Alkohol og helse:

Fyllesyk? Det hjelper å spy

På listen over ting som hjelper deg få bukt med tømmermenn, hevder den danske kjendislegen at det å kaste opp kan være til hjelp.

FÅ DET UT: Om ulykken er ute og du drikker for mye, kan det hjelpe å kaste opp før du legger deg.
FÅ DET UT: Om ulykken er ute og du drikker for mye, kan det hjelpe å kaste opp før du legger deg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert
KAST OPP! Får du ut alkoholen av magsekken, blir du ikke like fyllesjuk dagen etter, mener Jerk W. Langer.
KAST OPP! Får du ut alkoholen av magsekken, blir du ikke like fyllesjuk dagen etter, mener Jerk W. Langer. Foto: Foto: jerk.dk/jerk.htm
VÆR VÅKEN: - Ikke kast opp hvis du er for full, sier divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland.
VÆR VÅKEN: - Ikke kast opp hvis du er for full, sier divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland. Foto: Foto: fhi.no

Det finnes et hav av kjærringråd mot fyllesyke. Og det finnes en himmel av "kurer" mot bakrus. Det de fleste har til felles, er at de er blitt mer og mer fokusert på hva som er sunt, eller oppfattes som sunt, for kroppen. Heldigvis finnes det også noen som går mot strømmen og sier det som det er.

Les også: Hjelper Cola mot fyllesyke?

Kast opp!

Mange anser folk som kaster opp under festen som uansvarlige eller pysete. For ikke snakke om dem som kvitter seg med mageinnhold dagen derpå! Men ifølge den danske kjendislegen Jerk W. Langer er det faktisk nyttig.

- Opkastning fjerner alkohol fra maven. Husk bagefter at drikke ekstra vand, skriver han på sine nettsider.

Langer er kjent som hyppig gjest i Danmarks tv- og radiokanaler, der han gir helse- og ernæringsråd.

Les også: Slik blir kroppen påvirket

Ser poenget

Norske helsemyndigheter ser poenget i danskens råd, men vil ikke anbefale folk å overkonsumere alkohol bare for å kaste det opp igjen etterpå.

- Som forebyggende råd er det for så vidt greit. Hvis du kaster opp før du legger deg, blir ikke den alkoholen du hadde i magesekken tatt opp i tarmsystemet, og sånn sett blir det en mindre belastning på organismen, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland til klikk.no.

- Men dette er ikke noe vi vil anbefale folk å gjøre. Hvis du er for full og får det i vrangen, kan det sette seg fast i luftveiene og du kan bli kvalt. Dessuten er det jo dumt å bruke penger på masse alkohol man bare kaster opp.

Vær våken

Mørland forteller at alkoholen ligger lenger i magesekken hvis du har spist, enn om du har drukket på tom mage.

- Har du mat i magen sammen med alkoholen, tar det to-tre timer før det går ut i tarmene, sier Mørland.

- Men det aller beste tipset er å huske på å slutte å drikke et par timer før du drar hjem.

Kjedelige tips

Andre tips mot fyllesyke fra Folkehelsa, innebærer å drikke rikelig med vann før, under og etter alkoholinntak, og ikke å legge seg på oppadstigende rus. Et annet tips dagen derpå er å helst ikke ta smertestillende dagen derpå.

Les også: Advarer mot smertestillende dagen derpå

Spesialist i allmennmedisin Nina Lindstad sier til klikk.no særlig smertestillende som inneholder accetyl calisal ikke er bra for kroppen. Både Globid og Dispril inneholder dette stoffet.

- Paracet er helt ok dagen derpå, men er man dehydrert og har litt promille bør man ikke ta smertestillende som Ibux, sier Lindstad til klikk.no.

Les også: Mat mot fyllesyke

Les mer om forebygging og behandling av fyllesyke på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også