Ta testen:
Sjekk om du er avhengig av Facebook
"Line" ble avhengig av Facebook. Ta testen og finn ut om du også er i faresonen.
- I dag er det ekstra tøft. Jeg har lagt ned facebookprofilen min. Jeg føler meg utenfor, ensom og tom innvendig, forteller «Line», som ønsker å være anonym.
Det er ikke første gang hun har fjernet profilen sin fra nettstedet, og hver gang har hun lovet mannen sin å slutte. Det har holdt i noen uker, kanskje en måned, men så er Line tilbake på Facebook.
- Akkurat som en alkoholiker, sier hun, og trekker oppgitt på skuldrene.
- Skal klare det
- Men jeg skal klare det nå. Jeg skal virkelig kjempe imot alt jeg bare orker!
Blikket hennes er alvorlig. Hun har slitt i tre lange år. Det som først var ment som uskyldig moro, ble raskt en besettelse. Facebook var i ferd med å ta over livet hennes.
Hun kunne ligge på sofaen hele natten med pc-en inntil hodet og høyttalerne på. Da våknet hun hver gang det tikket inn en melding.
- Jeg sov selvsagt veldig dårlig. Hvis jeg sto opp for å sjekke innboksen, tok det lang tid før jeg falt til ro igjen. Det kvernet rundt i hodet mitt og kriblet i hele kroppen. Jeg var anspent og stresset. Kanskje ventet jeg spent på svar fra en helt spesiell person jeg hadde chattet med tidligere på dagen? Kanskje var det en venninne som bare ville ha noen å prate med? Facebook ble til slutt svært tidkrevende ettersom jeg følte at jeg måtte holde meg oppdatert og være tilgjengelig 24 timer i døgnet, forteller Line.
Familien måtte vike
Så mye tid bruker vi
- Tiden vi bruker på sosiale medier varierer.
- Ifølge SINTEF-rapporten Privat 2.0 oppga seks prosent av nettsamfunnbrukerne at de var så mye som tre timer eller mer på nettsamfunn i løpet av en gjennomsnittsdag.
- 32 prosent brukte fra en halv til to timer, mens 63 prosent oppga en tidsbruk på mellom null og 30 minutter.
- En person regnes som avhengig hvis han eller hun bruker chatting og sosiale medier i minst 45 timer i uka.
- Rapporten avdekker at det er kvinner fra 50 år og oppover som er den raskest voksende aldersgruppen på Facebook. Det er også denne gruppen som er mest uforsiktig med hva de legger ut av informasjon om seg selv.
Kvinner 50+ har ikke den samme erfaringen knyttet til sosiale medier som de yngre, og ofte setter de seg ikke grundig nok inn i brukervilkårene for slike gratistjenester.
Line sluttet å besøke venner og å pusle med hagearbeid. Mann og barn måtte også vike for Lines facebookmani. På et tidspunkt opplevde hun faktisk familien og daglige gjøremål som en belastning.
- Jeg fortet meg å gjøre unna handling, middag og klesvask. Det mest nødvendige. Belønningen var å sette seg ned foran pc-en når jeg omsider ble ferdig. Da orket jeg ikke mas fra dem rundt meg. Jeg ble veldig irritabel hvis noen forstyrret, sier trebarnsmoren.
En flukt fra virkeligheten
I mange år har Line slitt med tunge depresjoner og dårlig selvbilde. På Facebook kunne hun skjule dette. Hun trengte på ingen måte å ha en god dag for å chatte med vennene sine. Tvert imot.
På dårlige dager når Line var nedstemt og sliten, føltes det mer som en befrielse å være på Facebook. Her var det helt fritt for krangler og destruktive tanker. Facebook fremsto rett og slett som en morsom, behagelig og vakker verden.
- Det var jo en slags virkelighetsflukt. Var jeg deprimert, orket jeg ikke å møte folk ansikt til ansikt. Det var derimot helt i orden å møte dem på Facebook. Her kunne jeg være sosial selv om jeg hadde det vanskelig. Facebook ble mitt lille fristed, et eventyrland om du vil. Her var jo alt bare rosenrødt, smiler Line.
Det finnes råd for hvordan du kan komme deg ut av nettavhengighet.
Menn på nett
På nettet møtte hun også spennende menn. Noen kjente hun fra før. Andre var fremmede.
- Jeg var så ukritisk. Hvem jeg utleverte meg til, spilte ingen rolle. Det var den positive oppmerksomheten jeg fikk, og ordene som ble skrevet, som gjorde at jeg lot meg rive med. Jeg kunne lese meldinger om og om igjen, nesten til jeg kunne dem utenat og særlig de som hadde en flørtende undertone. Jeg klamret meg til ordene fordi de gjorde så godt, sier Line.
Ektemannen var intetanende om hva kona drev med på nettet.
- Jeg møtte ham da jeg var 13 år, og siden den gang har vi vært et par. Jeg elsker ham, men forholdet vårt er selvsagt ikke alltid like spennende. Det var på Facebook at jeg fant den spenningen som jeg så inderlig søkte. Her ble jeg overøst av positive tilbakemeldinger. Det gjorde noe med selvtilliten min. Jeg fikk aldri nok. Den gang skjønte jeg ikke at jeg var i ferd med å miste kontrollen, sukker Line.
Stadig flere blir avhengige
Trebarnsmoren er én av totalt sju pasienter som har fått behandling for facebookavhengighet hos psykoterapeut Ivor Høy ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Alle disse er kvinner.
- Kvinner bruker ofte Facebook til small talk og sosialisering. Her kan de til en hver tid holde seg oppdatert, få utløp for egen nysgjerrighet, utvide sitt sosiale nettverk, oppleve romantikk eller ventilere ut ekteskapelige problemer. Menn, på sin side, er gjerne mer opptatt av dominans, makt og status. Derfor søker de nok også mer onlinespill. Kanskje er de kjapt innom Facebook for å sjekke profilen sin, men ofte går de like kjapt ut igjen, sier Høy.
Opplever omsorg og støtte
Svimlende 2,5 millioner nordmenn er på nettsamfunnet Facebook i dag. Foreløpig finnes det ingen statistikk over hvor mange som betegnes som avhengige, men Høy melder om økt pågang av pasienter med nettavhengighet. Han behandler folk i alle aldre.
- Det er på ingen måte bare innadvendte og blyge mennesker som tiltrekkes av Facebook. Det er mennesker med høyst ulik utdannelse og yrkesbakgrunn. Riktignok kan de ofte slite med angst eller depresjoner, sier Høy.
Han forklarer at Facebook i dag er så uendelig mye mer enn bare en arena for pleie av eksisterende vennskap og etablering av nye.
- På Facebook kan du oppleve overveldende omsorg, støtte og oppmuntring, noe en faktisk kan bruke lang tid på å oppnå i virkeligheten. Du kan utlevere alle dine følelser og tanker, og du blir lyttet til. Facebookvennene dine kan også få deg til å føle deg betydningsfull og verdsatt ved at de hele tiden gir deg positive tilbakemeldinger, forteller Høy.
- Først når du kjenner behovet for å være i en slik fantasiverden til alle døgnets tider, oppstår problemene. Facebook blir da en flukt fra hverdagens krav.
Se hvilke fem tegn som tyder på at du er for mye på Facebook.
På bekostning av familien
Ifølge Høy regnes en person for avhengig hvis han eller hun bruker sosiale medier mer enn 45 timer i uka. Det blir likevel litt feil å definere avhengighet i forhold til tidsbruken alene.
- Det er hvordan vanen virker inn i forhold til det virkelige liv, som gir et mer nøyaktig barometer. Altså om facebookbruken får negative konsekvenser for dine nærmeste, eller for skolearbeid, jobb og fritidssysler. Problemene begynner altså når man ikke ser at man bruker for mye tid på sosiale medier, og at denne aktiviteten forsømmer andre oppgaver og personer, sier Høy.
Line kjenner seg godt igjen i hans beskrivelse.
- Jeg satt på Facebook om morgenen når jeg sto opp, og jeg satt på Facebook om kvelden før jeg skulle legge meg. Det er jo for så vidt helt greit å holde på sånn så lenge det ikke går ut over noen andre. Men når hobbyen din går på bekostning av kvalitetstid med mann og barn, er det ikke greit lenger, sier hun.
- Vær ærlig mot deg selv
Line tror det er mange som befinner seg i samme situasjon som henne. Hun har flere venner som hun selv mener er altfor mye på nettet. Når de møtes, er Facebook nærmest alt de snakker om: Hvilke nye venner de har fått, nye bilder de har lagt ut, ekskjærester de har etablert kontakt med og så videre. Med jevne mellomrom må de inn på mobilen sin for å oppdatere egen Facebookprofil.
- Dersom du føler at du er i faresonen når det kommer til eget Faceboookbruk, er det viktig å ta tak i problemet med det samme, mener Høy.
- Vær ærlig mot deg selv. Vurder de langsiktige konsekvensene. Hvem sårer du? Går det ut over arbeid og skole? Vil du virkelig bruke så mye av den dyrebare tiden din på nettet? Innser du at du bør redusere nettbruken, bør du sette deg ned og lage en plan. Tenk på dine nåværende bruksvaner og prøv og gjøre det motsatte så langt som mulig for å bryte med disse vanene. Hvis du for eksempel er på nettet til langt på natt, så prøv å bruke det kun på dagtid. Sett deg rimelige mål. Pleier du å være online 40 timer pr. uke, kan et rimelig mål være å redusere dette til 20 timer. Planlegg så disse timene til bestemte tider, foreslår han.
Line innså aldri at hun hadde et problem i forhold til eget internettbruk. Det var til slutt mannen hennes som slo alarm. Han merket at kona var veldig urolig og anspent når de var sammen. Hun virket fjern i blikket når han snakket til henne. Ofte fikk han ingen respons i det hele tatt.
Selvhjelpsgruppe
- Det var en ren tilfeldighet. En dag glemte jeg å logge meg av Facebook. Da mannen min satte seg ned foran pc-en, oppdaget han en melding jeg hadde sendt ut til en gammel flamme. Mannen min ble selvsagt både sint og såret. Jeg forsvarte meg med at jeg på ingen måte hadde vært utro. Men jeg visste så godt at i eget hode hadde jeg jo vært akkurat det, fortviler Line.
Hun og ektemannen opplevde at forholdet ble satt på en stor prøve. Han prøvde å forstå og ville virkelig hjelpe. Line, på sin side, skjønte at hun trengte å gå i terapi skulle hun klare å redde ekteskapet. Hun oppsøkte en selvhjelpsgruppe for mennesker med depresjoner og angst, men dette virket mot sin hensikt.
- Folk i gruppa ga meg full støtte. De mente det måtte være lov å ha en privat sfære ingen andre fikk blande seg inn i. Jeg ble bare mer og mer sint på mannen min for hvert møte, forklarer Line.
- Går mye bedre
Men ektemannen ga seg ikke. Han tok Line med til fastlegen for å be om hjelp. Her ble hun henvist til en spesialist på området.
- Takket være terapeuten min har jeg det mye bedre nå. Mannen min er med på behandlingene. Heldigvis skjønner han meg bedre og bedre. Jeg er privilegert som er gift med en så fantastisk fyr. Det minner jeg meg selv på til stadighet, sier Line.
Hun legger likevel ikke skjul på at det er tøft å gå i terapi. Savnet etter å være på Facebook er stort.
- Jeg jobber i en 40 prosent stilling og har dermed mye fritid. Nå sliter jeg med å fylle timene og dagene med noe meningsfylt. Ikke kan jeg shoppe, for da har jeg lett for å bruke kredittkortet litt for mange ganger. Ikke kan jeg trøstespise, for jeg legger så fort på meg. Jeg makter heller ikke å trene. Jeg føler meg tappet for energi og har rett og slett ikke krefter til det, sukker Line.
Familiehemmelighet
Venner og familie reagerer selvsagt på at hun har lagt ned Facebookprofilen sin. Line som alltid har vært den mest aktive av dem.
Da svarer Line eplekjekt at hun fjernet profilen fordi hun trengte en pause. Bortsett fra ektemannen, er det nemlig ingen som vet at trebarnsmoren går i terapi.
- Jeg flagger ikke akkurat det nei, mest av hensyn til mine barn. Når jeg likevel velger å fortelle historien min til en journalist, er det fordi jeg ønsker å formidle til alle der ute som sliter med å løsrive seg fra Facebook eller andre sosiale medier, at de ikke er alene, og at det finnes hjelp å få. Min oppfordring er å ta tak i problemet før det er for sent. Gjør du ikke det, kan Facebookbruken få fatale konsekvenser for deg selv, din familie og dine venner. Jeg hoppet av karusellen i siste liten, og jeg har stor tro på at jeg med tid og stunder vil bli gode, gamle Line igjen. Jeg må bare være tålmodig, smiler hun tappert.
Hvor avhengig er du?
Sjekk hvor opptatt du er av internett i denne testen som brukes av psykoterpeut Ivor Høy. Ett poeng er aldri/svært sjelden og fem poeng er alltid/svært ofte. Er du ikke student eller skoleelev, svarer du 1 på spørsmål nummer 6.
1. |
Hvor ofte synes du at du er på nettet lengre enn du hadde tenkt deg? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
2. |
Hvor ofte neglisjerer du relasjoner, for å bruke mer tid online? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
3. |
Hvor ofte foretrekker du internettets spenning/spill fremfor å være sammen med din partner? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
4. |
Hvor ofte skaper du nye relasjoner med andre på nettet? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
5. |
Hvor ofte klager andre over tiden som du bruker på nettet? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6. |
Hvordan merkes det på dine karakterer på skolen at du bruker tid på nettet? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
7. |
Hvor ofte prioriterer du nettet før noe annet du burde gjøre? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
8. |
Hvor ofte går det ut over din arbeidsinnsats eller produktivitet? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
9. |
Hvor ofte kommer du i forsvarsposisjon eller blir hemmelighetsfull når noen spør hva du gjør på nettet? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
10. |
Hvor ofte søker du tilflukt fra forstyrrende tanker om ditt liv på nettet? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
11. |
Hvor ofte gleder du deg til å gå på nettet igjen? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
12. |
Hvor mye er du redd for at livet uten internett ville være kjedelig, tomt og gledesløst? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
13. |
Hvor ofte blir du irritert eller sint hvis noen forstyrrer deg når du er på nett? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
14. |
Hvor ofte går det ut over søvnen, eller at du sikker lenge opp på grunn av nettets aktiviteter? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
15. |
Hvor ofte tenker du på nettet, eller fantaserer om å være på nett når du ikke er tilkoblet? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
16. |
Hvor ofte tar du deg selv i å si; "Bare et par minutter til", når du er på nett? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
17. |
Hvor ofte har du prøvd å skjære ned på tidsforbruket - uten at det har lykkes? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
18. |
Hvor ofte prøver du å skjule hvor lang tid du har brukt? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
19. |
Hender det at du velger å bruke din tid på nettet istedenfor å gå ut med andre? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
20. |
Hender det at du er deprimert, nervøs eller humørskyk når du ikke er på net, og at du merker at dette forsvinner når du går på nett? |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Sum mine testpoeng:
20-39 poeng
Du er gjennomsnitts internettbruker. Du surfer kanskje litt for lenge noen ganger, men du har kontroll over ditt forbruk.
40-69 poeng
Du har ofte problemer på grunn av internett. Du bør tenke over dets reelle innflytelse på ditt liv.
70-100 poeng
Ditt internettbruk gir betydelige problemer i ditt liv. Det er nødvendig at du tar tak i dem nå.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Sovestillingen avslører forholdet
Åtte råd som får forholdet til å vare
Denne saken ble første gang publisert 10/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.