskers adferd på, er å se hva de har gjort før. Vanens makt er stor, skal du endre en vane må du være innstilt på at det krever sterk motivasjon, fokus og hardt arbeid, sier psykologspesialist Erik Rudi, ved Rudi Psykologtjenester.

Her er vanene ekspertene mener at alle bør ha - både fysisk og mentalt:

1. Ha fokus på riktig kosthold

- Det å ha som vane å lese innholdsfortegnelsen, finn det skjulte sukkeret og dermed kunne holde deg unna for lange innholdslister, gjør at du kan velge renere mat. Ved å bli mer bevisst på hva du putter i munnen, vil du også oppnå en sunnere hverdag, sier trening- og kostholdsveileder, Marit Mortensen.

Les også: Er du alltid trøtt og sliten?

2. Sov godt

Det er kanskje det kjedeligste rådet man kan få, men nok søvn - og god nok søvn - kommer man seg rett og slett ikke fra.

- Det optimale er å få seks til ni timer søvn hver natt. Det er også viktig å huske at du skal ha et godt sovemiljø. Det vil si at det bør være rundt fem grader på soverommet, og at det skal være så mørkt som overhodet mulig, sier Mortensen.

3. Krydder i hverdagen

- Det er mange litt "glemte" krydderarter og urter som vi bør bli flinkere til å benytte oss av, sier Mortensen.

Hun nevner at særlig dette er produkter vi burde bli flinkere til å spise:

Gurkemeie: Dette er beennelsesdempende, smertelindrende, blodrensende, blodsukkersenkende og fordøyelsesfremmende.

Hvitløk: Bakterie- og virushemmende, kraftig antioksidant, kolesterolregulerende, godt for hjertet og fordøyelsesfremmende.

Ingefær: Kvalmedempende, leverbeskyttende, godt for mage- og tarmfunksjonen, øker blodsirkulasjonen.

Himalayasalt: Et naturlig salt som er nyttig for kroppen, dette er et godt alternativ til det vanlige bordsaltet. Himalayasalt inneholder alle jordens 84 mineraler og sporstoffer.

- Vi bør heller ikke glemme sitronen. Den er bakterie- og virushemmende, febersenkende, betennelsesdempende og den styrer magen og leveren, tipser Mortensen.

4. 30 minutter aktivitet - hver dag

Statens anbefalinger er 30 minutter aktivitet hver dag.

- Prøv å få det til, uten å telle med hverdagslig husarbeid og lignende. Gå en tur med musikk på ørene, eller i en god samtale med en venn. Parkere lengre unna jobb, butikken, barnehagen og lignende. Ta trappen i stedet for heisen, og ta en ekstra runde rundt i huset. Det er ikke så mye som skal til, oppmuntrer Mortensen.

Les også: Fem råd som gir deg bedre selvfølelse og selvtillit

5. Bruk skritt-teller

- En skritt-teller kan være en svært god motivasjon. Mange tror at man må gå 10.000 skritt hver dag, men jeg anser det som langt mer fordelaktig å heller bruke det som den motivasjonen det virkelig er, og heller holde "konkurranser" med deg selv, sier Mortensen.

Ser du at du går 5000 skritt den ene dagen, kan målet være 5500 den neste.

- Du kan også sette deg et fast antall skritt som du har som personlig mål å nå hver dag, råder hun.

6. Bevisstgjør din indre dialog

- Bevisst eller ubevisst snakker vi med oss selv før, under og etter alle gjøremål, prestasjoner og oppgaver. Det er viktig å kvalitetssikre at det vi sier til oss selv er positivt og oppbyggende. Her har de fleste mye å hente, forteller Mentaltrener for Raw Trening, Eva Sørung.

Begynne med å observere det du sier til deg selv; er det ikke konstruktivt, så erstatt det med noe oppbyggende.

- Gjør det til en vane å snakke deg selv opp. Skap tro på deg selv og egne ferdigheter, vi er alle dyktige på et eller flere områder, råder hun.

Les også: Hvorfor trene utholdenhet?

7. Be om det du ønsker - og slutt å klage

- Generelt har vi lett for å klage og forvente at andre må se våre ønsker og behov. Start med å be om det du ønsker på en rolig og bestemt måte, og du vil bli forbauset over hvor mye enklere livet kan bli, sier Sørung.

8. Fokuser på det som fungerer i livet ditt

Det vi vektlegger, vil vokse og ta større plass.

- Minn deg selv på de mange godene vi i Norge tar som en selvfølge. Frihet til utdannelse og jobb, retten til sosiale goder, kaldt vann i springen, varmt vann i dusjen og tak over hodet. Da blir kanskje det nye badet eller kjøkkenet litt mindre viktig.

Vi har alle noe positivt i livene våre, uansett hvor dårlig det måtte se ut for en stund.

9. Slutt å sammenligne deg selv med andre

- Bli en Picasso i eget liv. Slutt å sammenligne deg selv med andre, vær stolt over den du er og rendyrk det du allerede er god på, og liker å gjøre, råder Sørung.