Barn og sykdom:

Er barnet for sykt for barnehagen?

Vi hjelper deg å avgjøre om barnet bør bli hjemme fra barnehagen eller ei.

SLAPP PODE: At atferden avviker fra normalen, kan være viktigere enn  feber for å avgjøre om ungen skal være hjemme.
SLAPP PODE: At atferden avviker fra normalen, kan være viktigere enn feber for å avgjøre om ungen skal være hjemme. Foto: FOTO: soylentgreen23 på Flickr.com. Noen rettigheter reservert
Sist oppdatert
IKKE I FORM: Har barnet nedsatt allmenntilstand, bør det bli hjemme.
IKKE I FORM: Har barnet nedsatt allmenntilstand, bør det bli hjemme. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Om våren er det varmt og kaldt om hverandre, og vårforkjølelsen lurer ofte rett rundt hjørnet.

Men er snørr og lett hoste god grunn nok til å la minstemann bli hjemme fra barnehagen?

Les også: Se om barnet er sykt

Allmenntilstand avgjør

Folkehelseinstituttet har utarbeidet råd for når barn bør bli hjemme fra barnehagen. De presiserer at det er barnets allmenntilstand som er avgjørende.

Dette er styrer i Badebakken barnehage i Oslo, Elisabeth Rasch, helt enig i.

- Vi ser mest på barnets allmenntilstand, og hvis barnet er slapt og helst vil ligge på sofaen eller gråter masse, er det vanligvis ikke i god nok form for barnehagen, sier Rasch.

Rasch har forståelse for at det kan være vanskelig for foreldrene å vurdere om barnet er for sykt for barnehagen.

- Det er ofte vanskelig å avgjøre hvor sykt et barn er, og om det bør bli hjemme eller ikke. Vi er opptatt av å være i dialog med foreldrene, og syns det er viktigere at for eksempel barn med omgangssyke blir hjemme, på grunn av smittefaren, enn barn med en smule feber, sier Rasch.

Barnet kan ha nedsatt allmenntilstand hvis de har lavt aktivitetsnivå, dårlig matlyst, feber og er slappe, ifølge pediater Ansgar Berg hos Nettdoktor.no.

Syns du barnet ditt virker i god nok form til å delta i de vanlige aktivitetene i barnehagen, er det antagelig friskt nok.

Les også: Nedsatt allmenntilstand

Barnehage eller ei

Et sykt barn med dårlig allmenntilstand bør bli hjemme både for å komme til hektene, og for å unngå å smitte andre barn i barnehagen.

Med utgangspunkt i Folkehelseinstituttets råd har vi lagd en alfabetisk sjekkliste for deg som forelder. Her finner du de vanligste symptomene og barnesykdommene, og en vurdering av når barnet bør bli hjemme, og når det kan vende tilbake til barnehagen:

Brennkopper

Har barnet fått konstatert brennkopper, bør det bli hjemme til hudlesjonene har tørket ut og begynner å heles.

Diaré

Barn som får akutt diaré bør bli hjemme. To dager etter symptomfrihet kan de igjen dra i barnehagen, dette gjelder også bleiebarn.

Feber

Har barnet høyere temperatur enn 37,5 om morgenen og 38 på kvelden, har det feber. Barn med feber bør holdes hjemme til de er feberfri. Mange mener også at barn bør hjoldes hjemme en feberfri dag etter at de har vært syke.

Forkjølelse

Barn blir lett forkjølet, og snue, snørr, hoste, nesetetthet og rennende øyne er vanlige symptomer. Her er allmenntilstanden avgjørende, er barnet glad og fornøyd ellers, er det sannsynligvis friskt nok for barnehagen.

Hodelus

Barnet bør bli hjemme til behandling er startet, da kan det vende tilbake til barnehagen.

Hoste

Hoste er et vanlig symptom ved forkjølelse eller andre luftveisinfeksjoner. Hoster barnet, men er feberfritt, kan barnet dra i barnehagen hvis allmenntilstanden er god.

Influensa

Vanlige symptomer på influensa er feber med frysninger, tørrhoste, muskelverk og lett snue. Barnet bør bli hjemme til allmenntilstanden er god.

Kikhoste

Barnet bør bli hjemme, og hvor fort det kan vende tilbake til barnehagen, avhenger av hvor raskt behandlingen ble startet. Tidlig i sykdomsforløpet tar det lengre tid å bli smittefri, og barnet bør bli hjemme til fem dager etter at behandlingen startet. Senere i sykdomsforløpet kan barnet dra i barnehagen dagen etter at behandlingen ble startet.

Les også: - Ikke send ettåringer i barnehage

Mark

Oppdages det mark hos barnet, bør det bli hjemme. Så snart barnet har begynt behandling for mark, kan det sendes i barnehagen.

Meslinger

Barnet bør bli hjemme til det er gått fire dager siden utslettet ble borte, og allmenntilstanden igjen er normal.

Ringorm

Barnet bør bli hjemme, men kan dra i barnehagen en dag etter at behandling er startet.

Røde hunder

Barnet bør bli hjemme til det er gått fem dager fra utbruddet startet, da kan det vende tilbake til barnehagen.

Vannkopper

La barnet bli hjemme helt til utslettet har begynt å tørke inn.

Ørebetennelse

Ved ørebetennelse får barnet plutselig øreverk, ofte kombinert med feber og forkjølelse. Barnet bør bli hjemme til allmenntilstanden igjen er god.

Øyekatarr

Barn som har mild eller moderat øyekatarr, trenger ikke å bli hjemme. Dersom øyekatarren er kraftig, og barnet har mye puss, bør det bli hjemme til pussdannelsen har avtatt.

Les også:

Unngå syke barn på reisen

Pappaer vil ha fleksiperm

Alt om vannkopper

Les mer om vondt i halsen

Slik takler du barn med feber

Denne saken ble første gang publisert 17/05 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også