alkoholisme

Her er tegnene på at du har et alkoholproblem

Drikker du alkohol når ingen andre gjør det eller drikker du på søndags formiddag? Her er alle tegnene på at du har et alkoholproblem.

ALKOHOLISME: En av de første varsellampene som bør lyse er hvis du drikker når ingen andre drikker. Foto: Getty Images
ALKOHOLISME: En av de første varsellampene som bør lyse er hvis du drikker når ingen andre drikker. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

De fleste kjenner selv sin egen grense for inntak av alkohol, og stopper før blackouten melder sin ankomst. Likevel er det mange av oss som er ustoppelige når den første sippen av vinglasset er tatt.

På nettsiden til kampanjeorganisasjonen for alkovett, avogtil.no, kommer det frem de samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk er estimert til å ligge på mellom 18 og 19,6 milliarder kroner. Da er kostnader for helse- og sosialvesenet, for arbeidslivet, tap i form av vold og ulykker samt kriminalitet inkludert.

I tillegg til kostnadene som måles i kroner, opplever de fleste som misbruker alkohol smerte, lidelse og tap av livskvalitet. Det rammer både personen med rusmiddelproblemer, men også familie, venner og kolleger.

Flere måter å avdekke alkoholmisbruk

Psykologspesialist, Kari Lossius, har driver egen praksis og forteller at det er flere måter du kan avdekke at du har et alkoholproblem på.

- En av de første varsellampene bør lyse dersom du drikker når ingen andre drikker. Drikker du eksempelvis alkohol på en søndags formiddag eller på andre uvante tidspunkt, er det sannsynlig at du kan utvikle et problem som bør tas tak i, sier hun til Klikk Helse.

Du kan også følge med på om du drikker tilsvarende antall enheter som vennene dine på fest.

- Hvis du oppdager at du nesten drikker dobbelt så mye som de andre på festen, er det et klart tegn på at du bør roe ned.

Les også: Da Anne ble gravid kom hun seg ut av rusmiljøet, helt på egenhånd

Vanskelig å sette grenser

Lossius forklarer at det er vanskelig å sette klare grenser for hva som er avhengighet og ikke. Avhengigheten utvikles gradvis, og overgangen mellom avhengighet og ikke avhengighet er glidende.

- I første fase er alkohol godt og gir deg nytelse. Ofte er det ikke deg selv som merker at du holder på å utvikle et alkoholproblem, men omgivelsene rundt deg. Det typiske er at vennen eller kjæresten blir oppgitt over hvor mye du drikker, sier Lossius og fortsetter:

- Etter hvert ser du selv ubehagelige konsekvenser. Da går gleden ved å bruke alkohol ned, mens trangen går opp. Du trenger stadig mer for å lindre følelser.

Ikke mer enn fire enheter

Hvis du er bekymret, anbefaler hun å alltid notere ned hvor mange enheter du drikker. Da har du alltid kontroll på inntaket.

- Du bør bestemme deg på forhånd hvor mange enheter du skal drikke, og skrive det ned på et ark. Etter hvert som du inntar alkohol, krysser du av for hver enhet, råder hun.

Lossius er klar på hvor enhetsgrensen går.

- Ingen kvinner bør drikke mer enn fire alkoholenheter per gang. Dette for å unngå forgiftningsskader. Ved langvarig høyt alkoholkonsum tar kroppen stor skade. Menn tåler derimot mer siden de ofte er større, har mer vann i kroppen og generelt bedre forbrenning av alkohol, sier hun.

Avhengighetsgen en myte

Alkoholeksperten sier det er en myte at noen er født med et såkalt avhengighetsgen.

- Det finnes ikke noe som heter avhengighetsgen. Men noen av oss er født mer sårbare til å lettere kunne utvikle avhengighet. Halve boka er skrevet ved fødsel, og alle er født med ulike disposisjoner. Hvis du ser at mange i familien din har slitt eller sliter med psykiske lidelser, er det større sannsynlighet for at du selv er mer sårbar for å utvikle avhengighet, forklarer Lossius.

Utvikle alkoholmisbruk

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis, sier at det er fullt mulig å ha et for høyt og problematisk alkoholkonsum uten å kvalifisere til å få diagnosen alkoholavhengig. Men mange har fortsatt et problematisk alkoholinntak.

- Veldig mange av alkoholskadene i samfunnet skyldes folk som har et forholdsvis normalt drikkemønster, og i Norge er dette ofte det samme som helgefylla. Helgefylla fører til mange akutte skader, som for eksempel vold. Rundt 70 – 80 prosent av de som er innblandet i en voldsepisode er påvirket av alkohol, forteller hun til Klikk Helse.

Dersom du selv innser og anerkjenner at du har et alkoholproblem, er det viktigste å tørre og be om hjelp.

- Du må vite at du ikke er alene med problemene dine. Fastlegen er et godt sted å begynne. Mange fastleger er flinke til å ta opp alkohol med pasientene sine, men vi skulle helst ha sett at dette ble gjort enda oftere. På denne måten har vi muligheten til å hjelpe folk før det går for langt, sier Gerhardsen.

Det finnes også mange gode behandlingstilbud, både kommunale og private. I tillegg har mange frivillige organisasjoner selvhjelpsgrupper og støttenettverk.

Les også: Du skal være forsiktig med å blande alkohol og legemidler

Åtte tegn på at du har et alkoholmisbruk

1) Du drikker i skjul

Dette alene er et faretegn.

– Dersom drikkingen går ut over familieliv, jobb eller andre forpliktelser, er det grunn til å stoppe opp og tenke seg om, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis.

Når venner og familie reagerer negativt på alkoholinntaket har det kanskje allerede gått for langt. Hvis du for eksempel venter på at besøket skal gå sånn at du kan hente frem flaska, er det urovekkende.

2) Du klarer ikke å stoppe

Du er ustoppelig etter første slurk

Mange opplever at det er vanskelig å stoppe drikkingen når en først har begynt, eller at det inntas mer alkohol enn planlagt. Det kan skje til tross for løfter om at man skal redusere alkoholinntaket.

– Hvis du drikker over anbefalt mengde, og stadig har et sug etter alkohol, er det ikke bra, sier Kari Lossius, Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene.

3) Alkoholen spiller en stor rolle i livet

Du prioriterer drikkingen foran det meste.

– Et problematisk drikkemønster kan arte seg ulikt hos forskjellige personer. Men det er grunn til bekymring når det går ut over andre viktige faktorer i livet, som familie og venner, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis.

Det er et faretegn hvis du begynner å føle at alkoholen spiller en for stor rolle i livet, eller hvis alkoholen går på bekostning av andre ting som burde ha vært viktigere.

4) Du drikker når ingen andre drikker

Dette kan være urovekkende

- Hvis du drikker på uvante tidspunkter, som for eksempel søndags formiddag, bør varsellampen lyse. Det kan også være urovekkende hvis du drikker deg full mens du er alene, sier Kari Lossius, Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene.

5) Du "vinner" festen

De fleste kjenner til den ene som alltid blir for full på fest.

– Jeg tror vi alle kjenner til den ene som kupper festen, altså den som nesten alltid drikker litt for mye når han eller hun er på fest. Noen ganger skaper dette situasjoner som blir fremstilt som morsomme historier, men ofte skaper det ubehagelige situasjoner for omgivelsene, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis.

Familie, venner og omgangskrets vil nok nøle med å kalle denne personen som alkoholiker, men det kan være et varsko om at noen er inne i en utvikling som bør snus.

– Dersom du nesten alltid drikker mer enn vennene dine på fest, er det urovekkende, sier Kari Lossius, Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene.

6) Du bruker alkohol for å dempe følelser

Drikker du for å lindre psykiske smerter? Det er ofte et fellestrekk.

– Hvis du merker at alkohol har en medisinerende effekt, bør du passe på. Dette er ofte et hovedfellestrekk til de med et alkoholproblem, sier Kari Lossius, Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene.

Dersom du drikker alkohol for å slukke sorger eller lindre andre ting som plager deg, bør du søke hjelp.

7) Du drikker mer enn en flaske vin i uka

Mengden du drikker har mye å si

– En flaske vin fordelt utover en uke, er som regel ok. Dersom du drikker mye over det, er det altfor mye, sier Kari Lossius, Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene.

Likevel understreker hun at det er stor forskjell på menn og kvinner her, da menn oftest tåler mer enn kvinner.

8) Du fortsetter til tross for at du er klar over at du har et problem

Du overser de alvorlige konsekvensene alkoholavhengighet medfølger.

– Jo mer av livet som dreier seg om alkohol, jo verre er det. Hvis du fortsetter å drikke alkohol til tross for alvorlige skader, både fysisk og mentalt, har du et alkoholproblem, konstaterer Kari Lossius, Klinikkdirektør i Stiftelsen Bergensklinikkene.

Du kan lese mer om rusmisbruk i Helseleksikonet.