Komme seg vekk fra psykopat
Slik kommer du deg unna psykopaten
- Be om hjelp fra noen du stoler på.
Et av de mest omfattende diagnosesystemene for å klassifisere en psykopat, er en sjekkliste utarbeidet av den kanadiske psykologen Robert Hare. Robert Hares "Psychopathy Checklist".
Den består av 20 kjennetegn med et poengsystem, hvor kjennetegnene blant annet nevnes å være:
Overfladisk sjarm, patologisk løgnaktighet, manglende angel eller skyldfølelse, manglende dybde av følelser og manglende ansvar for egne handlinger.
Sjekk om du eller noen du kjenner er psykopat - ta testen her!
Gull og grønne skoger
Å komme seg ut av psykopatens klebrige edderkoppnett av manipulasjon, sjarm, gode ord og lovnader om både gull og grønne skoger, kan være svært utfordrende - og ikke minst potensielt farlig.
- En skulle i utgangspunktet tro at det å skulle reise fra en såkalt psykopat, ikke skulle medføre noen spesiell fare. Han eller hun er jo, i alle fall ifølge det stereotypiske bildet av psykopaten, uansett ikke interessert. Det finnes mange eksempel på at dette har vist seg å ikke være riktig, forteller Aina Sundt Gullhaugen.
Hun er forskningsrådgiver og psykologspesialist ved FoU Kompetansesenter rus - Midt-Norge, St.Olavs Hospital HF.
Ta alle forhåndsregler
Rettspsykolog Pål Grøndahl ph.d. ved Oslo universitetssykehus forteller at det er viktig å ta alle mulige forhåndsregler før man skal forlate en du mistenker er psykopat.
- Har han vært voldelig tidligere? Hvordan har hans reaksjoner vært før, både fysisk og psykisk?, spør Grøndahl.
Ved å stille deg selv disse spørsmålene blir du enklere forberedt på hvordan en eventuell situasjon kan arte seg.
- Det er en kritisk fase idet du skal forlate en psykopat. Få med deg noen du stoler på, og som kan være en støtte for deg både fysisk og mentalt, råder hun.
Når man skal bryte opp fra en psykopat trenger man å være mentalt forberedt.
- Det er lurt å ha en plan og at man sørger for å få all mulig støtte fra både eget sosialt nettverk og fagpersoner som kjenner saken. Noe av det viktigste du kan gjøre, er å bli så uavhengig som mulig av hva den psykopatiske personen tenker og føler om deg, forteller Ove Heradstveit, psykolog og leder for hjelptilhjelp.no.
Ingen mellomting
Nyere forskning viser også at psykopater, på bakgrunn av mangelfull emosjonell støtte i oppveksten, forsøker å tilfredsstille sitt grunnleggende behov for tilhørlighet til andre mennesker. Dette gjøres både ved å trekke seg unna, og ved å involvere seg for mye.
- Det er på en måte ikke noen mellomting. Kobler man dette med psykopatens dominante og hensynsløse side, eller hans behov for kontroll og påvirkningsmulighet, får man tilfeller hvor vedkommende er så avhengig eller interessert at han eller hun er uten av stand til å ta hensyn til at andre vil være i fred, forteller Gullhaugen.
Gullhaugen forteller at så sterke behov vil kunne føre til at psykopaten tar i bruk metoder andre mennesker ikke bruker.
- Dette for å sikre seg det de psykologisk sett trenger. I verste fall kan det dreie seg om drap, sier hun.
Manipulerende
- Psykopaten vil kunne oppleves som manipulerende i sin jakt på det som har en verdi for dem, forteller Gullhaugen.
Dette kan anta mange former; fra bruk av fysisk berøring, til det å gi uttrykk for at de deler noe som er personlig eller viktig med deg.
- Han vil love at det som får deg til å ønske å dra, aldri skal skje igjen. Alt skal bli bedre nå, og han lover gull og grønne skoger for å få deg til å bli. Det er lett for å bli lurt til å forbli i forholdet, sier Grøndahl.
Den psykopatiske partneren kjenner gjerne dine svake sider, og vil kunne sette støtet inn nettopp der.
- For eksempel, er du veldig engstelig så vil partneren kunne true deg slik at du rett og slett ikke våger å bryte opp. Partneren din vil også kunne prøve å gi deg så dårlig samvittighet at du ikke orker å reise. I tillegg kan du bli lurt til å tro at alt er din skyld, og at dersom du bare forbedrer deg så vil forholdet bli mye bedre, sier Heradstveit.
Ettersom den manipulerende psykopaten kan få selv den beste til å tvile på seg selv og sin avgjørelse, kan det være lurt å ha noen med på laget idet man skal forlate partneren.
- Det kan være lurt å alliere deg med noen du stoler på. Dersom du har opplevd eller frykter at vedkommende kan bli voldelig, kan det være smart å få hjelp til fysisk håndtering av situasjonen, forteller Gullhaugen.
Bare dra!
Dersom du har mulighet til det, kan det være en løsning å pakke sakene dine, og forlate vedkommende i all stillhet.
- Få noen til å bli med deg for å hente tingene dine. Fortell personen som er med som hjelper, at din eks er svært sjarmerende, og be om hjelp til å stå på ditt. Si at du ønsker støtte til å forklare ekspartneren din at du ikke lenger er interessert, at du har tatt en beslutning og står ved den, råder Grøndahl.
Det kan være svært vanskelig å unngå å tro på psykopatens intense unnskyldninger og lovnader, så å ha noen du stoler på i ryggen for å "backe deg opp" og hjelpe deg til å snu ryggen til, kan være svært hensiktsmessig.
- Særlig dersom du tidligere opplevd vold fra partneren og er utrygg på hva han eller henne kan gjøre i mot deg, gjør du lurt i å reise ubemerket. Å unngå konfrontasjon vil være å foretrekke så langt som mulig. Å ha kontakt med et krisesenter, og i noen tilfeller politiet, kan være nødvendig, men dette avhenger av alvorlighetsgraden på de psykopatiske trekkene, råder Heradstveit.
Har man levd med en psykopatisk person kan det være nødvendig å få bearbeidet opplevelsene som man har hatt, både i samtaler med venner, nære, og fagpersoner.
Selv om bruddet i etterkant viste seg som nødvendig og det eneste riktige valget, kan mange som har levd med en psykopatisk partner likevel slite i etterkant. Man kan lure på om det var riktig å bryte forholdet, få dårlig samvittighet, og kanskje tenke at man burde prøve igjen.
- Da vil både tvilen, den dårlige samvittigheten og tankene om at "hva om vi prøvde igjen bare en gang til..." litt etter litt kunne bli svakere, og til slutt forsvinne, sier Heradstveit.
Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.
Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!