hvordan bli kvitt forkjølelse

Lurer du på hvordan du blir kvitt forkjølelsen?

Her er ekspertenes forebyggende råd mot forkjølelse.

BLI KVITT FORKJØLELSE: Ekspertene har 8 råd til deg som vil bli kvitt forkjølelsen.
BLI KVITT FORKJØLELSE: Ekspertene har 8 råd til deg som vil bli kvitt forkjølelsen. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Forkjølelse er de symptomene som oppstår to-tre dager etter at man har blitt smittet med et forkjølelsesvirus.

– Forkjølelse skyldes oftest et virus, men det kan en sjelden gang være en bakterie som kan gi lignende symptomer, sier lege ved Regnbuen Helsesenter, Stig Bruset.

De fleste av oss kan være bærere av disse virusene eller være utsatt for smitte uten å bli syke.

Slik oppstår forkjølelsen

– Hvis immunsystemet er svekket grunnet stress, lite søvn, mangel på vitamin D eller andre viktige næringsstoffer, er risikoen større for å bli syk. Kulde er kjent for å kunne nedsette immunforsvaret og kan øke risikoen for sykdom både i luftveiene og i urinveiene, sier han.

Vær også oppmerksom på komplikasjoner som kan komme etter en forkjølelse.

– Når man er syk er immunsystemet litt slått ut av infeksjonen og det gjør oss mer utsatt for andre infeksjoner i tillegg, sier lege og patolog Pål Branæs ved Vestfossen legesenter.

Immunforsvaret vårt har nemlig flere ansvarsområder. Når det er opptatt med en infeksjon nede i luftveiene har andre virus eller bakterier lett for å etablere seg og dermed skape sykdom i ører, mandler eller bihuler.

Les også: Treg mage eller mye smerter? Dette er tipsene som kan hjelpe deg

Hva hjelper mot forkjølelse?

Hvorvidt gjelder å forkorte forkjølelsen, er det i bunn og grunn ingenting som er medisinsk anerkjent at hjelper.

Det bekrefter lege og førsteamanuensis ved Avdeling for mikrobiologi, Universitetet i Oslo, Jørgen Vildershøj Bjørnholt.

– Det er vanskelig å kvalitetssikre råd for forkjølelse, siden det alltid vil være en diskusjon om dokumentasjon. Jeg vil heller påpeke viktigheten av at medisiner skal brukes i henhold til bruksanvisning, at alle medisiner kan gi bivirkninger og at det kun dreier seg om lindring av symptomer, sier han.

Ifølge legen gjelder dette også anerkjente råd som å innta solhatt og c-vitaminer mot forkjølelse.

– Ser man på rådene som gis, så handler de om at sunne folk ikke blir så syke som dem som allerede hangler litt, er slitne eller ikke spiser godt, sier Bjørnholt.

– Spis sunt, både for å forebygge og for å bli fortere frisk. Vær i ro og unngå fysiske overanstrengelser mens du er syk. Bruk i det hele tatt sunn fornuft, legger han til.

Les også: (+) Du trenger ikke trene for å gå ned i vekt

Forkjølelse og antibiotika

Bjørnholt er opptatt av at vi ikke skal behandle forkjølelse med antibiotika.

– Antibiotika har ingen effekt på virus, lindrer ikke plagene og vi risikerer bivirkninger som kvalme, magesmerter og diaré. Bruk av antibiotika for behandling av luftveisinfeksjoner forårsaket av virus er en av de viktigste årsakene til unødig antibiotikabruk og bør unngås, sier han.

Branæs følger opp:

– Et poeng hva angår luftveisinfeksjoner er å finne ut om det er bakterier eller virus som er årsaken. Er det virus så hjelper det ikke med antibiotika, sier han.

Hvordan bli kvitt forkjølelsen?

Selv om det ikke finnes noen behandling for forkjølelse, er det mulig å forebygge og lindre symptomer. Branæs har noen råd du kan prøve ut dersom du har behov for smertelindring ved forkjølelse eller influensa.

1. Paracetamol: Smertestillende og febernedsettende. Lindrer derfor ubehag ved, men ikke varigheten av, forkjølelse.

2. Betennelsesdempende: Ibux, Ibumetin, Voltaren og tilsvarende ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs) har febernedsettende og smertestillende effekt og lindrer derfor symptomene, men ikke varigheten av forkjølelse.

3. Slimhinneavsvellende nesedråper/spray/tabletter (eks: Rhinox eller Otrivin spray, Rinexin tabletter etc.): Inneholder adrenalin og får derfor blodårene inn til neseslimhinnen til å krympe. Dette reduserer hevelsen til neseslimhinnene, reduserer neserenningen og gjør det lettere å puste. Drenasjen fra bihulene bedres også og midlene forebygger dermed også bihulebetennelse som er én av de komplikasjonene forkjølelsen kan gi.

4. Slimløsende tabletter: Brukes ved kronisk bronkitt og derfor sliming nedover i luftveiene og ikke mot tett nese eller andre forkjølelsessymptomer.

5. Ligge høyt med hodet: Dette gjør at mindre blod renner til nesen og dermed vil også nesen renne mindre (blodet inneholder mye vann).

6. Drikke godt: Dette gjør snørret mindre seigt og bedrer også allmenntilstanden.

7. Saltvannsskyllinger: Kok selv eller kjøp oppløsning på apoteket. Skylling med "nesehorn" (fås kjøpt på apoteket) er sannsynligvis mer effektivt enn saltvannsspray.

8. Følgende hevdes å kunne lindre symtomer: Hostedempende produkter. Salver med mentol, eukalyptus eller mentol hevdes å kunne bedre luftpassasjen ("åpner nesen") og hoste. Svarthyllebær, hvitløk, sink, honning, C-vitaminer, solhatt og probiotika kan også ha en viss effekt for noen.

Les også: Smertene i underlivet som betyr legebesøk

Forkjølelse eller korona?

Hva er forskjellen på forkjølelse og korona?

Hva forskjellen angår, så er det ingen forskjell. Det er derfor alle med forkjølelsessymptomer har blitt bedt om å teste seg i lengre tid, sier Branæs.

– Og nå som munnbindpåbudet er fjernet, har de vanlige forkjølelsene dukket opp igjen. Det viser at vi ikke har lært nok om viktigheten av å hoste og nyse inn i albuen eller å opprettholde god håndhygiene. Mens restriksjonene ble håndhevet hadde vi ikke forkjølelsespasienter på et helt år. Nå har hver lege flere per dag igjen, sier Branæs.

Avdelingssjef for øre-nese-hals-avdelingen ved St. Olavs hospital og professor i medisin ved NTNU, Ståle Nordgård, er også med og utdyper dette.

– Forkjølelse skyldes veldig mye forskjellige virus og WHO sier at koronaviruset gir tørrhoste, trøtthet og feber og så er det et type Sars-virus og det betyr jo at lungene kan angripes med tungpust som første symptom, sier han.

–Tungpust hører jo ikke med til forkjølelse egentlig. Du får veldig lite feber av forkjølelse, men får kanskje mer feber av korona. Og ved forkjølelse det er jo mye snørr. Tett nese og snørr har ikke vært et viktig symptom ved korona. Det har kanskje vært en av de viktigste forskjellene. Nedsatt luktesans er et annet viktig symptom ved korona, men den blir jo også nedsatt hvis man er tett i nesen av forkjølelse.

Så hvis du går og hoster og har feber og føler deg slapp og får tung pust etter hvert så er jo faresignalene der. Men det er jo forskjellige varianter av korona og delta-varianten gir faktisk litt mer rennende nese. Den har hermet etter forkjølelsen litt.

Virusene skjuler seg

– Jeg tror at det er en slags evolusjon der, at de virusmutasjonene som overlever er de som skjuler seg så man tror de er noe annet. Hvis folk føler de har korona og isolerer seg, dør viruset ut fordi det ikke smitter videre.

– Hvis folk blir syke og sengeliggende og dermed isolert vil viruset også dø ut, men virus som er milde og ligner på andre ting sånn at vi ikke bryr oss så mye om det, de får til å smitte og de vil overleve, sier Nordgård.

– Det er nok en naturlig utvelgelse, så det har blitt litt vanskeligere å skille. Så er det slik at mens en forkjølelse går over i løpet av noen dager så kan koronaviruset utvikle seg videre fra dette stadiet og gi alvorligere sykdom over et lengre tidsrom.