Søvn og sovemedisin

Derfor bør du droppe sovepiller

Dobbeltrisiko for trafikkulykker, umotiverte nabobesøk og sex i søvne kan være konsekvensene.

VÆR FORSIKTIG! Har du tatt sovepiller kvelden før, bør du passe på å være ordentlig våken før du setter deg bak rattet. Hvis ikke, har du nedsatt reaksjonsevne og kan bli like farlig i trafikken som en promillekjører. Det blir du også dersom du har sovet alt for lite.
VÆR FORSIKTIG! Har du tatt sovepiller kvelden før, bør du passe på å være ordentlig våken før du setter deg bak rattet. Hvis ikke, har du nedsatt reaksjonsevne og kan bli like farlig i trafikken som en promillekjører. Det blir du også dersom du har sovet alt for lite. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Slik påvirkes du av søvnmangel

  • Du blir irritabel
  • Du blir utålmodig
  • Depresjon kan utløses
  • Kreativiteten hemmes
  • Effektiviteten hemmes
  • Hukommelsen reduseres
  • Konsentrasjonen hemmes
  • Du blir mindre motivert
  • Reaksjonstiden reduseres
  • Du får redusert immunforsvar
  • I sjeldne tilfeller kan du utvikle diabetes 2

Kilde: Hjemmet

Første halvår i år er 4161 personer bøtelagt for kjøring i beruset tilstand. Er du en av de nærmere 500 000 nordmennene som tar sovemedisin før du legger deg, kan du uten å vite det bli en del av statistikken.

Del

En undersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet i 2008 viste at personer som tar sovemedisin har dobbelt så stor risiko for å havne i en trafikkulykke, som dem som ikke hadde tatt sovemedisin.

Sovemidlet zopiklon (Imovane) var det det legemiddelet som forekom oftest hos bilistene som ble undersøkt.

Dette på tross av at nyere sovemedisin har kortere halveringstid enn eldre produkter.

- Halveringstid er definert som den tiden det tar før mengden legemiddel i blodet er halvert, forklarer seniorrådgiver i legemiddelepidemiologisk avdeling ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Solveig Sakshaug.

Totalt tar det fem halveringstider å skille ut legemidler.

30 timer i kroppen

Stilnoc og Imovane er to populære sovemidler i Norge, der Imovane er det klart mest brukte med 56 millioner av de totalt 78,5 millioner døgndosene sovemedisin som ble omsatt i 2009. Det høres mye ut, men en nordisk rapport fastslår at både islendinger, svensker og dansker forbruker mer enn oss.

Felleskatalogen viser at Stilnoc og Imovane har en halveringstid på henholdsvis 0,8 - 4 timer og 4 - 6 timer.

Imovane kan altså, i forhold til disse opplysningene, bli i kroppen i opptil 30 timer etter inntak.

- Det betyr ikke at Imovane har så lang virketid, sier Sakshaug. Effekten vil være avhengig av dosen som gis og doseringsintervall, men generelt kan lang halveringstid bidra til at effekten av legemidlet blir lengre.

I pakningsvedlegget til Stilnoc står det at du bør vente 7 - 8 timer før du kjører bil. For Imovane står ingen anbefaling, men all fornuft tilsier at du bør vente tilsvarende lenge før du kjører bil, dersom du har spist en Imovane-tablett kvelden før.

Sliter du med søvnen? Ta søvntest her

Ikke kjør bil

Dagen etter du har tatt sovepille har kroppen en slags hangover .

Effekten av sovemidlet kan sitte i også neste dag

- Mange tabletter har lang halveringstid, noe som betyr at effekten av sovemidlet kan sitte i også neste dag. Derfor er det viktig å være forsiktig med bilkjøring. Ikke kjør hvis du føler deg søvnig, sier Bjørn Bjorvatn, allmenlege ved nasjonalt senter for søvnsykdommer på Haukeland Universitetssykehus og forfatter av boken Bedre søvn.

- Mange kan kjøre bil selv om de har tatt tablett kvelden før. Og husk, det er jo ikke bra å ha sovet elendig heller, og bilkjøring er ikke lov hvis man er søvnig, uavhengig av om man har tatt tabletter eller ikke.

Men søvnen du får av sovetabletter tilsvarer ikke vanlig søvn.

Dårligere søvnkvalitet

- Sovetabletter fører til søvn, i alle fall ved kortvarig bruk. Men ikke det vi kaller normal søvn, forklarer Bjorvatn.

- Fordelingen av søvnstadier kan variere fra det normale. Dette er avhengig av hvilket preparat som brukes, men generelt kan man gjerne si at sovetbletter gir økt lett søvn, mens mengden av den dype søvnen ikke øker eller reduseres. Noen preparater reduserer drømmeaktivitet, andre ikke.

Bjorvatn mener det er mange grunner til at vi nordmenn sliter med å få sove.

- Sykdommer som depresjoner og psykiske lidelser kan føre til søvnmangel, men vi ser også også selvpåført søvnmangel - og det er kanskje vanligst. Altså, personer som velger vekk søvn, for å få nok tid til TV, internett, fest og annet. Det fører til økt søvnighet og økt risiko for uhell og skader, som for eksempel å sovne bak rattet.

Søvnkjøring

Det mest solgte sovemiddelet i Norge, Zopiklon (Imovane), fikk i 2007 negativ omtale for ekstreme bivirkninger.

SØVNKJØRING: Å kjøre bil midt på natten i søvne, er en av de innrapporterte bivirkningene av sovemedisiner.
SØVNKJØRING: Å kjøre bil midt på natten i søvne, er en av de innrapporterte bivirkningene av sovemedisiner. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- I Sverige har flere titalls personer rapportert om at de har gått i søvne. Men det finnes også tilfeller der medisinen utløser psykologiske effekter, sa Gunilla Sjölin-Forsberg ved svenske Läkemedelsverket, til Aftonbladet.

VANSKELIG Å STÅ OPP: ""Dagen derpå"" - etter sovepille - er det vanlig å slite med å våkne igjen. Den vanligste bivirkningen av sovepiller er nettopp søvnighet utover dagen.
VANSKELIG Å STÅ OPP: ""Dagen derpå"" - etter sovepille - er det vanlig å slite med å våkne igjen. Den vanligste bivirkningen av sovepiller er nettopp søvnighet utover dagen. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Andre type bivirkninger som er blitt rapportert, er ifølge Aftonbladet sliping av kniver, møbelflytting og bilkjøring i søvne. En mann som tok sovepiller i kombinasjon med vin, skal ha banket på hos naboene, for å prate om sofaer, skriver vg.no.

Hadde sex i søvne

Det aktive virkestoffet i Imovane, zopiklon, tilhører de såkalte z-hypnotika, som for en stor del har erstattet benzodiazepinholdige sovemidler. Z-hypnotika finnes også i Stilnox, et på verdensbasis meget pupulært sovemiddel. Stilnox tilsvarer Stilnoc og Zolpidem i Norge. På verdensbasis er det rapportert om bisarre bivirkninger som sex i søvne, bilkjøring og spising, i forbindelse med sovemidlene, skriver Din Side.

Dersom du mener du har så store problemer med søvn at du mener trenger sovemedisin, kan det være lurt å lage en søvndagbok og ta den med seg til konsultasjonen hos fastlegen. Da blir det lettere for legen din å vurdere situasjonen.

FAKTA OM SOVETABLETTER:

  • Fører ikke til normal søvn
  • Er vanedannende. Ved regelmessig bruk kan du bli avhengig, og de fleste vil oppleve at de etter hvert må øke dosen for å få effekt.
  • Kan gjøre deg sløv dagen etter og du kan bli ute av stand til å kjøre bil.
  • Kan gjøre det vanskeligere å få tilbake normal søvn.
  • Hvis du bruker sovemedisin og har lyst til å slutte, så gjør det i samarbeid med legen din. Slutter du brått, kan du få søvnproblemer.
  • Pass på at det går minst 7 - 8 timer fra du har tatt sovemedisin til du kjører bil eller håndterer maskiner som krever presisjonsarbeide.

Kilder: Hjemmet , Felleskatalogen

Sløve dagen derpå

En av de vanligste bivirkningene av sovemedisiner er en følelse av søvninghet dagen etter. Det kan derfor lønne seg å bruke tid på å lære seg å sove ved å bruke riktige teknikker. Resultatet kan også bli mer varig dersom du justerer døgnrytmen over tid, enn om du går på en kur med sovetabletter.

"Uansett om du har kommet deg sent i seng og uansett om du har hatt vanskelig for å sove og våkner med stor medlidenhet med deg selv, skal du stå opp til samme tid hver morgen. Du skal nok klare deg gjennom dagen, og om kvelden er du passelig søvnig. Hvis du holder rytmen i mange nok dager får du regulert rytmen inni deg, så du blir søvnig og våken til de riktige tidene", skriver Bjorvatn på NettDoktor (se flere råd i faktarammen til høyre).

Han mener det ikke er så farlig om du sover fire eller åtte timer i døgnet.

- Det er kun snakk om søvnløshet og søvnvansker hvis du påvirkes i det daglige av mangelen på søvn. Hvis du fungerer fint om dagen er det likegyldig om du sover få eller mange timer om natten. Organismen din sier selv fra og innretter seg sånn at den får tilstrekkelig med søvn, sier Bjorvatn.

Tips til god søvn

  • Mosjon er godt og styrker søvnen, men unngå mosjon de siste timene før du skal sove.
  • Vær forsiktig med mat og drikke rett før sengetid. En liten kveldsmat kan være god for noen. Store, tunge måltider er alltid besværlige for søvnen. Alkohol fremmer heller ikke nattesøvnen. Du kan kanskje sovne lettere, men du våkner også tidligere hvis du drikker om kvelden. Du kan dessuten bli nødt til å stå opp for å tisse tidlig om morgenen og da kan det bli vanskelig å sovne igjen etterpå.
  • Spar også på de oppkvikkende drikkene om kvelden hvis du vet at du blir våken av det. Dette gjelder spesielt dem med koffein i: kaffe, te, kakao og cola.
  • Sørg for at du har en ordentlig seng du føler du kan hvile godt i. Det skal være kjølig og frisk luft i soverommet. Luft eventuelt ut før du går i seng.
  • Unngå lys og lyder hvis det kan la seg gjøre.
  • Vent med å gå i seng til du er trøtt. Slapp av før du skal sove.
  • Sex kan både fremme og hemme søvntrangen. Menn sover som regel godt etter sex, mens kvinnene snarere kvikner til. Hvis du har det på den måten er det kanskje en ide å dempe lystene til det blir morgen.
  • Les litt i en kjedelig bok. Slukk lyset når du merker at øyelokkene blir tunge. Hvis du ikke har sovnet i løpet av en halv time skal du stå opp igjen. Sett deg i en stol, les en avis, lytt til litt musikk og legg deg igjen etter en halv times tid.

Kilde: NettDoktor.no

Les også:

Den ultimate soveguiden

Spiste makrell i tomat - gikk ned 62 kilo

Søvn forebygger mot forkjølelse

Slik tiner og fryser du kjøtt

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også