Allergi eller forkjølelse

Er du allergisk eller forkjølet?

Her er de mest vanlige symptomene som skiller allergi fra forkjølelse.

ALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Det kan være vanskelig å avgjøre om du har allergi eller forkjølelse fordi symptomene ofte er like - men det finnes heldigvis forskjeller. Foto: gettyimages.com
ALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Det kan være vanskelig å avgjøre om du har allergi eller forkjølelse fordi symptomene ofte er like - men det finnes heldigvis forskjeller. Foto: gettyimages.com
Først publisert Sist oppdatert

- Det kan være ganske vanskelig å skille en forkjølelse fra pollenallergi. Det man bør tenke litt over, er at dersom du alltid blir forkjølet om våren, kan det være pollenallergi, sier kommunikasjonsrådgiver for Astma- og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen.

Dersom du har mistanke om at du har pollenallergi, er det både raskt og enkelt å ta en test hos fastlegen din.

- En ubehandlet pollenallergi kan i verste fall utvikle seg til astma, forteller Gunvaldsen.

Små forskjeller

- Pollenallergi er den mest vanlige allergien. Cirka én million nordmenn har pollenallergi, opplyser Gunvaldsen.

Det er likevel altså svært vanskelig å kjenne igjen forskjellene på allergi, og forkjølelse.

- Det er ikke uvanlig at allergikere kommer innom apoteket og ber om midler mot forkjølelse. Symptomene er ofte ganske like, og er blant annet nysing, generell slapphet, samt tett og rennende nese, sier farmasøyt i Vitusapoteket, Åse Storfjell Olven.

Les også: Slik vet du at du er forkjølet

Forskjell i symptomer på allergi og forkjølelse

1. Rennende nese

Øre-nese-halsspesialist ved Bogstadveien Øre Nese Hals, Ole Woxen, forteller at forkjølelse, i likhet med pollenallergi, kan gi rennende nese og hovne øyne.

Symptomer på allergi

- Rennende nese
- Tett i nesen
- Kløende øyne
- Hovne øyne
- Rennende øyne
- Kløe og prikking i munnen
- Nysing
- Slapphet
- Hodepine
- Tette bihuler
- Øreverk
- Søvnproblemer

Kilde;: Astma- og allergiforbundet

- Du må forsøke å legge merke til om du har de samme plagene til samme tidspunkt år etter år, for i så fall er dette et typisk tegn på allergi, sier Woxen.

2. Se på pollenvarselet

Han anbefaler folk å ta en titt på kalenderen og pollenvarselet, fordi dette kan gi en avgjørende pekepinn om hvorvidt det dreier seg om allergi eller forkjølelse. Dersom symptomene opptrer når pollenvarselet viser en stor risiko for pollenspredning, er det en god grunn til å undersøke om det er allergi som har utløst plagen, ifølge Woxen.

- Forkjølelse er først og fremst et høst- og vinterfenomen, blant annet fordi vi da er mer sammen inne og mer utsatte for smitte. Mange som tror de er forkjøpet på våren og sommeren, er nok i virkeligheten allergiske, sier han.

3. Varigheten

Olven påpeker viktigheten av å se på hele symptombildet.

- Det er ikke alle som har uttalte symptomer på hverken det ene eller det andre, men dersom symptomene varer i mer enn cirka to uker eller kommer på bestemte tidspunkt i året, er dette mer typisk for allergi, sier farmasøyten.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

4. Serienysing

Woxen ramser opp serienysing, rennende nese, hodepine, samt kløe i nese, øyne og hud som klare tegn på allergi.

- En allergisk person nyser gjerne 10 til 20 ganger etter hverandre. Slik gjentatt nysing er ikke vanlig ved ren forkjølelse, sier han.

5. Røde øyne

Ifølge ekspertene synes allergi ofte på folks øyne. Rødlighet og rennende øyne er svært vanlig for folk som reagerer på pollen, mens disse symptomene svært sjelden oppstår som følge av forkjølelse.

- Forekomsten av allergi er økende, og rett diagnose danner utgangspunkt for riktig behandling. Dersom du har allergi skal det behandles på en helt annen måte enn ved forkjølelse, så det er viktig at folk vet om forskjellene på symptomene ved allergi og forkjølelse, sier Olven.

6. Feber

Ifølge farmasøyten er ikke feber et vanlig symptom for allergikere, mens det derimot er veldig vanlig ved forkjølelse.

- Mange som er forkjølet kan oppleve å få feber, men dette er ikke et kjennetegn for pollenallergi. Vi anbefaler alltid kundene våre å kontakte lege slik at rett diagnose kan stilles, for med rett diagnose har de det beste utgangspunktet for riktig legemiddelbehandling, sier Olven.

Det er med andre ord ikke så rent forskjellig fra den typiske forkjølelsen, som opplyses å ha mange av de samme symptomene; rennende nese, tett nese, nysing og slapphet. Noe av det som skiller dem fra hverandre, er vel å merke at forkjølelse ofte gir feber.

- Man får som oftest ikke feber ved pollenallergi, men man får en sykdomsfølelse som kan få det til å kjennes ut som man har feber, sier Gunvaldsen.

Enkel test

For å finne ut om man har pollenallergi, er det to ulike tester man kan ta.

- Det ene alternativet er å ta en prikktest, som vil si å skrape bittesmå rifter i huden som man så tilsetter allergener i. Slik ser man om reaksjoner oppstår, og man får avklart om man er allergisk der og da. Dette får man som regel gjort hos øye-nese-halsspesialister. Hos fastlegen er det mest vanlig med en blodprøve for å avklare om man er allergisk eller ikke, forteller fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest AS, Kari Lise Eidjar.

Når man får svar på blodprøven varierer fra legekontor til legekontor, men vil i følge Eidjar ta mellom et par dager, til et par uker.

- Det skal også være sagt at det ikke er alle som får utslag på allergiprøvene, selv om man er allergisk. Jeg kan ta meg selv som et eksempel på det; jeg har i femten år hatt allergiske reaksjoner mot bjørk, men det var først i fjor at jeg fikk utslag på allergitesten. Så man kan absolutt være allergisk uten at det gir utslag på testen, og på samme måte kan man også få stort utslag allergi på prøvene uten at man er så veldig plaget. Noen vokser av seg allergien etterhvert, andre blir allergisk i voksen alder. Det er altså store variasjoner når det kommer til allergi, sier Eidjar.

Behandling allergi

Dersom man er veldig plaget med allergien, vil det for mange være aktuelt med medikamenter.

- Gratex er et nytt type allergimedikament, som har vist seg å være svært effektivt. Vi anbefaler at du begynner på medisinen fire måneder før sommersesongen. Denne skal tas tre år på rad, og når disse tre årene har gått er 70 prosent kvitt allergiplagene, sier Eidjar.

Det finnes også et stort utvalg andre medikamenter man kan ta; noen virker på allergien generelt, andre igjen skal påføres der hvor plagene sitter, som for eksempel øyedråper og nesespray.

- Allergivaksinasjon anbefales til alle som ikke opplever god nok effekt av vanlige medisiner, og er et svært godt alternativ, sier Gunvaldsen. 90-95 % av dem som tar det opplever at de blir bedre eller mye bedre allerede første sesongen de får vaksine. De åtte første ukene må man dra til legen og få sprøyte en gang i uken hvis det er bjørk, og så må man dra en gang annenhver måned i 3-5 år. Er det gressvaksine man tar, får man smeltetablett man tar hjemme, hver dag, noe som ikke er noe mer krevende enn vanlige allergimedisiner.