LANgvarig forkjølelse

Fem grunner til at du ikke blir kvitt forkjølelsen

Det er en grunn til at du ikke blir frisk. Her får du vite hvorfor.

LANGVARIG FORKJØLELSE: Høst og vinter er høysesong for forkjølelse, og sykdommen kan ofte vedvare.
LANGVARIG FORKJØLELSE: Høst og vinter er høysesong for forkjølelse, og sykdommen kan ofte vedvare. Foto: gettyimages.no
Først publisert Sist oppdatert

Det er en grunn til at du ikke blir frisk. Her får du vite hvorfor.

– I starten har man ofte lett feber, hodepine og man kan føle at man fryser, ofte har man også vondt i halsen. Disse symptomene vil etter en dag eller to avløses med nysing, rennende og tett nese og hoste, forteller Sol Malm Hagen - lege hos legeappen Eyr.

Forkjølelse må ikke forveksles med influensa. Ved influensa blir du raskere veldig syk, får høy feber og er mye dårligere. Når du er forkjølet kan du ofte gå på jobb, men er selvsagt redusert.

– Fra man blir smittet til man får symptomer går det typisk 2-3 dager. De fleste blir friske igjen etter 7-10 dager, sier Hagen.

Les også: 3 tips for å takle ubehagelige tanker og følelser: – Dette fungerer dårlig

Forkjøelse som ikke slutter

Noen ganger sitter forkjølelsen ekstra hardt i, og man opplever å gå halvsyk kanskje i flere uker uten å bli verken ordentlig syk eller helt frisk. Det kan ha mange årsaker, og her gir vi deg en oversikt over noen av de vanligste:

1. For lite hvile

Mange har et høyt tempo i hverdagen, og prioriterer kanskje ikke å roe helt ned til tross for at de er litt snufsete og formen ikke er helt på topp. For å bli helt frisk er man nødt til å ta seg tid til å slappe helt av.

– Søvn er viktig for immunforsvaret vårt, så for å bli raskere frisk bør du prioritere nok hvile, forteller Siri Helene Hauge, lege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

2. Ikke frys

– Når vi fryser trekker blodårene seg sammen i slimhinnene våre. Flimmerhårene, som jobber med å hindre mikroorganismer som virus i å trenge inn i kroppen får ikke gjort jobben sin skikkelig, forklarer Miklos Degré, spesialist i mikromedisin ved insititutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo.

– Da får viruset innpass, og vi kan derfor bli forkjølet uansett hvor mye vi kler på oss.

3. For lite væske

Når du er syk har kroppen behov for ekstra mye væske, så vær påpasselig med å drikke nok for å unngå å bli dehydrert.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Spesielt er det viktig å passe ekstra godt på dersom barnet er sykt, påpeker Hauge.

4. For hard trening

Til tross for en rennende nese og en hals som klør, kan det føles fristende å fortsette ditt vanlige treningsregime. Hauge anbefaler å holde sengen fremfor å trene om man er slapp og har vondt i kroppen.

– Føler du deg i bedre form mot slutten av forkjølelsen er det greit å trene, men dropp dette når sykdommen er på sitt verste oppfordrer hun.

5. Behandler feil sykdom

– En annen årsak til at noen tror de har en langvarig forkjølelse er at de faktisk har allergi. De er da ikke smittet av et virus slik som forkjølelse, men allergi har mange av de samme symptomene, forteller Hagen.

Les også: Å trene når du er syk kan være farlig for hjertet

LEGEBESØK: Det kan hende du må ha antibiotikafor å bli frisk. Da må du gå til legen.
LEGEBESØK: Det kan hende du må ha antibiotikafor å bli frisk. Da må du gå til legen. Foto: gettimages.no

Oppsøke lege ved forkjølelse

Ifølge Hauge kan det ofte være vanskelig å vite hvorfor man er syk.

– Det kan være en forkjølelse, influensa eller en bakterieinfeksjon, sier hun.

Hun oppfordrer til å ta kontakt med lege dersom du har feber over en lang periode, eller dersom du har blitt frisk og plutselig blir syk igjen med høy feber.

– Ved en virusinfeksjon kan man ofte ha langvarige symptomer som ligner på en vanlig forkjølelsessykdom. For de fleste går dette over av seg selv, men det kan ta noe tid.

– Ved en bakterieinfeksjon trenger man derimot antibiotika. Dette indikeres ved høy feber over tid, og at man føler seg dårlig. I slike tilfeller bør lege oppsøkes, sier Hauge.

Koronasyk eller «bare» forkjølet?

– De vanligste symptomene på covid-19 er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange får vondt i halsen, hoste og lett feber. Det er vanligere å oppleve nedsatt smak og luktesans ved covid-19 enn ved andre virusinfeksjoner, og relativt mange har dette som eneste symptom, sier Ashraf Pakzad, allmennlege hos Eyr Medical til klikk.no.

Hun forklarer at det ikke er noe enkeltsymptom som klart skiller mellom covid-19 og andre virusinfeksjoner. Derfor er det viktig å holde seg hjemme selv ved feber, hoste, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smakssans, muskelverk, sår hals eller tung pust.

– Symptomer på covid-19 er vanskelige å skille fra forkjølelse eller allergi, forteller legen.

Les også: (+) Anna (49) var utslitt og hadde smerter i flere år – venninnen oppdaget hva som var galt

Det finnes ingen kur mot forkjølelse

– Det finnes ingen kur mot forkjølelse, antibiotika hjelper ikke mot virus. Forkjølelse er helt ufarlig og går over av seg selv. Det finnes hjelp for å lindre symptomene dine om du er veldig plaget, sier Sol Malm Hagen.

– Har du feber kan du ta febernedsettende medisin, for eksempel paracet. Du kan også bruke nesespray dersom du sliter med tett nese.

– Har du trykk i ørene er det lurt å utligne mange ganger om dagen, spesielt etter at du har tatt nesespray. Sliter du med hoste kan du bruke halstabletter. Eller er det bare å holde seg mest mulig i ro, sove mye og lytte til kroppen, sier Hagen.