Den nye flåttsykdommen Borrelia miyamotoi
Ny flåttsykdom oppdaget
- Vi utelukker ikke at den finnes i Norge, sier flåttforsker.
Når bør du oppsøke lege etter flåttbitt?
- Du som bor i områder med flått bør sjekke deg hver dag fra temperaturen kryper over 5-6 grader, og til den faller igjen på høsten.
- Det er like stor sjanse for å bli bitt av flått nå som om sommeren.
- Fjerner man flåtten innen et døgn, er det veldig liten sjanse for å borrelia. Flåttsykdommen TBE kan derimot overføres med en gang.
- Har du hatt flåtten lenge, og du oppdager et ringformet utslett, oppsøk lege.
- Har du ikke utslett, trenger du ikke å oppsøke lege.
- Dersom utslettet er større enn fem cm i diameter, får du antibiotika.
- Ikke alle får utslett. Opplever du influensasymptomer, svimmelhet eller konsentrasjonsproblemer en tid etter flåttbittet, oppsøk lege.
Kilde: Forsker Vivian Kjelland ved Referanselaboratoriet for borreliose ved Sørlandet Sykehus.
En ny flåttsykdom er blitt oppdaget av amerikanske og russiske forskere.
Sykdommen kommer fra en bakterie som heter Borrelia miyamotoi, og er en fjern slektning av bakterien som forårsaker Lyme borreliose, den vanligste flåttsykdommen i Norge.
Febertokter
Ifølge en artikkel i NY Times, estimerer forskere ved Yale at rundt 3000 amerikanere får den nye flåttsykdommen hvert år.
Sykdommen gir høyere feber enn Lyme borreliose vanligvis gjør. I tillegg har en russisk studie kommet fram til symptomene hodepine, frysninger, tretthet og kvalme.
Hos rundt ti prosent av de smittede, vil gjentakende febertokter komme og gå etter en uke eller to.
- Sykdommen kan minne litt om malaria, med feberfrie intervaller, sier flåttforsker Vivian Kjelland ved Referanselaboratoriet for borreliose ved Sørlandet Sykehus.
Trolig kureres med antibiotika
En forsker fra Yale, Dr. Durland Fish, fant bakterien hos amerikanske flått allerede for 10 år siden, men han fikk ikke støtte til å studere bakterien nærmere før det var bevist at den førte til sykdom.
Men nylig fikk Fish sammen med Dr. Peter J. Krause, et stipend fra amerikanske helsemyndigheter for å studere symptomer ved den nye sykdommen, samt finne en fremgangsmåte for å enkelt kunne diagnostisere nye tilfeller av sykdommen.
Den ser ut til å kunne kureres med antibiotika, på samme måte som Lyme. Siden sykdommen nylig ble oppdaget, er det ikke kjent hvorvidt den kan gi skadelige langtidsvirkninger slik som ubehandlet Lyme borreliose kan.
Vet ikke om den finnes her
Ifølge Vivian Kjelland ble bakterien først oppdaget i Japan.
- I begynnelsen trodde man at den bare fantes der. Men det har sammenheng med hvor man begynner å lete. Den er utbredt i Russland, den finnes i USA, og den er også påvist noen steder i Europa, sier hun.
Bakterien er foreløpig ikke funnet i Norge.
- Men vi utelukker ikke at den er her. Når man studerer flått må man designe metoden etter akkurat det man leter etter. Du finner kun det du ser etter, og det er ingen som har lett etter Borrelia miyamotoi her, forklarer Kjelland.
- Vi vet ikke om den finnes her eller ikke, sier hun.
Sammenheng med langvarig Lyme?
Dr. Krause sier til NY Times at det er usannsynlig at denne nye bakterien kan holdes ansvarlig for langvarig Lyme, slik noen har trodd. Mange av de som tror de har langvarig Lyme som følge av flåttbitt opplever utmattelse og leddsmerter, og ikke gjentakende episoder med feber. Symptomene stemmer dermed ikke overens.
Vivian Kjelland bekrefter dette.
- Det er ingen studier som tyder på at det er årsaken, sykdommen fra den nye bakterien gir et helt annet symptombilde. Langvarig Lyme stemmer ikke overens med Borrelia myiomotoi, det er veldig lite sannsynlig at det er noen sammenheng, sier Kjelland.
Krause mener likevel at leger burde være oppmerksomme på denne nye infeksjonen, spesielt i møte med pasienter som tror de har blitt bitt av flått, som tester negativt for Lyme, men som opplever gjentakende feberepisoder.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Lemen farligere enn bjørn og ulv
Her er dine ekle soveromskamerater
Tungen avslører din helsetilstand
Denne saken ble første gang publisert 29/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.