nesespray

Bruker du nesesprayen riktig?

Feil bruk av den vanligste typen nesespray kan medføre avhengighet.

NESESPRAY: Dersom du bruker nesesprayen feil, kan du bli avhengig. Foto: Gettyimages.com.
NESESPRAY: Dersom du bruker nesesprayen feil, kan du bli avhengig. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Nesespray er for mange løsningen på nett nese, forkjølelse og allergi. Men er du sikker på at du bruker den riktig? Feil bruk av nesesprayen kan blant annet resultere i avhengighet.

Først; det finnes to ulike typer nesespray.

- Den første typen inneholder små mengder kortison og brukes først og fremst mot allergier og bihulebetennelser. Den andre typen inneholder slimhinneavsvellende substanser. De brukes når du er forkjølet og tett i nesen, sier professor og øre-nese-hals-spesialist ved Sørlandet Hospital, Sverre Steinsvåg.

Nesespray med kortison

To typer nesespray

Det finnes to hovedtyper av nesespray, de slimhinneavsvellende og de som inneholder steroider.

- Slimhinneavsvellende nesespray (som Otrivin) er hurtigvirkende. De er ikke reseptbelagte og kan kjøpes på dagligvarebutikk.

- Reseptbelagte steroidesprayer kan brukes over lengre tid enn de hurtigvirkende, men brukes normalt bare ved allergier og bihulebetennelser.

Klide: Øre-nese-hals-lege Christian Getz

Førstnevnte må skrives ut av lege og skal brukes regelmessig daglig over uker og måneder.

- Men denne kan gi skorpedannelser og småblødninger i nesen. Jeg har også hørt om hull i neseskilleveggen, veggen som skiller høyre og venstre nesebor, som følge av bruk av den typen nesespray, sier Steinsvåg.

Dette inntreffer imidlertid sjelden, ifølge spesialisten. Løsningen kan være å skifte grep på nesesprayen, slik at den får en annen vinkel når du sprayer.

- For å unngå dette er det viktig å unngå å dusje nesesprayen direkte inn på neseskilleveggen. Istedenfor kan du dusje høyre nesebor med venstre hånd og omvendt, sier Steinsvåg.

Les også: Alt du bør vite om pollenallergi

Otrivin nesespray

Sistnevnte nesespray, hvor Otrivin er blant de mest brukte, kan kjøpes i dagligvarehandel og skal kun brukes i få dager, og i hvert fall ikke mer enn 10.

- Brukes den lengre vil sprayen i seg selv kunne gi tettere nese. I tillegg til at du kan bli avhengig. Dette avhengighetsforholdet er det vanskelig å komme seg ut av, sier Steinsvåg.

- Mange av dem som ikke opplever at nesesprayen gir effekt innen de 10 dagene, fortsetter bruken, sier øre-nese-hals-spesialist ved Bergen Sentrum øre-nese-hals, Øyvind Jensen.

Avhengig av nesespray

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Etter hvert vil du få en umiddelbar effekt av sprayen, men som er mye mer kortvarig, sier Jensen.

Dette fører til en ond sirkel hvor du tyr til nesesprayen hyppigere, men hvor resultatet bare er en enda tettere nese.

- Du kan bli avhengig fysisk, men også psykisk, fordi du stadig kjenner behovet etter påfyll, sier han.

Les også: Er du allergisk eller forkjølet

Riktig bruk av nesespray

Her er tre enkle steg for hvordan nesesprayen brukes riktig:

1. Bøy hodet litt fremover

2. Ett spray i hvert nesebor

3. Ikke snufs inn, men pust rolig for å unngå at medisinen kommer ned i halsen

- Er du allergisk kan en nesespray med kombinasjon av antihistamin og kortison være et godt alternativ. Kombinasjonen virker raskere, samtidig som den behandler symptomene lokalt, sier Merethe H. Baklid i Allergiguiden.no.

- Oppsøk lege dersom du er usikker på om det er forkjølelse eller allergi du har. Symptomene kan være til forveksling like og det kan føre til at mange går med allergi uten å vite det, legger hun til.

Les også: Dette hjelper mot tett nese

Nesespray og allergi

- Det er viktig at du tar medisinen riktig for at du skal få best mulig effekt. Dette gjelder ikke bare nesespray, men all medisin. Legen din skal gi deg en forklaring på hvordan du tar den når han eller hun skriver den ut til deg, og så må du spørre hvis det er noe du ikke forstår eller lurer på, sier kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen i Astma- og Allergiforbundet.

Også Gunvaldsen poengterer viktigheten av å ta medisinen riktig. Hun forteller at det ikke er så lett å kjenne eller se selv at man tar medisinen feil, men at dette kan gi utslag i hvordan den virker.

- Er du i tvil om du gjør det riktig, anbefaler vi at du spør legen din slik at han eller hun kan vise deg, sier hun.