Medisiner du bør ha i reiseapoteket

Apotekvarene som kan komme godt med på utenlandstur

Å handle på et tyrkisk eller kinesisk apotek kan by på utfordringer. Her er apotekenes beste tips.

SYK PÅ FERIE: Det er lite som er så kjedelig som å bli syk i ferien, men litt bedre er det dersom du har medisinene du trenger tilgjengelig.
SYK PÅ FERIE: Det er lite som er så kjedelig som å bli syk i ferien, men litt bedre er det dersom du har medisinene du trenger tilgjengelig. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Sist oppdatert

En liten veske med norske medisiner er en enkel forsikring når du skal på ferie. Slår magen seg vrang eller feberen kommer snikende, vil du antageligvis mye heller bli liggende i sengen enn å prøve å gjøre deg forstått på et utenlandsk apotek.

Faren for at du kommer hjem med noe helt annet enn du trenger er jo også tilstede, for det er slettes ikke sikkert at alle apotekerteknikere og farmasøyter på feriestedet forstår engelsk.

Falske medisiner

Misforståelser er heller ikke eneste problem som kan oppstå.

Ifølge daglig leder ved Sentrum Reisemedisin i Grimstad, Elin Brautaset, er det også viktig å huske at man i mange land selger falske medikamenter, og i mange tilfeller er det svært vanskelig å skille disse falske medisinene fra de ekte.

- De ser ofte identiske ut. En britisk undersøkelse fra Laos, Kambodsja og Vietnam viste at 60 prosent av medikamentene kjøpt på apotek var uekte, sier hun.

Medisiner du bør ta med

- Paracet, Pamol eller Pinex (virkestoff paracetamol) mot feber og smerter

- Napren, Ledox (virkestoff naproxen) mot menssmerter, skader i muskler og skjelett. Har også betennelsesdempende effekt

- Otrivin, Rhinox (nesespray) mot tett nese og plager i forbindelse med flyturen

- Imodium (virkestoff loperamid) som stopper diaré

- Klorhexidin, Pyrisept eller annen sårvask til vask av småsår

- Zyrtec (virkestoff cetirizin) mot allergiske reaksjoner samt kløende reaksjoner på myggestikk

- Canesten (virkestoff kotrimazol) mot sopp i skjeden og hudsopp for eksempel i lysken. Dette er vanligere i varme strøk

- Jod (virkestoff jodtinktur) som vannrensingsmiddel dersom du ikke får flaskevann

- Reseptbelagte medisiner

Kilde: Sentrum Reisemedisin

En anbefaling er derfor å kjøpe eventuelle medisiner du trenger i ferielandet på et sykehusapotek.

Det er heller ikke likegyldig hvilke norske medisiner du kjøper til ferien. Du bør sette deg inn i grunnleggende bruk av reseptfrie medisiner.

Pakk reiseapotek

Det kan også være smart å ta med det mest nødvendige medisinene hjemmefra.

- Det er ingen dum idé å investere i et ferieapotek før ferien, og velg ut ferieapoteket avhengig av reisemålet ditt, sier Åse Storfjell-Olven ved Vitusapotek.

Tenk gjennom hvilke behov du kan få på reisen, men husk at noen ting bør med uansett.

Enten du er på storbyferie, badeferie eller fottur i fjellheimen kan du for eksempel være uheldig å få et sår.

- Sårpleieprodukter kommer alltid godt med. Gnagsårplaster er storbyfavoritten, og ta med vanntett plaster hvis du skal på badeferie. Husk for øvrig at ferske arr som utsettes for overdreven soling kan bli tydeligere enn andre arr. Dekk derfor til arr med godt med plaster, klær eller høy solfaktor, sier Storfjell-Olven.

Ta med solkrem

Sikker soling er viktig, så solkrem er en annen ting du bør pakke i kofferten uansett reisemål. Husk imidlertid å sjekke utvalget før du reier. Kjøp en ny flaske dersom du ikke er sikker på at den er oppbevart riktig.

Lå tuben i solsteiken på stranden i fjor, er det ikke sikkert at kvaliteten er like bra i år.

- Vi anbefaler at du tar med solkrem fra Norge. Da er du sikker på at den har den faktoren som er oppgitt. Vi sjekker alltid at solkremen holder den faktoren som er oppgitt og at leverandøren har brukt anbefalte metoder for dokumentasjon av solfaktor, sier hun.

Ta med nok medisiner

- Det er hovedsakelig vanlige medisiner, som du ofte bruker hjemme, det er lurt å ha med seg på tur. Det kan dreie seg om myggspray, allergitabletter, smertestillende, mageregulerende preparater, nesespray og salver, sier Elin Brautaset.

Hun legger til at hvilke medisiner man tar med seg selvfølgelig også avhenger av helsetilstanden. Ta for eksempel alltid med deg nok av dine reseptbelagte medisiner.

Pakk ned resepter

- Et annet viktig råd er å oppbevare nødvendige medisiner i originalemballasje i håndbagasjen i tilfelle bagasjen blir forsinket eller forsvinner, sier hun.

Brautaset mener også det er lurt å skaffe seg en legeerklæring på engelsk på reseptbelagte medisiner.

- Da slipper du problemer ved innreise til det landet du skal besøke. Regelverket kan nemlig variere fra land til land, sier hun.

Se an reisemålet

Skal du på ferie til eksotiske strøk kan behovet være et annet enn dersom ferien går til Danmark.

Forslag til innhold i ferieapoteket

- Smertestillende /febernedsettende

- Sårpleieprodukter (desinfeksjonsvæske til sår, plaster, sårsalve, kompresser, saks og pinsett)

- Gnagsårplaster

- Flåttfjerner

- Midler mot diaré og forstoppelse

- Midler som forebygger ubalanse i magen

- Solkrem og aftersun

- Aloe-vera gel

- Reisesyketabletter / akupressurarmbånd som forebygger reisesyke

- Syrenøytraliserende midler

- Febertermometer

- Nesespray

- Kløstillende/lokalbedøvende krem

- Mygg, myggnett og insektsmiddel

- Ørepropper (det finnes egne ørepropper som jevner ut lufttrykket på fly, veldig fine til barn)

- Desinfiserende servietter/gel

- intimservietter

- Kondomer

- Tamponger og bind

- Væskeerstatning til barn

- Kullmikstur

- Medisiner du har fått spesielt til den aktuelle reisen (malariamedisin, høydesyketabletter, osv.)

Kilder: Vitusapotek og Sentrum Reisemedisin

- Da kan det være aktuelt å ha med seg malariatabletter, vannrensetabletter og et utvidet førstehjelpsskrin med sterile nåler, giftfjerner i tilfelle bitt samt en antibiotikakur, sier Brautaset.

Husk dessuten at du i tropiske- og subtropiske land kan støte på sykdommer som en ikke kan forebygge ved en vaksine. Dette kan dreie seg om mat- og vannbårne sykdommer eller insektsbårne sykdommer. Faren for seksuelt overførbare sykdommer kan være større i noen områder enn andre.

Unngå stikk

- Her er det viktig at den reisende får god informasjon om forholdsregler og hva de eventuelt bør tenke på å ha med seg for å forebygge og eventuelt behandle, sier hun.

Et eksempel er Denguefeber, som er en virussykdom som smitter via mygg. Per i dag finnes det ingen vaksine mot sykdommen, som er utbredt i store deler av Asia, Sør- og Mellom Amerika, Afrika og Karibia.

- Myggen stikker på dagtid og trives i byer og turistområder. Bruk av mygg- og flåttmiddel med 20 prosent DEET til hud og permetrin til tøy samt impregnert myggnett for å stenge myggen ute er nødvendig forebyggende tiltak for å beskytte seg mot denne sykdommen. Det kan være lurt å kjøpe med dette fra Norge, da det ikke alltid er like lett å få tak i i alle land, sier hun.

Se opp for flått

Men også i mer hjemlige strøk kan du bli stukket eller bitt. Flåtten er i full aktivitet, og den er regnet som den verste smittesprederen av blodsugerne i den nordlige delen av Europa.

- Ta med flåttfjerner dersom du skal på ferie i flåttområder, for jo kortere tid en flått får sitte fast i huden, jo mindre er risikoen for smitte. Folkehelseinstituttet anbefaler dessuten personer som ferdes mye i skog og mark i kjente flåttområder i Agderfylkene, Telemark og Vestfold å vurdere å ta TBE-vaksinen hvis de ofte blir bitt av flått. Dette gjelder både fastboende og besøkende, sier Storfjell-Olven.

Vond feriemage

Husk også å ta med deg medisiner mot ordinær turistdiaré. Mange får ferien ødelagt av magetrøbbel, som gjerne skyldes forurenset mat eller drikkevann og dårlig håndhygiene.

Storfjell-Olven anbefaler å forebygge med probiotika som inneholder melkesyrebakterier og styrker vår normale tarmflora. Start med disse noen dager før avreise og bruk dem gjennom hele ferien. Øk dosen dersom du får magetrøbbel, og bruk Immodium dersom du blir skikkelig dårlig.

- Dette stoppper akutt diaré og er et must til lange flyturer og andre situasjoner der man vil unngå diaré, men husk at medikamentet ikke gjør noe med selve problemet. Dette er bare til kortvarig bruk, sier hun.

Når det stopper opp

- Men man må heller ikke glemme de som strever med det motsatte i feriene, nemlig forstoppelse. Ta gjerne med et avføringsmiddel. Det finnes tabletter som tas om kvelden for så å virke om morgenen, men husk at langvarig bruk kan gi avhengighet så også dette er kun til kortvarig bruk, sier Storfjell-Olven.

For deg som er plaget med sure oppstøt, halsebrann eller sur mage, kan det også anbefales å ta med noen syrenøytraliserende midler.

LES OGSÅ

Unngå forstoppelse i sommer

11 ting du bør vite om flåtten

Helsesjekker du kan gjøre selv

8 tips mot dårlig feriemage

LIK OSS

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også