slim i halsen

Dette er årsakene til slim i halsen

Her er legenes beste råd.

SLIM I HALSEN: Å være plaget med slim i halsen er ikke uvanlig, og hvis du hoster og harker kan det bli verre.
SLIM I HALSEN: Å være plaget med slim i halsen er ikke uvanlig, og hvis du hoster og harker kan det bli verre. Foto: gettyimages.no
Først publisert Sist oppdatert

Slim i halsen kan ha mange forskjellige årsaker, og det vil også variere mye hvor plaget hver enkelt er av dette.

– Vi mennesker er veldig forskjellige. Noen kan ha mye slim uten å tenke over det, mens andre reagerer og føler seg plaget av langt mindre mengder, sier universitetslektor og fastlege ved Sandvika legesenter, Kenneth Sagedal.

Han forteller at det ofte er tørr hals som er utgangspunktet for problemet, og at det i disse tilfellene ofte vil hjelpe å drikke mer:

– Da blir slimet bløtere og mindre plagsomt.

– Slim i halsen er ikke det vanligste ved koronasykdom. Her er det mest en pågående tørrhoste som er fremtredende, samt feber, vondt i halsen, rennende nese og muskelverk. I praksis likner det mye på influensasymptomer. Imidlertid kan langvarig hoste hos noen også gi økt slim i halsen etterhvert, forklarer Olav Kåre Refvem, spesialist i lungesykdommer og indremedisin ved LHL-klinikken i Oslo.

Les også: Dette bør du vite om parainfluensa

Årsaker til slim i halsen

Tørr hals er ifølge Sagedal den vanligste ikke-sykdomsrelaterte årsaken til at vi kan plages av slim, men det kan også være andre ting som irriterer.

– Hvis du harker mye vil dette irritere og kunne stimulere til større slimproduksjon. Det å snuse kan også føre til at det produseres mer slim, så ofte vil vi se at de som snuser spytter mye. Andre irriterende stoffer i munnen kan ha samme virkning, sier legen.

I enkelte tilfeller er det sykdommer som fører til slimproduksjonen. Det kan gjelde dem som har Kols, kronisk lungesykdom, som fører til at de hoster mye, samt en liten gruppe som får mye syre opp fra magen.

– Dette kan irritere når det kommer opp i halsen, sier Sagedal.

Les også: Plages du av slimhoste? Dette hjelper

Slim i halsen etter forkjølelse

– Økt mengde slim i halsen kan skyldes irritasjonstilstander i svelg eller luftveier. Det kan komme fra nese, bihuler eller fra bronkien, Refvem.

Han forteller videre at kronisk halsbetennelse og stadige sure oppstøt også kan være en årsak til at du har mye slim i halsen:

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– I tillegg kan underbehandlet astma, kols og røyking øke slimproduksjonen. Etter en forkjølelse eller bronkitt kan også noen plages lengre enn andre med økt mengde slim, legger han til.

Noen ganger kan slimet bli så plagsomt at det kan være greit å oppsøke lege.

– Som ved andre sykdommer og plager er det graden av symptomer som avgjør om du bør gå til lege. Hvis plagene øker eller endrer seg, eller det kommer blod eller farge i slimet, kan det være lurt å få det sjekket, sier han.

Les mer om astma i Helseleksikonet.no

Behandling av slimete hals

Dersom plagene er moderate kan du imidlertid forsøke å bedre situasjonen selv. Det enkleste tipset mot slim er altså å drikke mer. I tillegg kan det, ifølge Sagedal, også hjelpe å suge på en sukkerfri pastill når problemet dukker opp:

– Ellers gjelder det å ikke gå og tenke på det hele tiden. Da blir det bare verre sier han.

Slimløsende tabletter, som brusetabletter, kan også brukes ved kronisk bronkitt og derfor slim nedover i luftveiene og ikke mot tett nese eller andre forkjølelsessymptomer. Sagedal legger til at mange også har glede av Bronkyl, dette er et slimløsende medikament som hjelper til å løse opp slim:

– Dette legemiddelet selges reseptfritt på apoteket. Et gammelt råd kan for øvrig være å unngå melkeprodukter, da mange mener at melk kan virke slimfremmende. Hvorvidt dette stemmer, kan jeg imidlertid ikke si sikkert, sier han.

Les også: Dette kan fargen på snørret fortelle deg

Forkjølelse og korona

Refvem forteller at det ikke er mulig å skille sikkert mellom forkjølelse og korona, fordi symptomene kan være svært like.

Forstyrrelser av lukt og smak er et tydelig tegn på korona, og er trolig det sikreste skillet fra andre tilstander med luftveissymptomer. Men disse symptomene opptrer ikke hos alle, så fravær av smaks- og luktforstyrrelser utelukker ikke korona.

– Allergi gir vanligvis mest problemer fra nese og øyne, og vil ofte skille seg mer fra korona. Hos yngre som kan reagere med astmasymptomer og derved ofte hoste ved allergi, kan det være vanskeligere å skille fra korona. Det anbefales derfor å foreta koronatesting ved luftveissymptomer, og unngå å møte på jobb, skole og i barnehage hvis man har symptomer fra luftveiene, sier Refvem, og legger til:

– I de fleste tilfeller er det mindre uttalte symptomer hos barn og unge, og det gjør det vanskeligere å unngå at smitten brer seg. Lege bør kontaktes hvis symptomene blir særlig plagsomme, og tidlig hvis det opptrer pusteproblemer. Legen kan over telefon gi råd om hva man bør foreta seg videre. Pusteproblemer er den viktigste årsaken til sykehusinnleggelser ved Covid-19 infeksjon.

Les mer om halsbetennelse i Helseleksikonet.no