Vold blant jenter øker
Jentevold en hit på Youtube
Et søk på "girl fights" gir rekordmange treff på Youtube. – Jenters vold gjøres til underholdning og sensasjon, sier forsker.
Det kan høres sykt ut, men folk elsker "chick fights", og spesielt på nettet og Youtube, der folk kan legge ut private videoer.
Voksne som heier
Amerikanske CBS News rapporterte i forrige uke at en slåssvideo av to tenåringsjenter var blitt en hit på Youtube. De to jentene på 14 og 16 år banket hverandre opp med bare knyttnevene.
Klippet viser to jenter som slår løs på hverandre mens to voksne står og følger med i bakgrunnen, tilsynelatende mens de heier og oppmuntrer jentene.
Hele opptrinnet skal ha blitt filmet av en tredje mindreårig.
Ble arrestert
Økning i vold blant jenter:
- Ifølge Aftenposten.no havner stadig flere jenter under 18 år i politiets kriminalstatistikker. 581 jenter under 18 år ble registrert for straffbare forhold i Oslo i 2007. Det er en økning på 36 prosent fra 2005.
- Antall tilfeller av vold og trusler blant jenter under 15 år er nesten doblet på to år. I Asker og Bærum ble 125 jenter under 18 år registrert for straffbare forhold i 2005. I 2007 økte tallet med 30 prosent. Det samme er tilfelle i Rogaland.
- Naskeri, fysisk vold, narkotika, trafikkforseelser og skadeverk er det de fleste av jentene straffes for. Politiet mener tendensen er klar: Jentekulturen er blitt tøffere. Små bagateller fører oftere til fysisk vold.
En sladdet versjon av klippet kan du se på nettsidene til CBS News.
Jentekampen vakte også myndighetenes oppmerksomhet, og de to voksne skal senere ha blitt arrestert som følge av videoen.
Brutale voldsvideoer
Etter episoden skal flere lignende opptak av svært voldelige jentekamper ha blitt funnet på nettsiden.
Et Youtube-søk på «girl fights» gir urovekkende urovekkende åtte millioner treff.
Mange av slåsskampene er av det humoristiske slaget, mens andre er voldelige og brutale.
Les om hvordan Youtube forsøker å fjerne vold og rasisme.
Mer voldelige
Nettavisen har tidligere skrevet om ei 16 år gammel jente som ble slått i ansiktet, sparket over hele kroppen og fikk slått hodet inn i en vegg av klassevenner, før hun besvimte. Overfallet ble filmet og lagt ut på nettet.
Til tross for at statistikken ikke er klar, sier eksperter til CBS News at tenåringsjenter i økende grad prøver å løse konflikter ved hjelp av vold, og stadig flere av disse kampene blir altså publisert på nettet.
Anette Sagen
De fleste husker nok videoen der skihopper Anette Sagen blir slått ned av en hoppvenninne, etter at de var blitt enige om å straffe hverandre fysisk etter dårlig hopping.
Også denne videoen ble lagt ut på Youtube.
Vold vanligst blant "fjortiser"
Forsker Sidsel Natland ved Høgskolen i Oslo bekrefter at det er en økning av vold blant jenter, men understreker at de stadig er underrepresentert på voldsstatistikken sammenlignet med gutter.
Natland ga i fjor høst ut boken "Volden, horen og vennskapet", basert på doktorgradsavhandlingen hun skrev om vold blant jenter i 2007. Her konsentrerte hun seg om de voldelige jentenes egne fortellinger og medienes framstillinger av jenters voldsbruk.
Forskeren forteller at flest jenter blir tatt for vold når de er i 14-15 års alderen.
- Noen av jentene jeg intervjuet, omtalte "fjortisperioden" som en tid for eksperimentering, for noen også med vold. Etter det viser statistikken at det flater ut. For noen av jentene kan det handle det om at de får seg kjæreste som ikke vil være sammen med en "gæren gjengjente", og på ulike måter tilpasser de seg samfunnets forventninger til det å være jente, forklarer hun.
For andre kan det også handle om at voldsnivået er blitt for høyt, og at de er blitt skremt, tror Natland.
- En lærepenge
I doktorgradsarbeidet var Natland interessert i jentenes egne forklaringer på volden.
- Jentene som hadde utført voldelige handlinger, ville ikke selv karakterisere handlingene sine som vold, de brukte i stedet ord som "hevn" eller "en lærepenge", forteller hun.
Når jenter bruker vold, skjer det ofte innad i jentegjengen eller i deres nettverk.
- I mitt materiale var det svært sjelden snakk om blind vold, sier Natland.
Jenter som ble ofre for volden, hadde gjerne ofte oppført seg på en måte som brøt reglene for hvordan ei jente eller venninne skal oppføre seg, erfarte forskeren.
Gjengregler
Ei jente kunne bli banket opp fordi hun hadde forsøkt å sjekke opp en annens kjæreste, eller fordi hun hadde ligget med for mange gutter og var derfor en "hore", sett med ungdommenes blikk.
- Oppførselen krevde en intern disiplinering i jentegjengen, og de andre jentene oppsøkte offeret og banket henne opp, som for å gi omverdenen et signal om at "slik oppførsel tolererer vi ikke i vår gjeng", forklarer forskeren.
"Hore"
Horebegrepet ser ut til å ha en helt sentral plass i konflikter mellom jenter. Mange av jentene Natland intervjuet, fortalte om voldelige konflikter som ble utløst av "horerykter".
Vold blant jenter blir ofte forklart med at likestillingen har gjort jenter mer som gutter. Men det blir for enkelt, mener Natland.
- I vår kultur knyttes fysisk aggresjon til menn. Når jenter prøver å løse problemer med vold, bryter det med forestillingen om kvinner som følsomme omsorgspersoner. Det vekker forvirring og oppsikt på en helt annen måte enn vold blant gutter, sier Natland.
Bagateliserer volden
For det er ikke bare jentene selv som legitimerer volden sin som noe annet enn vold, også media og nettsider som Youtube er med på å bagatellisere jenters voldshandlinger, mener forskeren.
- Generelt sett skader nok gutters vold mer alvorlig, men også vold utført av jenter fører til skader. Når slåssing mellom jenter blir sett på som en barnslig fjortisgreie, som noe morsomt og underholdende man kan se på Youtube, tar det fokuset bort fra at noen faktisk er offer for volden, det er noen som blir skadet, både psykisk og fysisk.
"Sexy"
En av Natlands kjepphester er nettopp at også jenter må anerkjennes som subjekter og gjøres ansvarlig for sine handlinger.
- På Youtube karakteriseres en video av jenter som slåss gjerne som "catfight" i kommentarfeltet. I klasseromsdiskusjoner jeg har vært med på, har gutter fortalt at de synes slåssing mellom jenter er gøy å se på, "de kan jo ikke slåss, de river hverandre bare i håret", og så er det litt sexy når genseren glir opp.
- Underholdning og sensasjon
Ann-Cathrin Faldet holder på med et doktorgradsprosjekt i spesialpedagogikk, som tar for seg jenter, vennskap og vold.
Hun støtter seg til Natlands forskning, og mener at media og samfunnet har et ambivalent forhold til jenter som utøver vold.
- På den ene siden bagatelliseres det. Jeg har funnet klipp av jenter som slåss på humorsider som humor.com og YouTube. Jeg har også snakket med politifolk som har ufarliggjort jenters voldsbruk. På den andre siden lager enkelte medier noen veldige sensasjonsoppslag etter slike hendelser. Begge deler er uheldig, etter min mening.
Må reagere
Hun sier at jentene ofte får en offerrolle i media, volden forklares med at de er skadet, at de har hatt en fæl oppvekst og så videre.
- Og det stemmer også, alle jentene jeg har intervjuet har vonde opplevelser fra barndommen, eller det vi kaller for flere risikofaktorer. Men det forandrer ikke på det faktum at de utøver grov vold, og bør bli møtt på det, sier Faldet til klikk.no.
Mira Craig
Hun tror at mange lar seg fascinere av jenter som "slår fra seg".
- Det ble heldigvis en interessant diskusjon da Mira Craig sto fram i fjor og skrøt av at hun hadde slått kjæresten, etter at han hadde kysset en annen jente. Det ble stilt spørsmål ved måten media fremstilte Craig på, som en "tøff fighter", og flere påpekte at reaksjonene ville vært annerledes om en mann hadde sagt det samme, sier Faldet.
Les saken i Her og Nå: - Jeg banket opp typen min
Får oppmerksomhet
Hvorfor ungdommen selv legger ut voldelige episoder på Youtube eller på nettet, handler både om et ønske om oppmerksomhet, samt at Youtube er en ungdomsarena, et eget sted der voksne ikke er til stede i stor grad, tror Sidsel Natland.
- Når tenåringer legger ut sine egne slåssevideoer på Youtube, blir det en måte å vise seg frem på - det bekrefter at man er tøff og kan slåss. Samtidig blir det en form for intern konfliktløsning. For mens noen kommenterer at videoen er kul og støtter volden, blir andre forarget. Faren er selvsagt at slike voldsvideoer kan ha en smitteeffekt blant tenåringene, sier hun.
Les også:
Slik gjør du grandisen sunnere
Denne vekkerklokka gjør det enklere å våkne
Les mer på Klikk Helse
Denne saken ble første gang publisert 09/02 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.