Champagne gunstig for veggene i blodkarene

Sjampis redder hjertet

Boblene er minst like helsebringende som rødvin, viser ny forskning.

GUNSTIG OG GØY: Sjampis er bra for hjertet. Det beviser ny forskning som er publisert med forbløffende god timing. Skål!
GUNSTIG OG GØY: Sjampis er bra for hjertet. Det beviser ny forskning som er publisert med forbløffende god timing. Skål! Foto: Lisa F. Young
Sist oppdatert

Det kan bli dyrt, men et par glass champagne om dagen skal gjøre underverker for hjertet og blodsirkulasjonen.

Trolig har også de billigere variantene av musserende vin, som Cava og Prosseco, samme gunstige effekt.

Den hyggelige forskningsnyheten kommer fra et team ledet av doktor Jeremy Spencer ved Reading University, og er nå publisert i anerkjente British Journal of Nutrition , skriver The Guardian .

Les også: Stor test av champagne til jul

- Vi har oppdaget at et par glass om dagen er gunstig for veggene i blodkarene - det er et tegn på at champagne har evnen til å redusere faren for infarkt og andre hjertesykdommer, sier Dr Spencer til avisen Observer.

Øker blodgjennomstrømningen

Det er nå velkjent at beskjedne mengder rødvin er gunstig for hjertet.

Den enkle forklaringen er at rødvinen gjør at blodet ikke blir for tykt.

- Blodet flyter lettere hos de som drikker ett glass rødvin om dagen, sier overlege Torstein Jensen ved hjerteavdelingen på Lovisenberg sykehus, til Nettavisen .

Les også: Knallkjøp fra Portugal

Magiske fenoler

Effekten forklares i i stor grad med en type kjemikalier kalt fenoler. Fenoler bidrar til økt produksjon av nitratoksider.

Ifølge helsenett.no er nitratoksid "et kjemisk signalstoff som gir årene beskjed om å slappe av og vide seg ut for å øke blodgjennomstrømningen".

Økt blodgjennomstrømning gir lavere blodtrykk og senker risikoen for hjerteinfarkt og andre hjertelidelser.

Les også: Slik kjøper du ribbe

Gunstige druer

Fenoler er det forholdsvis mye av i rødvin, men ikke i vanlig hvitvin. Imidlertid forekommer de i champagne.

De edle dråpene er framstilt av to blå druesorter (pinot noir og pinot meunier) og en hvit (chardonnay).

Forskningsteamet ved Reading University har oppdaget at champagne har langt gunstigere effekt på nitratoksid-nivåene i blodet enn en fenolfri blanding av alkohol og kullsyreholdig vann.

Også i kakaobønner

Enkelt forklart bidrar fenolinnholdet i champagne til lavere blodtrykk og redusert fare for hjertesykdommer.

Dr. Spencer og hans medforskere har enn å ikke gjort samme test på andre typer musserende vin, men det god grunn til å tro at de har samme effekt, mener legen, som minner om at kakaobønner har god forekomst av det samme gunstige stoffet.

- Fordelene er de samme, men det virker ikke fullt så gøy, liksom, sier Spencer til the Guardian.

Les også: Julas store kaloriregnskap

- Tvilsom forskning

Psykiater Hans Olav Fekjær er kritisk til Spencers forskning med 15 forsøkspersoner:

- Hvis han holdt seg til forskerrollen, ville han isteden sagt at kakao ikke representerer den samme risiko som alkoholvarer, og derfor burde foretrekkes hvis man tror fenoler er nyttige.

Ifølge Fekjær viser forskningen samlet sett at det heller ikke er noen spesiell effekt av rødvin på forekomsten av hjerteinfarkt.

- Generelt er det lang vei fra slike forsøk til å vise kliniske effekter i befolkningsutsnitt. Denne forskeren vil ikke bare gjerne ha blest om sin forskning, men viser også åpenbar begeistring for laboratoriefunn av tvilsom klinisk verdi, skriver Fekjær i en epost til Klikk.no.

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også