bihulebetennelse
Slik vet du at du har fått bihulebetennelse
Tette bihuler, tror du? Sjekk om du kan ha bihulebetennelse!
– Bihulene er små, luftfylte hulrom i ansiktsskjelettet. Her produseres det slim som vanligvis renner ut gjennom åpningen i nesen.
Det informerer Ilona Hotvedt, informasjonsfarmasøyt ved Vitusapotek Jernbanetorget.
Virusinfeksjoner i de øvre luftveiene kan skade slimhinnene og føre til at kanaler gjennom for eksempel nesen og bihulene blir trangere eller tettes fordi slimhinnene svulmer opp.
– Dette kan oppleves smertefullt på grunn av trykkforskjellene som oppstår, sier Hotvedt.
Oppsvulmet slimhinne kan også lekke væske på overflaten, og du kan da bli mer mottakelig for bakterievekst også i etterkant av infeksjonen.
– Behandling av virusinfeksjoner tilstrebes derfor for å redusere faren for at det utvikles en bakterieinfeksjon med behov for antibakteriell behandling, sier hun.
Les også: Du kan ha diabetes uten å vite det
Tannverk og bihulebetennelse
En bihulebetennelse kommer ofte i forbindelse med en forkjølelse.
– Du kan da få hevelse i slimhinnene i nesen og bihulene, og dette kan føre til at slim holdes tilbake eller ikke blir drenert. Dette kan føre til at du får smerter og opplever trykksymptomer fra bihulene, hvilket igjen kan utvikle seg til en bihulebetennelse med bakterier som gir nedsatt allmenntilstand, smerter og feber, sier Bente Prytz Mjølstad.
Hun er allmennlege og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved Fakultetet for medisin og helsevitenskap på NTNU.
– Symptomene på bihulebetennelse er smerter og tetthet i bihulene, som du finner i panne, kinn og over neseroten. Noen ganger oppleves også smerter i tennene, når betennelsen sitter i de bihulene som ligger nærme tennene, sier hun.
Les også: Dette betyr fargen på snørret ditt
Er bihulebetennelse smittsomt?
Smertene kan ifølge Mjølstad ofte forverres dersom du bøyer hodet ned eller fremover.
– Som regel varer en bihulebetennelse fra noen få dager til en eller to uker, og dette er i utgangspunktet ikke en smittsom sykdom, sier hun.
Behandlingen av plagene avhenger av symptomene dine og hvor lenge du har plagene.
Symptomer på bihulebetennelse
- Hodepine
- Smerter bak øyet
- Tett i nesen
- Tette bihuler
- Tannsmerter
- Snørr
Kilde: Helseleksikonet.no
– Ved kortvarige smerter uten påvirket allmenntilstand, kan slimhinneavsvellende nesespray og saltvannsskylling være tilstrekkelig for å lindre plagene, forklarer Mjølstad, og legger til:
- Ved symptomer på bihulebetennelse som varer over en uke i tillegg til nedsatt allmenntilstand, feber og mye smerter, kan det være grunnlag for behandling med antibiotika, sier hun.
Les også: Slik smitter forkjølelse
Behandling av bihulebetennelse
Også Hotvedt forteller at slimhinneavsvellende midler for nesen kan gi god lindring, og legger til at slik behandling også kan korte ned på tiden det tar å bli kvitt symptomene.
– Ved bihulebetennelse anbefaler vi imidlertid aller først saltvann fremfor annen nesespray. I hyperton saltvannsløsning er saltkonsentrasjonen høyere enn i kroppen, og væsken trekkes derfor bedre ut av den hovne slimhinnen. Forsøk dette i forkant av behandling med slimhinneavsvellende nesespray eller vekselvis for best mulig skånsomhet, forklarer Mjølstad.
Hun minner om at sammenhengende bruk av nesespray kan øke faren for tilvenning.
– Hvor lenge du kan bruke nesespray sammenhengende avhenger av typen, men den generelle regelen er maks 7-10 dager sammenhengende. Dersom smertene ved bihulebetennelsen hemmer deg fra å utføre daglige gjøremål, kan også smertestillende legemidler lindre, sier Hotvedt.
Les også: Årsaker til rennende nese
Kronisk bihulebetennelse
Om du har hatt bihulebetennelsen i over tre måneder betegnes den som kronisk, og bihulebetennelse skyldes som regel virus eller bakterier, ifølge Helseleksikonet.
Bihulebetennelsen er akutt dersom varigheten er under 30 dager.
Den kan starte akutt som en uspesifikk øvre luftveisinfeksjon eller akutt bihulebetennelse, men hos andre kan den utvikle seg langsomt og bli verre over måneder og år.
Behandling og forebygging
- Smertestillende medikamenter
- Nesespray
- Antibiotika
- Kortison
- Saltvannsskylling
Kilde: Helseleksikonet.no
Bihuleoperasjon
– Dersom du er plaget med stadig tilbakevendende bihulebetennelser, kan det være aktuelt å bruke en kortison-nesespray forebyggende.
Dersom du har kroniske bihuleplager med tetthet og smerter, eller får hyppige betennelser som krever antibiotikabehandling, kan operasjon vurderes, forklarer Mjølstad, og avslutter:
- Fastlegen henviser deg da gjerne til røntgenundersøkelser av bihulene og undersøkelser hos øre-nese-halslege.