Svineinfluensa

Når bør du holde deg hjemme?

Svineinfluensaen stormer, og det skal derfor ikke mye til før du bør holde deg hjemme fra jobben.

HOLD SENGA: Hvis du har feber skal du holde deg hjemme fra jobb i syv dager.
HOLD SENGA: Hvis du har feber skal du holde deg hjemme fra jobb i syv dager. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Den nye influensabølgen er over oss for fult, og ifølge tall fra Folkehelseinstituttet er hele 100.000 nordmenn smittet av svineinfluensa til nå.

Helsemyndighetene er i full beredskap, og forventer en høy økning i antall smittede. Derfor skal det ikke mye til før du bør holde deg hjemme fra jobb og skole.

Myndighetene vurderer situasjonen fortløpende, og allerede på fredag kan det komme nye anbefalinger rundt vaksinering.

Ikke dra på jobb med feber

Symptomene ved influensa A (H1N1) ligner på symptomene og norske helsemyndigheter anbefaler alle som viser tegn til influensasymptomer om å holde seg hjemme.

Du bør holde deg hjemme hvis:

  • du har feber
  • du hoster
  • du har vond hals
  • du har kroppsverk
  • du har hodepine
  • du har frysninger
  • du har tretthetsfølelser

I tillegg kan noen oppleve diaré og oppkast.

- Hvis man har feber, så bør man ikke dra på jobb, sier lege ved Folkehelsen, Siri Helene Hauge, til klikk.no.

Hvis du blir syk med disse symptomene, skal du holde deg hjemme fra jobb og skole i syv dager, og unngå kontakt med andre slik at færrest mulig blir smittet av deg.

Kontakt lege over telefon

Myndighetene anbefaler at man kontakter lege over telefon hvis man blir syk slik at du unngår at du smittet andre pasienter på venterommet.

Du skal helle ikke møte opp på legekontoret uanmeldt, ring alltid i forkant og gi dem opplysninger om symptomene dine, samt om du er gravid eller har kroniske sykdommer.

Du skal alltid kontakte helsetjenesten hvis du føler deg veldig syk.

- Hvis du har feber over en lang periode, eller hvis du blir frisk og plutselig blir syk igjen med høy feber, da bør du oppsøke lege, sier Hauge.

Les oppdatert informasjon om influensa A (H1N1) på pandemi.no.

Les også: Slik takler du barn med feber

Vurderer å vaksinere alle

Ifølge Aftenposten, kan alle nordmenn få beskjed om å vaksinere seg på fredag.

Dosering

Norske helsemyndigheter regner foreløpig med at man må ha to doser med vaksinasjon, med minst tre ukers mellomrom, for å være maksimalt beskyttet mot svineinfluensa.

De opplyser også at ut fra modellvaksinen, så forventes det at 80-90 prosent av de vaksinerte vil være beskyttet mot sykdommen etter to doser.

Studier av modellvaksinen tyder på at vanlige bivirkninger av vaksinen er blant annet smerter, rødhet og hevelse ved innstikkstedet, hodepine, tretthet, feber, muskel- og leddsmerter, influensalignende symptomer og hovne lymfekjertler.

Disse forsvinner normalt i løpet av 1-3 dager.

Hittil har myndighetene kun kommet med en anbefaling om at man vaksinerer seg hvis man er i en av risikogruppene, men på grunn av de relativt høye dødstallene i Norge, i tillegg til meldingene om hvor stor andel av de syke som i utgangspunktet var friske, gjør at de nå vurderer på endre anbefalingen.

- Det totale bildet gjør at vi heller i retning av allmenn vaksinasjon. Men det skal vi endelig konkludere med i morgen, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Regner med opp mot 100 dødsfall

Onsdag ble det holdt en nasjonal beredskapskonferanse i Tromsø.

Der kom det frem at helsemyndighetene nå jobber ut ifra et scenario hvor de regner med at inntil 200.000 nordmenn vil bli smittet mes svineinfluensa de to kommende ukene.

I verste fall ser de for seg at hele 500 personer kan dø.

- Dette er hva vi tar høyde for, ikke hva vi tror vil skje. Venter du en flom, bygger du diker som er høyere enn forventet vannstand, det er det samme vi gjør nå, sier Iversen.

Han vil ikke anslå hvor mange dødsfall man faktisk kan forvente seg i Norge, men han regner med at man i hvert fall må regne med flere titalls og kanskje opp mot hundre.

Les også: Slik vet du at du har influensa

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også