- Slik var Jacksons dop-cocktail

- Blandingen av beroligende og smertestillende kan føre til at hjernen slår seg av og hjertet stanser, sier professor i farmasi Anders Åsberg.

AVHENGIG: De medikamentene Jakcson tok til daglig, kan til sammen ha utgjort en dødelig coctail, bekrefter norsk professor i farmasi.
AVHENGIG: De medikamentene Jakcson tok til daglig, kan til sammen ha utgjort en dødelig coctail, bekrefter norsk professor i farmasi. Foto: Foto: Stellapictures.no
Sist oppdatert

Popkongen Michael Jackson skal ha vært avhengig av flere smertestillende morfin-medisiner på samme tid - samt flere beroligende og muskelavslappende middel.

Dødelig blanding

Nå spekuleres det i om disse medisinene til sammen kan ha utgjort en dødelig cocktail og forårsaket hjertestansen i LA torsdag.

Les mer på Side2: - Han døde av overdose

Kan slå av hjernen

Stjernen skal ha fått injeksjoner av stoffet Demerol tre ganger daglig, ifølge AFP. Dette etter et brudd i ryggen for syv år siden.

Ifølge nettstedet TMZ (som var først ute med å melde om dødsfallet) kalte Jackson disse injeksjonene for hans «helsetonic».

Han skal også ha fått en injeksjon av stoffet klokka 11.30 lokal tid torsdag, dagen han døde.

Les også: Se Michaels spektakulære garderobe

Det norske navnet på det smertestillende stoffet er Petidin, og det gis i form av injeksjonsvæske eller stikkpiller ved eksempelvis brudd eller som smertelindring ved kirurgiske inngrep.

Petidin tilhører gruppen opioider. Det har en virkning som ligner morfin både i kvalitet og styrke, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Petidin er et morfinlignende preparat. Stemmer det at Jackson hadde sterke smerter etter et brudd i ryggen, kan det ha vært en riktig medisinsk vurdering at han fikk dette injisert tre ganger om dagen, sier Anders Åsberg, professor ved farmasøytisk institutt i Oslo, til Klikk.no.

- Men det at han ble kjørt til sykehuset uten å puste, kan tyde på en overdose av stoffet.

En overdose kan føre til hemmet respirasjon og pustestans, som slår ut nervesignalene og hjernen. Man kan også få hjerteproblemer som en følge av dette.

Hjertestans:

  • Når en person har hjertestans, stopper hjertet å slå og det er ingen sirkulasjon
  • En hjertestans kan oppstå etter et hjerteattakk der den normale hjerterytmen er forstyrret og fremkaller en tilstand som betegnes ventrikkelflimmer.

Kilde: Pasienthåndboka

Når dette medikamentet gis på sykeshus, er man av den grunn svært oppmerksom på pasientenes pust, forklarer professoren.

Les mer om Opioider på Folkehelseinstiuttet

Angstempende og muskelavslappende

Ifølge den britiske avisen The Sun skal Michael Jackson ha vært avhengig av flere andre smertestillende og beroligende stoffer.

Han skal i tillegg til Petidin ha gått på Dilaudid, som skal ha vært Elvis' favoritt -smertestillende, og Vicodin.

Han skal også ha tatt det muskelavslappende middelet Soma (Somadril), det beroligende preparatet Xanax (Xanor) og det anti-depressive middelet Zoloft.

Zoloft brukes til behandling av depresjon, panikksyndrom, sosial fobi og posttraumatisk stresslidelse hos voksne samt tvangslidelse, ifølge Felleskatalogen.

Som om ikke det er nok, skal han ifølge avisen også ha tatt Paxil mot angst, og Prilosec mot halsbrann.

SØRGER: Sørgende fans har samlet seg rundt hjemmet til Michael Jackson i Los Angeles. De har med seg blomster, kort og gaver.
SØRGER: Sørgende fans har samlet seg rundt hjemmet til Michael Jackson i Los Angeles. De har med seg blomster, kort og gaver. Foto: Foto: Stella Pictures

En miks av alle disse stoffene er ikke særlig sunt.

- Blandes de morfinlignende preparatene med for eksempel Xanor, vil det ha en forsterkende effekt. Sammen sløver de hjernen og kan slå ut hjernefunksjonen, som også styrer hjertet, noe som kan gi hjertestans, sier professor Anders Åsberg.

Obduksjonen av popstjernen har ennå ikke gitt resultater. Det kan ta ytterligere fire til seks uker før man med sikkerhet klarer å fastslå dødårsaken, melder Nettavisen .

Les også: Slik skal Norge massevaksinere mot influensa

Les mer på Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også