Psykopat eller manipulator

Er det psykopat eller manipulator du har møtt?

Her er kjennetegnene.

LÆR DEG FORSKJELLEN: Psykopaten er ikke så vanskelig å avsløre, mener psykolog Grethe Nordhelle. Manipulatoren derimot, er mer kompleks og kan være veldig vanskelig å gjenkjenne. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
LÆR DEG FORSKJELLEN: Psykopaten er ikke så vanskelig å avsløre, mener psykolog Grethe Nordhelle. Manipulatoren derimot, er mer kompleks og kan være veldig vanskelig å gjenkjenne. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Han snor deg rundt lillefingeren og får deg til å gjøre akkurat som han sier, og han er like sjarmerende og hjelpsom som han er kjølig og uten empati. Da er det lett å tenke at du har blitt utsatt for en psykopat. Men det kan like gjerne være en manipulator du har med å gjøre.

Det har gått inflasjon i ordet psykopat, og vi stempler både sjalu kjærester og kontrollerende sjefer med diagnosen. Men det kan like gjerne være du har med en manipulator å gjøre. Hva er forskjellen og hvordan gjenkjenne dem?

20 spørsmål som avslører psykopatiske trekk

Umulig å leve med

- Å være psykopat er et fagbegrep. En psykopat har en virkelighetsforstyrrelse, han tror på det han sier og går over lik for å stå fast på det, sier psykolog Grethe Nordhelle.

Ingen er 100 prosent psykopat. Det handler om psykopatiske trekk og hvor mye vi har av dem. 30 prosent er for eksempel mye, ifølge psykologen. Og noen prosenter har vi alle sammen. Så hvordan gjenkjenne dem?

- Ofte er det ”hakk i plata” når de snakker. De har verken evne eller vilje til å forhandle med andre eller justere sitt syn på verden. Alt de sier og gjør er riktig, alt annet er feil. Når jeg jobber med mekling vet jeg at jeg kan glemme å forhandle med en som har psykopatiske trekk. Enten blir det slik de vil eller så er det umulig, sier Nordhelle.

En psykopat sitter fast i sin egen virkelighet. De finnes ikke fleksible. Deres atferd er ikke noe de velger, men et personlighetstrekk, en diagnose de lever med.

- I alvorligere grad er det nærmest umulig å leve med et slikt menneske. Den eneste muligheten er da å komme seg bort fra dem.

Vanskelig å gjenkjenne

Psykopaten er ikke så vanskelig å avsløre, for han er ikke taktisk, og virker ikke behagelig på omgivelsene.

Skap vinn vinn-situasjoner

Det verste for en manipulator er å tape. Ofte deler han verden inn i to mennesketyper: Vinnere og tapere. Hvis du må omgås en manipulator, for eksempel på arbeidsplassen, kan det derfor være lurt å skape gode vinn vinn-situasjoner. Det demper følelsen av at han er en taper – og dermed blir han enklere å ha med å gjøre. Dette kommer deg til gode også.

Kilde: Modum Bad, forskning.no

Manipulatoren derimot, er mer kompleks og kan være veldig vanskelig å gjenkjenne.

- Manipulasjon er ingen diagnose, men en type atferd.  Han har ingen virkelighetsforstyrrelse. Han vet om en annen virkelighet, lyver bevisst og er taktisk og fleksibel, for å finne en måte å utnytte andre mennesker på, til sin fordel.

Ettersom en med psykopatiske kan være lettere å avsløre, for eksempel ved manglende evne til å forhandle, dårlig impulskontroll og ingen empati, kan manipulatoren være langt vanskeligere å peke ut.

- Taktiske mennesker er ofte vanskelig å avsløre. De er smarte og forsiktige og vet hvordan de skal spille kortene sine riktig. De smører mennesker og er sympatiske og hjelpsomme. Men bak den vennlige og oppofrende fasaden skjuler det seg som regel en stor egoist med en skjult agenda.

Nordhelle sier at en psykopat ikke vil oppsøke en profesjonell behandler – rett og slett fordi han ikke ser at det er noe feil med ham. I hans øyne er det ikke noe galt med ham, men med alle andre. Manipulatoren derimot, kan gjerne gå til både en og to terapeuter. Han jobber tilsynelatende med seg selv, men det er kun et spill for galleriet.

Flytende overganger

Nordhelle sier det kan være flytende overganger mellom en manipulator og en psykopat. Enkelte mennesker kan ha psykopatiske og manipulerende trekk. Manipulatoren risikerer også å tippe over til ”den andre siden”.

- Jo mer rigid en manipulator er eller blir, jo mer heller han over til å bli psykopat. Det er derfor alltid viktig å være våken når man har en manipulator rundt seg. Min indiske kollega pleier å si: "Å ha en relasjon til en manipulator er som å ha en slange i lommen. Det er ikke farlig så lenge du vet at den er giftig. Da er du våken og håndterer den med varsomhet".

Psykologen sier det er viktig å være strategisk og stryke manipulatoren med hårene, ikke gå mot.

- Det er vanligvis ikke noe poeng i å konfrontere en manipulator, for de vet godt hva de driver med. Det er lurere å spille med og appellere til den edlere siden av dem. Da kan du forhandle med deres sympatiske og velmenende ytre, sjarmøren som vil hjelpe og samarbeide. Samtidig er det viktig at du viser at du ikke blir det de prøver å få deg til å bli. Ikke gjør noe du ellers ikke ville gjort, men hold kontroll over situasjonen. Da kan du omgås slike mennesker. Det er krevende, men ikke umulig.

Alle manipulerer

Manipulasjon i seg selv er ikke unormalt. Innimellom drar vi alle en hvit løgn, en spansk en, for å komme ut av en ubehagelig situasjon. Hvor går grensen mellom å gjøre dette og å være en manipulator?

- Vi driver alle med litt hverdagsmanipulasjon, sier Nordhelle.

- Da tenker vi at vi manipulerer i en gitt situasjon. Manipulatoren derimot, manipulerer på tvers av situasjoner. Det er en livsstil, en del av hans personlighet. Han leter bevisst etter mennesker han kan manipulere, tilfredsstiller deres behov for å bruke dem og skjuler sine egentlige hensikter. Han kan spille offer, skape sterke følelser i et annet menneske, og samtidig gi dem alt de trenger. Men han gir ikke med hjertet. Bak alle de gode gjerningene skjuler det seg en stor egoist.

Så hva er vinn vinn i de enkelte tilfellene?

Her må du bare ha antennene ute. Som oftest kjenner du de du omgås til daglig godt, for eksempel sjefen din. Hvis du er oppmerksom, finner du fort ut hva din manipulator trenger for å føle seg bedre enn deg. Utnytt dette for å få manipulatoren til å føle seg vel. En tilfreds manipulator som ser seg selv som overlegen deg vil dempe sine skjulte aggressive angrep. Da slipper du å være i forsvarsposisjon og inneklimaet blir lettere.

En situasjon kan ha fire utfall

  • Du taper, manipulatoren vinner. Dette er det beste for manipulatoren og det dårligste for deg.
  • Du vinner, manipulatoren taper. En farlig situasjon! Manipulatoren vil unngå dette for enhver pris.
  • Du taper, manipulatoren taper. En bedre situasjon for manipulatoren enn beskrevet ovenfor.
  • Du vinner, manipulatoren vinner. En vinn-vinn situasjon! Sett fra manipulatorens ståsted er dette en dårligere situasjon enn den aller første, men den kan aksepteres. For deg er det den aller beste.

Kilde: Dinevibber.no

Selvfølelsen får en knekk

Det å leve med eller omgås en psykopat eller manipulator kan være en stor belastning, mener psykoterapeut og sexolig Bianca Schmidt.

- Selvfølelsen kan få en knekk. Det er lett å bli forvirret og miste seg selv og taket på egne holdninger. Du kan begynne å lure på om dine helt normale reaksjoner og grenser kan være problematiske. Du kan bli usikker på om konfliktene er din feil og ikke et resultat av manipulasjon, sier hun.

Dette gjør at mange ønsker å "reparere" relasjonen ved å være snille og etterkomme den andre, ifølge psykoterapeuten. Problemet er bare at jo hardere du forsøker å tilpasse deg, dess mer blir  du gjerne manipulert.

- Det blir ønskene og behovene til den andre som får all plass. Til slutt kan troen på deg selv og din egen vurderingsevne være tynnslitt. Du har blitt et offer og det er vanskelig å komme seg ut, sier Schmidt.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også