Bakteriell vaginose
Slik unngår du underlivsplager
Et herk av en underlivsplage kobles til sex mer enn to ganger i uka. Sjekk ekspertenes råd.
Hyppig sex, sex med en ny partner eller flere partnere uten kondom er alle faktorer som kobles til bakteriell ubalanse i kvinners underliv, bakteriell vaginose (BV).
Symptomer er grålig og svært illeluktende utflod, eventuelt også lett kløe eller svie. Lukten, som er sjenerende, merkes særlig etter at kvinnen har hatt menstruasjon, og i forbindelse med sex.
Selv om tilstanden kan behandles er det vanlig å få tilbakefall og mange kvinner som får BV opplever derfor å komme i «evig» ubalanse.
Sex «forstyrrer»
- Normalt klarer kroppen å opprettholde en flora i skjeden av de gunstige bakterier, melkesyrebakterier, men hos noen er det altså vanskelig. Hyppige samleier kan forstyrre denne balansen og tilstanden bakteriell vaginose kan oppstå, sier gynekolog og overlege ved regionsykehuset i Trondheim Mette Moen.
Hun er også Doktoronlines egen ekspert.
- Behandling kan bedre tilstanden, men det er stor tendens til at de uheldige bakterier igjen tar overhånd. 60-70 prosent får raskt tilbakefall, skriver hun i et innlegg hos spørretjenesten.
- Vi tror at sex mer enn to ganger i uken muligens kan ha betydning, supplerer overlege og spesialist i dermatologi og venerologi Kinia Remaut ved Olafiaklinikken.
I det gynekologiske fagmiljøet går Olafiaklinikken for å sitte på desidert mest kunnskap om emnet.
- Sæd gjør at ph blir mer basisk og øker, noe som gjør det lettere å få bakteriell vaginose, sier hun.
Selv om bakteriell ubalanse eller vaginose (BV) ikke er en seksuelt overførbar infeksjon, smitter den altså gjerne ved samleie og ses stort sett hos seksuelt aktive kvinner.
Kun antibiotika som hjelper
I motsetning til hva mange kvinner tror, er det kun antibiotika som tar knekken på bakteriell vaginose (BV).
Få underlivet i balanse!
- Behandling hos kvinner er Metronidazol tabletter (500 mg) 2 ganger daglig i 7 dager, eller Metronidazole vaginalgel i 5 dager, Dalacin krem (2%) daglig i 7 dager eller Dalacin vagitorier (100 mg) hver kveld i 3 dager eller Clindamycin (300 mg) 2 ganger daglig i 7 dager, sier overlege Kinia Remaut ved Olafiaklinikken.
Det tipses også om å følge opp med Ecovag vaginalkapsler av humane melkesyrebakterier.
Melkesyrekapsler skal kunne hindre tilbakefall hos noen. De som likevel opplever få det igjen, forebygger også med antibiotika.
- Jeg foreslår Dalacin skjedekrem eller stikkpiller forebyggende rett etter menstruasjon, eventuelt også etter samleie, skriver gynekolog og overlege Mette Moen i flere innlegg på Doktoronline.no.
- Noen anbefaler kvinner med tilbakevendende BV å bruke metronidazole intravaginal gel 0,75% 2 g i uka i 4-6 måneder. Å fjerne spiral kan muligens også hjelpe, sier Kinia Remaut ved Olafiaklinikken.
Om alt dette skulle svikte, har de på gynekologisk avdeling, Rikshospitalet, Oslo, en egen avdeling (vulvaklinikken) for slike problemer.
Ikke bare som førstegangsbehandling, men ved nye tilbakefall. Antibiotika anbefales også forebyggende for kvinner som er plaget.
- Når melkesyrebakterier minker blir de erstattet av økte mengder andre bakterier, blant annet Gardnerella vaginalis. Noen pasienter kan befinne seg i grenseland og kan av den grunn oppleve at symptomene forsvinner av seg selv, men når antall bakterier blir for stort klarer ikke kroppen å ordne det selv og det er derfor man trenger antibiotika for å få bukt med tilstanden, sier Kinia Remaut.
Ifølge gynekologene er det altså trolig at kvinner får disse bakteriene gjennom samleie, og at bakteriene ikke forsvinner helt etter behandling.
- Bakteriell vaginose er en utfordring og jeg er heller ikke glad over det faktum at det kun er antibiotika som hjelper. Blant annet er det mange som får sopp grunnet antibiotika og Metronidaziol er heller ikke så snill med mage- og tarmsystemet. Jeg har tatt kontakt med Tine og fra høsten kommer vi til å gjøre en pilotstudie for å se om inntak av Biola kan hjelpe, sier overlege Kinia Remaut.
For de som likevel vil prøve noe annet enn antibiotika er det enkelte studier som tyder på at en omlegging av kostholdet kan hjelpe, selv om dette ikke er et råd du vil få fra gynekologen din.
Tyr til kjappe løsninger
Mange kvinner tyr til det de tror er «kjappe løsninger» når de rammes av BV, etter å ha behandlet tilstanden en gang allerede.
Mange gjør seg for eksempel avhengige av melkesyrekapsler som selges reseptfritt på apoteket, og som skal virke balanserende.
- Det finnes frysetørkete melkesyrebakterier fra kumelk, Vivag, som er ment å erstatte kroppens egne melkesyrebakterier og som kan ha en symptomlindende effekt, men det er studier som tyder på at Ecovag, som inneholder laktobasiller som vi mennesker har, har bedre effekt, sier Sillanpää.
- Men selv med denne behandlingen opplever enkelte at katarren snart kommer tilbake når behandlingen avsluttes, sier hun.
Hun nevner også Lactal Balance som finnes både som stikkpiller og vaginalgel, og som begge senker ph-verdien i vagina til normalt nivå og skal få lukten til å forsvinne.
- Noen ganger hjelper dette så lenge man holder på, men katarren kommer tilbake etter at man slutter med behandlingen, sier hun.
Partner bør behandles
- Et annet poeng er at partneren også bør behandles, for dette er noe som overføres seksuelt selv om det ikke er noen seksuelt overførbar infeksjon, mener professor i gynekologi ved Universitetet i Oslo, Britt Ingjerd Nesheim.
- Det er et litt pinlig område selvfølgelig, hvem har ligget med hvem og vært utro med hvem og det kan fort være litt vanskelig, og så lurer man jo litt på om det har oppstått på andre måter, men jeg tror jo man kommer enklere til målet hvis man sørger for partnerbehandling, sier Nesheim.
Ifølge overlege Remaut ved Olafiaklinikken finnes det ingen randomiserte studier som tyder på at for eksempel Metronidazole per os (via munnen, red.mrk.) hos partner har effekt på kvinnens respons på behandling. Derimot tyder noen åpne studier på at Clindamycin (Dalacin) per os (samme dose som hos kvinner) hos partner kan ha en gunstig effekt på kvinnens respons.
- Har kvinnen derimot hatt samme partner i mange år og er plaget av tilbakevendende bakteriell vaginose, kan det være verdt å gi partner behandling, mener overlegen.
Noen kvinner har heller ingen plager av katarren selv, eller har hatt symptomene så lenge at de tror det er normalt.
Iblant er det partneren som merker noe til vaginosen.
Handler ikke om hygiene
En annen viktig ting er at bakteriell ubalanse, i motsetning til hva mange tror, ikke kan forebygges med renslighet og god intimhygiene.
Skjedebetennelse
Skjedebetennelse, skjedekatarr eller vaginitt er en utbredt lidelse som kan skyldes forskjellige mikroorganismer. De vanligste er candida, gardnerella og trichomonas. Symptomene er kløe, svie og utflod. Graviditet og p-piller øker risikoen fordi hormonforandringene endrer miljøet i skjeden og skaper bedre grobunn for en del mikroorganismer. Det er viktig å gå til lege for å få fastslått årsaken til en skjedebetennelse, slik at du kan få riktig behandling.
Les mer på Doktoronline.no.
Kilde: Sinnetshelse.no
- Såpe og vann hjelper ikke forebyggende, sier Moen.
- Det er faktisk ved å overdrive vaskingen av underlivet at skjedebetennelser kan oppstå, sier Sillanpää.
- Ja, det er motsatt. Jo mindre man klusser, jo bedre. Man skal ikke drive og sprøyte ting opp i skjeden som ikke har noe der å gjøre. Å vaske underlivet med såpe er også helt unødvendig, det holder lenge å vaske seg med vann når man står i dusjen, sier professor Britt Ingjerd Nesheim.
- Man bør heller ikke spyle seg nedentil for skjeden opprettholder seg selv med et miljø som er sånn som det skal være. Det ødelegger man ved å dusje, sier Nesheim.
Gynekologene fraråder å følge kjerringrådene vi finner i diskusjonstråder på Internett, som går ut på å dytte diverse fremmedelementer opp i skjeden for å bli kvitt lukten, som yoghurttamponger og hvitløksbåter. Merk også at en gjenglemt tampong i skjeden kan gi en sterk og råtten lukt!
Samtlige fakta i denne saken er dobbeltsjekket gjennom intervjuer med spesialistene Mette Moen, Pia Sillanpää, Peer Høvik, Kinia Remaut og Britt Ingjerd Nesheim.
Obs! Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) smittes også som kjent via ubeskyttet sex. Klikk.no oppfordrer til å praktisere sikker sex.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Slik holder du underlivsmuskulaturen i god form
Norske kvinner bruker for lite glidemiddel
Denne saken ble første gang publisert 06/07 2012, og sist oppdatert 25/06 2017.