Test deg selv
Hvor på kroppen sitter sykdommen?
Sjekk om du har peiling.
Mange sykdommer og tilstander har navn som ikke umiddelbart forteller deg hvilken kroppsdel som er rammet. Halsbetennelse, ankelbrudd og øreverk sier seg selv. Men hva med alle de andre?
Vi har laget en uhøytidelig quiz hvor vi har samlet sykdommer og tilstander med rare navn. Vet du hvor på kroppen de sitter?
Innholdet i quizen er hentet fra Helseleksikonet på Doktor Online.
Vil du du ha fasiten, eller vil du bare lese litt mer om noen av sykdommene i quizen? Her får du litt hjelp på veien.
Pass på helsen din!
Bare du kan passe på helsen din, og noen symptomer er det greit å være ekstra oppmerksom på. Her er fem vanlige symptomer, og når du bør oppsøke lege ved de ulike symptomene (lenke):
Brystsmerter: Brystsmerter kan ha mange forskjellige årsaker som spenner fra helt bagatellmessige tilstander til svært alvorlige. Ved moderat til sterke brystsmerter som oppstår plutselig, bør man kontakte lege raskt.
Diaré: Hvis diaréen varer i mer enn fem til sju dager, eller man har feber eller redusert allmenntilstand, bør man oppsøke lege.
Magesmerter: Magesmerter er svært vanlig, og relativt ofte skyldes de en harmløs tilstand. Noen ganger kan det imidlertid ligge mer alvorlige sykdommer bak og av og til en livstruende tilstand.
Hodepine: Disse tilstandene bør føre til at man kontakter lege raskt: Akutt innsettende nyoppstått hodepine, hvis man ikke tidligere har hatt hodepine eller opplever en endring i mønsteret i forhold til tidligere, vedvarende eller økende hodepine eller morgenhodepine, tilleggsymptomer i form av nedsatt bevissthet, lammelser, talevansker, kvalme, synsforstyrrelser, personlighetsendring og nakkestivhet, og forverring av hodepinen ved hoste, nysing eller fremoverbøy.
Forstoppelse: Hvis forstoppelsen vedvarer mer enn 1-2 uker uten at det foreligger en åpenbar forklaring, eller hvis den ledsages av andre symptomer som vekttap, slapphet, blod eller slim i avføringen eller smertefull avføring, bør dette føre til at man søker lege.
Kilde: Helseleksikonet på Doktor Online.
Denne saken ble første gang publisert 27/04 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.