Medisinskap
15 ting du bør ha i hjemmeapoteket ditt
Dette bør du ha i medisinskapet.
- Det er viktig å tilpasse medisinskapet etter familienS behov, men det er noen ting jeg anbefaler alle å ha i sitt skap, sier farmasøyt og fagredaktør i Apotek1.no Eirik Berteig Rustan.
Han mener blant annet at smertestillende og febernedsettene tabletter samt sårrenseservietter, sårsalve og diverse plaster er gode produkter å kjøpe inn til et hvert hjemmeapotek.
- I tillegg anbefaler jeg å ha pinsett, saks, kompresser samt saltvann til øyeskylling og sårvask liggende, sier han.
Medisinskapet
- Når det gjelder medisinskapet, er det først og fremst to ting du bør tenke på. Det første er hvordan du oppbevarer medisinene dine og det andre er hva du har i skapet, sier farmasøyt og seniorrådgiver Apotekforeningen Hilde Ariansen.
Hun forteller at mange medisiner er avhengig av en jevn temperatur og tørt miljø dersom de skal holde seg til utløpsdatoen.
- Og da er ikke kjøkken- eller baderomsskapet, der mange oppbevarer medisiner, de beste stedene. Velg heller å henge opp medisinskapet i et rom der det er jevn temperatur hele året, sier hun.
Husk for øvrig å ha et låsbart medisinskap dersom du har barn i huset.
Og dette bør du ha i reiseapoteket ditt.
Sjekk datoen
Det er også viktig å merke seg at medisiner ikke har ubegrenset holdbarhet, og når produktene har gått ut på dato, skal du alltid fjerne dem fra medisinskapet.
- Sjekk skapet med jevne mellomrom og ta ut de produktene som har gått ut på dato, sier Ariansen.
Sannsynligvis vil det at datoen er utløpt kun bety at medisinene ikke lenger virker så godt som de skal, men dette kan jo være uheldig nok når du har behov dem.
- Medisinene som har gått ut på dato, skal leveres inn på apoteket. Av miljøhensyn er det viktig å ikke kaste dem i søpla eller spyle dem ned i toalettet, sier hun.
Dersom du ønsker å fjerne etiketten fra reseptbelagte medisiner du leverer inn på apoteket, må du huske å gjøre dette selv.
Dette anbefaler farmasøytene at du har i medisinskapet ditt:
1. Smertestillende og febernedsettende medisiner
- Dette bør alle ha i medisinskapet sitt. Jeg anbefaler i første rekke paracetamol, men det er også greit med ibuprofen for dem som tåler det, sier Hilde Ariansen.
Vær oppmerksom på at smertestillende i flytende form gir raskere virkning enn tabletter.
- Dersom du har små barn i huset, er det smart å også ha smertestillende og febernedsettende medisiner tilpasset barnas alder og vekt i huset. Slike medisiner kommer blant annet som stikkpiller, mikstur, smeltetabletter med smak og smeltegranulater så da er det lurt å prøve seg frem og velge det som er mest praktisk og du vet at barnet ditt kan få i seg, sier Rustan.
2. Saltvannsløsning
- Hvis noen i familien får noe i øyet, er det best å skylle med saltvannsløsning og en øyebadekopp, sier Ariansen.
Saltvannsløsning kan også brukes til å rense og vaske sår.
3. Strips, plaster og kompresser
- Jeg anbefaler å ha strips til å teipe sammen kuttskader i medisinskapet. I tillegg er det selvfølgelig smart å ha plaster og kompresser i ulike størrelser tilgjengelig i tilfelle noen skader seg, sier Ariansen.
- Husk at plaster med morsomme motiver kan være fint for de minste, legger Rustan til.
4. Sårrens
- Det finnes ulike produkter for rensing av sår. Dersom du velger en flaske med flytende sårrens, er det viktig å være klar over at holdbarheten er begrenset. Det kan kanskje også være mer hygienisk å velge sårservietter, sier Ariansen.
En sårsalve kan også være greit å ha.
Legg den på under plaster eller kompress hvis du ikke har klart å fjerne alle urenheter, for eksempel på et skrubbsår.
5. Saks
Når du trenger å klippe noe, er det veldig greit å vite at saksen ligger i medisinskapet slik at du slipper å lete huset rundt etter en saks.
6. Pinsett
- Pinsetten er et flott hjelpemiddel hvis noen i familien får flis. Jeg anbefaler derfor å ha en pinsett i medisinskapet, sier Ariansen.
7. Støttebandasje
- Elastisk støttebandasje er kjekt å ha dersom du vrikker foten eller skader deg og får en hevelse, sier Ariansen.
Det kan også brukes til å surre fast en stor kompress hvis du får et stort sår.
- Ved store blødninger bør du legge en hard gjenstand som for eksempel en gasbindrull mellom kompress og bandasjen, men ikke surr så hardt at det hindrer blodsirkulasjonen, sier hun.
8. Ispose
- Det er strengt tatt ikke nødvendig å ha en ispose i medisinskapet, for de fleste har noe i fryseren som kan brukes hvis uhellet er ute. Likevel er det veldig praktisk å ha en liggende. Vrikker du for eksempel foten, surrer du bare isposen på med en bandasje og holder foten høyt, sier Ariansen.
Legg gjerne et klede mellom huden og isposen.
9. Allergimedisiner
- Dersom du er allergisk, har du sikkert enten allergimedisiner eller adrenalinpenn liggende i medisinskapet allerede. Det kan imidlertid også være greit for dem som ikke er plaget med allergi å ha allergimedisiner liggende i tilfelle noen i huset får en reaksjon på for eksempel matvarer eller insektstikk, sier Ariansen.
10. Nesespray
- Det er utrolig irriterende når nesen blir helt tett ved leggetid. Selv om ikke nesespray er nødvendig å bruke akutt, syns jeg derfor det er veldig praktisk å ha en i medisinskapet, sier Ariansen.
Husk at nesespray ikke skal brukes mer enn en uke sammenhengende, og for å forhindre smitte bør ikke sprayen deles av flere.
11. Aloe Vera
- Aloe vera gir god lindring både ved lettere brannskader og soleksem. Hvis du brenner deg, skyll først under lunkent vann i noen minutter, og legg så på et lag med aloe vera, sier Ariansen.
Alvorlige forbrenninger skal behandles av helsepersonell.
Du som har barn i huset, bør også ha:
12. Lusekam
- Jeg vil anbefale alle som har barn å ha en lusekam liggende, og eventuelt også lusemiddel. Det er vel ikke akkurat noe som er nødvendig å behandle akutt, men hvis det skulle dukke opp lus, vil de fleste gjerne sette i gang behandlingen så raskt som mulig, sier Ariansen.
Husk at det bare er den som har lus som skal behandles, og kuren skal alltid gjentas etter åtte til ti dager.
13. Medisinsk kull
- Medisinsk kull gis til barn ved forgiftninger. Det kan kjøpes reseptfritt på apoteket, sier Ariansen.
14. Lokalbedøvende- og kløestillende krem
- Jeg anbefaler alle å ha et lokalbedøvende- eller kløestillende produkt i medisinskapet. Dette lindrer smertene godt hvis barna blir brent av brennmanet eller stikkes av veps eller mygg, sier Ariansen.
15. Febertermometer
- Alle småbarnsforeldre bør ha termometer og termometerbeskyttelse i medisinskapet sitt, sier Rustan.