forebygge forkjølelse
Slik forebygger du forkjølelse og influensa
Hold deg frisk med disse grepene!
Vi snufser, hoster, harker og nyser oss gjennom den mørkeste årstiden av dem alle, men ifølge leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, skal du ikke skjermes fra forkjølede mennesker i frykt for å bli smittet selv.
- Med mindre du har en alvorlig sykdom eller en kronisk lidelse som forverres ved forkjølelse, selvsagt. Dersom du skal leve med andre mennesker må du ha et velfungerende immunforsvar, og for å få det må du utsettes for et visst antall forkjølelser. Når det er sagt, skal du ikke utsette deg unødvendig mye for sykdommen, for det er ingen grunn til å prøve å bli forkjølet, sier Hermansen.
God håndhygiene
Forebygging og behandling av forkjølelse
Forebygging av forkjølelse? Det viktigste er at man holder seg varm og drikker rikelig når man merker at en forkjølelse er i anmarsj.
Dette kan hjelpe mot forkjølelse:
- Paracetamol
- Ibuprofen
- Rikelig med drikke
- Nesespray
- Antibiotika
Kilde: Helseleksikonet.
Til tross for at forkjølelsen er både vanlig og ufarlig, er det forståelig at du vil unngå den. Hermansen fortelSler at det aller beste tipset du kan følge, er å sørge for god håndhygiene.
- Rene hender reduserer faren for å bli syk, for forkjølelse smittes jo ved dråpesmitte. Det vil for eksempel si at du er spesielt utsatt for forkjølelsesmitte dersom noen nyser på deg, eller hvis du hilser på noen som har plukket seg i nesen, sier Hermansen.
Les også: Blir du aldri kvitt forkjølelsen?
Søvn forebygger forkjølelse
En rekke studier har vist at under sju timer søvn hver nattm kabn øke risikoen for å bli syk og forkjølet.
- Underskudd på søvn påvirker allmenntilstanden og immunforsvaret. Får du for lite søvn over lengre tid, blir du mindre motstandsdyktig. Det gjelder også forkjølelse, sier spesialist i mikrobiologi Miklos Degre.
Les også: Hvordan bli kvitt forkjølelse
Mat som forebygger
- Hvorvidt du blir smittet og hvor dårlig du blir under en forkjølelse, har sammenheng med immunforsvaret. Derfor kan sykdommen til en viss grad forebygges med en god allmenntilstand, som best oppnås gjennom et sunt og variert kosthold som inneholder både vitaminer og mineraler, forteller farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven.
Også Hermansen anbefaler at du følger de generelle rådene for kosthold og livsstil.
- Spis variert, vær fysisk aktiv og få i deg godt med frukt og grønnsaker, sier hun.
Storfjell-Olven legger til at vitamin D er med på å styrke kroppens immunforsvar, og at du er mer utsatt for infeksjoner dersom du ikke har nok D-vitamin i blodet.
- Noen av immunforsvarets celler, T-cellene, er avhengige av vitamin D for å kunne fungere, så dette vitaminet har også en nøkkelrolle når sykdom skal bekjempes.
Les også: Mat mot forkjølelse
Jobb i ditt tempo
Når forkjølelsen er et faktum, anbefaler Storfjell-Olven at du tar hensyn til deg selv, og skrur ned tempoet deretter.
- Det er som regel enklere å forebygge enn å behandle en forkjølelse, så dersom du kjenner kribling i halsen når du står opp eller før du legger deg, er det lurt å lytte til kroppens signaler, sier hun.
Hermansen er enig, men påpeker at du som oftest kan jobbe, sykdommen til tross.
- De fleste klarer helt fint å utføre jobben sin selv om de er forkjølet - du får heller godta at du kanskje ikke jobber riktig så effektivt som til vanlig. Det er heller ingen grunn til å tenke at du ikke kan gå på jobb i frykt for å smitte andre, avslutter Hermansen.
Denne saken ble første gang publisert 21/11 2013, og sist oppdatert 18/04 2018.