Forkjølelse
Slik holder du deg frisk
Her er de beste rådene om hvordan du unngår å bli forkjølet, og hva du skal gjøre om du allerede er nede for telling.
Forkjølelse går som regel over av seg selv. Har du hodepine, kan en paracet være løsningen. Husk at det er lurt å drikke mye vann eller te. Om natten bør du ligge med hodet høyt. Nesedråper er også et effektivt hjelpemiddel.
Positive bivirkninger
- En vanlig, lett forkjølelse med snørr og hoste kan faktisk virke positivt på kroppen din. Den utfordrer immunforsvaret og stimulerer det til å jobbe slik at du får større motstandskraft mot flere forkjølelser og andre infeksjoner, sier Roald Strand ved Kilden Helse i Oslo.
De aller fleste mennesker blir rammet av forkjølelse én eller flere ganger i året. Men hvor tøff forkjølelsen blir, varierer fra person til person.
Vi er mest utsatt i tiden før jul og i januar, februar og mars.
Stor smittefare
Det finnes 200-300 typer virus som forårsaker forkjølelse. De to vanligste er coronavirus og rhinovirus.
Smitten som fører til forkjølelse, får vi fra folk rundt oss via dråpesmitte. Et nys på en buss er nok til å smitte alle som står rundt.
En ny, britisk undersøkelse viser at kollektivtransport er rene smittefellen i rushtiden. Et eneste nys inneholder gjerne over 100 000 slimdråper og basiller nok til å smitte 150 personer i løpet av fem minutter, skriver Aftonbladet.
Du prøver kanskje å skåne kolleger på jobben for smitte ved å holde deg hjemme når du er syk, men da er det ofte for sent. Du har kanskje tatt i et håndtak, i papirer eller du har vært borti noen.
Vanligvis blir to tredjedeler av dem som får i seg smitte, syke. Den siste tredjedelen som er smittet, men altså ikke syke, er også smittefarlige.
Kan være bakterieinfeksjon
De typiske symptomene på forkjølelse er tett eller rennende nese, hodepine, vond og sår hals, feber som kan komme opp i 38-39 grader, hoste, nysing og slim i luftveiene samt følelsen av å være uopplagt og sliten.
Noen ganger er forkjølelsen langvarig, og vi lurer på om vi kanskje har fått en mer alvorlig infeksjon. Da er det grunn til å gå til legen.
Hvis du får feber som er høyere enn 39-40 grader, kraftig hodepine, blir stiv i nakken, får hoste med gulfarget slim, har vondt for å puste eller svelge, eller får utslett, kan du ha fått en bakterieinfeksjon i tillegg til forkjølelsesviruset. Da trenger du kanskje medisiner.
Antibiotika har ingen effekt på virus, men kan være nødvendig ved bakterieinfeksjoner.
Må gå sin gang
Når man først er blitt forkjølet, må forkjølelsen få gå sin gang. Man bør hvile og holde seg varm, men ikke for varm. Unngå å stresse, slapp av og ta det med ro. Puss nesen regelmessig fremfor å trekke slimet tilbake i neseborene. Ikke press for hardt, for da kan du blåse bakterier inn i kanaler som kan føre til problemer med bihulene eller ørebetennelse.
Man behøver ikke å være hjemme fra jobben hvis man ikke har feber. Hvis man får feber på 38-39 grader, er det kanskje best å holde seg i sengen eller i godstolen foran peisen et par dager.
Symptomene på influensa kommer som regel rundt to dager etter smitte. Dersom du har hodepine, feber, muskelsmerter og tørrhoste, øker sannsynligheten for at du har influensa.
Dersom du har influensa, kan det være lurt å holde sengen noen dager. Slapp av, drikk mye og ta eventuelt febernedsettende medisiner. En influensa varer som regel ikke lenger enn ti dager. Dersom du fremdeles har feber etter fem-seks dager, bør du ta kontakt med legen din.
Medisiner ved store plager
Det er ingen medisiner som får forkjølelsen til å forsvinne fortere. Men hvis plagene dine blir store, kan du ta smertestillende og febernedsettende midler, for eksempel paracetamol.
Saltvann kan brukes både til neseskylling og gurgling.
Nesedråper og nesespray fra apoteket hjelper godt når nesen er tett, men må ikke brukes i mer enn 10 dager sammenhengende.
Naturmidler
Felles for naturmedisiner og vitaminer som kan lindre plagene og forkorte forkjølelsen, er at det lønner seg å begynne med dem straks du føler at du er i ferd med å bli forkjølet.
BETAGLUKANER: Kan styrke immunforsvaret ditt slik at du slipper å bli rammet av forkjølelse. Betaglukaner, som finnes i celleveggen til mugg- og gjærsopper, forsterker immunforsvaret vårt.
Kort fortalt sørger et tilskudd av betaglukaner for at bakterien fjernes raskere enn det ville gjort ellers. Hvis du har tilstrekkelig med betaglukaner i kroppen, kan det forhindre at du i det hele tatt blir syk. Det finnes etterhver flere typer betaglukaner. Ifølge lege Roald Strand er det kun den betaglukantypen som heter 1,3-1,6 betaglukan som har effekt på immunforsvaret. I dag finnes det to slike produkter som selges på apotek og i helsekost. De heter Immiflex og NBG 24-7.
FENU-MAX: Dette naturmidlet inneholder urtene bukkehornkløver og timian, som virker slimløsende. Kan også hjelpe mot bihulebetennelse, hoste og andre luftveisrelaterte problemer. Nesen blir åpnet igjen. Tas med én gang du kjenner symptomer.
SOLHATT: Ekstrakter av planten (både roten og planten) er blitt brukt mot forkjølelse og influensa siden slutten av 1900-tallet. Det anbefales at solhatt tas ved første tegn til forkjølelse. Innholdsstoffer i planteekstraktene stimulerer immunforsvaret og hindrer bakterier og virus i å trenge inn i og spre seg i kroppen. Ekstraktet bør ikke brukes dersom du er allergisk mot planter i kurvplantefamilien eller er gravid eller ammende.
C-VITAMINER: Dette er en antioksidant som tradisjonelt er blitt benyttet i høye doser mot forkjølelse. Utallige studier viser at effekten av dette er beskjeden, men at vitamin C kan redusere sykdomsforløpet noe hvis kuren starter tidlig nok. Du trenger å ta så mye som 500-1000 milligram tre til fire ganger om dagen.
NESESPRAY: Åpner nesen når den er tett eller rennende, men nesespray bør ikke brukes i mer enn 10 dager sammenhengende.
SVARTHYLL er et tradisjonelt middel som ofte blir brukt mot forkjølelse.
SINK er effektivt ved forkjølelse og godt for immunforsvaret.
PROPOLIS er et stoff som kommer fra biene, og har egenskaper som bekjemper mikrober. Kan være bra ved forkjølelse og sår hals.
HVITLØK er blitt brukt mot infeksjoner helt fra oldtiden. Det er bakteriedrepende og kan beskytte deg mot andre infeksjoner som måtte komme i tillegg til forkjølelsen.
Alternativ behandling
Homøopati
Homøopatisk behandling er ikke bare for kroniske eller langvarige lidelser, men kan virke svært raskt og effektivt mot en helt vanlig forkjølelse. Pass på å finne en godkjent homøopat.
Du kan lese mer på www.homeopatinett.no
Akupunktur
Akupunktur kan virke både forebyggende og lindrende ved en vanlig forkjølelse. Hvis du er blitt kraftig forkjølet og slett ikke har tid til å være syk, er det verdt et forsøk. Det anbefales å starte i god tid, men det er ikke for sent å oppsøke hjelp når du er blitt syk.
Vil du vite mer om akupunktur og annen alternativ behandling, se www.alternativnett.no
Karri, sitron og andre kjerringråd
Her er noen kjerringråd som skal virke mot forkjølelse. Husk at kjerringråd baserer seg på folks erfaring, ikke på vitenskap.
HONNING OG HVITLØK: Knus en hvitløk og dekk den med noen spiseskjeer honning. La det trekke to-tre timer. Ta 1 ts flere ganger om dagen.
INGEFÆR OG HVITLØK: Kok 5 fedd hvitløk og 4 skiver fersk ingefærrot i 1 liter vann. La det trekke noen timer, og drikk opp alt sammen samme dag.
DAMPBAD: Hvis du er slapp og tett i hodet, kan et dampbad være lindrende: Hold hodet over en bolle med varmt vann og legg et håndkle over, eller ta badstue eller en varm dusj.
SITRON OG CHILI: Press 4 sitroner og bland med ½ ts sterkt chilipulver. Drikk en hel dose første dag og litt mindre dagen etter - og vips, så er forkjølelsen borte. Men vær obs på at dette er en temmelig sterk opplevelse!
SITRON MOT SLIM: Har du mye slim i halsen, kan du presse 1 sitron og drikke saften.
KARRI MOT SÅR HALS: Karri oppløst i lunkent vann kan gjøre godt for en sår hals. Bland det godt og gurgle deg lenge.
PEPPERMYNTE MOT SÅR HALS: Hell noen få dråper japansk peppermynteolje i vann og drikk det, eller bruk ren peppermynteolje til gurgling.
SALTVANN TIL GURGLING: Salt virker bakteriehemmende, og saltvann kan brukes både til gurgling og neseskylling ved forkjølelse. Mange mener det er best å bruke havsalt. Bruk 1 ss salt til 1 liter vann.
DRIKK NOE SURT, for eksempel te med sitron i. Bakterier liker seg ikke i sure omgivelser. (www.kjerringrad.com)
VITAMINER: C-vitaminer annenhver time er bevist effektivt ved forkjølelse og kan korte ned tiden opptil 10 prosent. Grunnen er at virus og bakterier ikke liker den lille forandringen av pH i blodet. (www.kjerringrad.com)
MENTOL, KAMFER, EUKALYPTUS: Sår under nesen kan behandles med en salve med mentol, kamfer eller eukalyptus. Dette lindrer og holder luftveiene åpne også.
Reduser risikoen
Riktig kosthold og regelmessig trim reduserer risikoen for å bli forkjølet. Særlig må du passe på å få nok C-vitaminer i mørketiden, hevder noen eksperter, men slett ikke alle.
- Økt inntak av C-vitaminer i det daglige kan forkorte sykdomstiden en smule hvis man blir forkjølet, kanskje noen timer på en uke. Men de aller fleste får nok C-vitaminer i kosten, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.
- Og det hjelper null og niks å ta C-vitaminer når man først er blitt smittet, understreker hun.
Humøret teller
Godt humør og hverdagsglede hjelper også, har en amerikansk undersøkelse vist. Mennesker som er glade, avslappede og lykkelige, har både mindre risiko for å bli forkjølet og større sjanse til å slippe lettere gjennom det.
Vask hendene!
Forkjølelsesvirus smitter lett, og kanskje særlig via hendene våre. Vask hendene så ofte du kan når du er forkjølet, og spander gjerne på deg en god håndkrem, så blir ikke hendene så tørre.
Rødvin, konjakk og kos
Mange sverger til et lite glass konjakk mot forkjølelsen. En undersøkelse viser at 40 prosent av alle nordmenn faktisk tror det virker, selv om det ikke finnes bevis for dette.
Det som derimot ser ut til å virke forebyggende, er rødvin, ifølge spanske forskere. Ekspertene mener det er innholdet av antioksidanter i rødvinen som har beskyttende effekt.
Denne saken ble første gang publisert 08/12 2008, og sist oppdatert 15/11 2017.