BH-størrelse
Feil BH-størrelse kan gi hemoroider og hodepine
Derfor bør du kjøpe riktig BH-størrelse.
Tilstander kvinner oftere får:
Hvis du har groper i skuldrene når du tar av deg BH-en, bør du finne deg en ny modell.
- Mange tror at dette ikke kan unngås når man har store, tunge bryster, men det stemmer ikke. BH-en skal ikke henge på skuldrene, det er ryggpanelet som skal holde den oppe, sier Wenche Skjellnan.
Hun er innehaver av butikken ”Det lille under” på Paleet i Oslo og har 25-års erfaring med å finne den rette BH-en til hver enkelt kunde.
Redusert sirkulasjon
Det å velge riktig BH har ikke bare med komfort å gjøre.
Klikk.no har tidligere skrevet om at feil BH kan gi smerter i hode, nakke og rygg, og osteopat ved OK Klinikken, Hilde Vermedal, bekrefter at feil BH kan gi følgeplager.
- Dersom stroppene er for stramme, drar de brystet fremover slik at man kompenserer med å bøye hodet bakover. Erfaringsmessig kan det gi hodepine og redusert sirkulasjon, som igjen kan føre til svimmelhet, sier hun.
Krum i ryggen
Når man går i denne stillingen, kan man også bli krumrygget.
- Det kan gi en sammentrykning av mageregionen, som igjen gir redusert bevegelse og vil kunne hindre optimal tarmfunksjon, sier hun.
En følgeplage av redusert tarmfunksjon kan blant annet være dårlig fordøyelse og luftsmerter.
- Stramme stropper kan også føre til at bevegelsen til ribbeina reduseres. Det kan gi redusert pustebevegelighet, som kan gi pustevansker og føre til sirkulasjonsproblemer. Noen vil etter mange år kunne utvikle åreknuter og hemoroider, sier Vermedal.
Sjekk hvilken BH-størrelse du trenger med denne kalkulatoren.
For liten BH
Osteopaten legger til at også estetikken spiller en rolle, særlig i de tilfellene da man har for liten BH og brystvevet henger over kanten.
Tegn på at du har feil BH
- Stroppene sklir ned på skuldrene
- Du får groper i skuldrene
- Strikken rundt sklir opp på ryggen
- Spilene ligger oppå brystvevet i stedet for under
- Brystet buler ut av cupen
- Stoffet i cupen folder seg
- Det buler ut mye hud under og over BH-stroppen
Kilder: Wenche Skjellnan og Ingrid Julia Cowie
Følgeplager som kan skyldes feil BH
- Hodepine
- Svimmelhet
- Dårlig fordøyelse
- Luftsmerter
- Redusert pustebevegelighet
Kilde: Osteopat Hilde Vermedal
- Det kan gjøre at man ønsker å skjule brystregionen. Da krummer man seg kanskje, og det kan skape de følgeplagene jeg har nevnt, sier hun.
Vermedal understreker at dette er observasjoner hun har gjort under behandling, og ikke noe som er dokumentert gjennom systematisk forskning.
Feil fasong for deg
- Når man skal velge riktig BH, er passform og det å få tilpasset BH-en din til mål svært viktig. Samtidig har det naturligvis betydning hva BH-en skal brukes til, sier Skjellnan.
Til en stroppløs kjole, trenger man en stroppløs BH, mens en kjole eller topp som er nedringet i ryggen, krever en annen.
- Det er heller ikke alle BH-er som passer til alle. De aller fleste kan få BH-er i alle fasonger, men har man veldig store bryster, er det kanskje ikke så lett å finne en stroppløs BH som er går ned i ryggen eller har veldig push up. Det må man nesten bare finne seg i, sier hun.
Hun forteller at det gjerne dukker opp mange slike utfordringer i desember og januar. Kvinner har allerede kjøpt drømmekjolen til et selskap, og mangler bare undertøyet.
- Mitt råd er å alltid kjøpe undertøyet først og tilpasse kjolevalget etter det, sier hun.
Skal se naturlig ut
I tillegg til å velge BH-er som ikke bærer brystene godt nok, er det å velge en BH som er for vid i ryggen en vanlig feil. Cupen passer godt, men strikken rundt sklir opp.
- Man har kanskje smal rygg, men tunge bryster, og da kan vidden ofte bli for stor. En del ser heller ikke helheten selv. Vi som har mange års erfaring innen faget, ser hvordan brystet sitter på kroppen. Det ser for eksempel ikke naturlig ut å bruke en BH som drar puppene opp under haken, hvis man i utgangspunktet ikke har så høye bryster, sier hun.
Kan ikke bare sjekke lappen
- Dessverre er det ikke så lettvint at man kan kjøpe en ny BH med identisk omkrets og cupstørrelse som står på lappen bak i den gamle BH-en, sier kiropraktor ved OK klinikken Ingrid Julia Cowie.
Det er nemlig ikke sikkert den nye BH-en sitter like godt og gir den samme støtten som den forrige.
- Det er viktig å velge en BH som gir deg støtte og kjennes komfortabel, sier hun.
Fordel med tilpasning
En studie publisert i Ergonomics 2012 konkluderer ifølge Cowie med at profesjonell BH-tilpasning er fordelaktig.
- Det dreier seg da om tilpasning med tanke på omkrets og størrelse på cup. Spesielt gjelder dette damer med større bryster, sier hun.
Hun forteller at kvinner gjør flere klassiske feil når de kjøper BH.
- Det er vanlig at de velger en for stor omkrets rundt brystet og for liten cup. Husk at spilen skal ligge rundt brystet, ikke oppå brystvevet, sier hun.
Dårlig tegn
Det at brystet buler ut av cupen, er også et tegn på at dette ikke er den rette BH-en for deg. Da trenger du en større cup.
Hvis stoffet i cupen folder seg, har du imidlertid motsatt problem. Da har du valgt en BH med for stor cup.
- Ellers er det viktig at cupen skal hvile mot brystbenet foran, og husk at dersom BH-stroppen siger opp bak, er den for løs. Buler det derimot ut mye hud over og under BH-en, er den for stram, sier kiropraktoren.
Gode stropper
Sørg også for å finne en BH med gode stropper, som holder seg der de skal være.
- De skal ikke være så løse at de glir ned, men heller ikke så stramme at de graver seg ned og setter merker over skulderpartiet, sier hun.
Er dette tilfellet, anbefaler Cowie å finne en BH med litt bredere stropper for mer komfort.
Nøye sammensatt
Kjøper du BH-en din i en undertøysbutikk, koster den ofte mer enn i kjedebutikkene. Da får du imidlertid gjerne et produkt som er nøye satt sammen av bortimot 50 deler, i stedet for et par formpressede tøystykker.
- Stoffet er sydd sammen etter hvor elastisk det er, og hvilken vei elastisiteten går. Legg også merke til at den lille trekantede tøybiten mellom brystene aldri skal være elastisk, sier Skjellnan.
Sjekk dessuten at ryggpanelet er stødig.
- En BH holder gjerne i fire-fem år ved normal bruk og riktig vask. Det innebærer at du bruker vaskepose og aller helst håndvask. Bruk for øvrig aldri skyllemiddel. Jeg har hatt kunder innom som har hatt BH-en i åtte-ti år før den måtte byttes ut, så det er mulig å ha en god BH lenge dersom man tar virkelig godt vare på den, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 11/04 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.