Øl kan forebygge benskjørhet

Drikk øl - unngå benskjørhet

Kvinner som drikker øl kan få sterkere benbygning enn kvinner som avstår fra drikken.

KNOKLER: Øl i moderate mengder kan styrke bentettheten hos kvinner, mener forskere.
KNOKLER: Øl i moderate mengder kan styrke bentettheten hos kvinner, mener forskere. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert

FAKTA OM OSTEOPOROSE

  • Det er flest kvinner som får osteoporose
  • Osteoporose, benskjørhet eller for lav benmasse, er en risikofaktor for brudd og defineres som en systemisk skjelettsykdom.

Faktorer som bidrar til å opprettholde bentettheten i skjelettet

* Vektbelastende fysisk aktivitet (trykk langs de lange knoklene).

* Røykeslutt

* Tilstrekkelig energiinntak for å unngå vekttap

* Kalsium (meieriprodukter eller tilskudd)

* Vitamin D (f.eks. tran - samt soleksponering i sommerhalvåret)

Faktorer som bidrar til å redusere bentettheten i skjelettet

* Bruk av enkelte medikamenter, særlig kortikosteroider

* Inaktivitet

* Vekttap

* Mangel på østrogen (eller testosteron hos menn) etter overgangsalder eller ved sykdomstilstander/kirurgi.

Kilde: Wikipedia

Det er en undersøkelse av 1 700 spanske kvinner med en snittalder på 48 år, som viser at kvinner som drikker moderate mengder øl har sterkere benbygning enn de som ikke drikker øl.

Ifølge BBC Mundo, som refererer undersøkelsen som er publisert i Nutrition Journal har forskerne lett etter kosttilskudd for å styrke benbygningen hos eldre kvinner.

Forskerne mener at fytoøstrogener, som finnes i øl, kan ha en beskyttende effekt mot benskjørhet, men konkluderer med at det krever videre forskning for å kunne fastslå funnene.

Kvinnene som deltok svarte på et skjema som inneholdt detaljerte spørsmål om sitt daglige sigarett-, alkohol,-, koffein- og slankemiddelforbruk. Kvinnene ble deretter klassifisert som moderate- eller lette alkholforbrukere - eller avholds. Forskerne analyserte også om kvinnene drakk vin eller øl.

Deretter ble kvinnenes bentetthet i fingrene målt med ultralyd.

Benskjørhet er vanlig

Kvinner som har passert overgangsalderen er mest utsatt for osteoporose, benskjørhet. Og det øker risikoen for benbrudd senere i livet.

Studien som nå er publisert, er gjort av en gruppe forskere ved det spanske universitetet Extremadura. De konkluderer at ingredienser i øl kan styrke bentettheten, om man drikker med måte.

Kvinner som drakk opp til fem alkoholenheter øl om dagen hadde høyere bentetthet sammenlignet med de som ikke drakk i det hele tatt, og de som bare drakk vin.

Større risiko for benbrudd

Ifølge forskerne ser det ut til å være veksthormoner, såkalte fytoøstrogener, i ølet som er grunnen til de positive effektene. Fytoøstrogen finnes, ifølge botanisk- og plantefysiologisk leksikon fra Biologisk Instiuttet ved Universitetet i Oslo, i humleplanten, og kan gi østrogeneffekt.

Doktor Claire Bowring, ved National Osteoporose Society i Storbritannia, sier til BBC at det ikke er grunnlag å be kvinner drikke mer som følge av resultatet fra denne studien.

Professor Kaare Gautvik ved Institutt for medisinsk biokjemi ved Universitetet i Oslo forklarer i en e-post til Klikk.no at fytoøstrogener er vegetabilske østrogenlignende stoffer.

Han gjetter at konsentrasjonen av fytoøstrogener øl er langt under medisinsk effektiv dose.

Etter hans mening er det langt viktigere for toksikologisk forskning å kartlegge effekten av østrogenhermere som finens i industriavfall og påvirker fiskens kjønnsmodning.

Det kan ha sammenheng med at mannens sædcelleantall går dramatisk ned, noe som påvirker fertiliteten.

Beregne risikoen for brudd

Har du benskjørhet allerede, kan dette verktøyet som anbefales av Norsk Osteoporoseforening hjelpe deg til å beregne risikoen for brudd. Du kan også bruke et skjema som foreningen har utarbeidet. Det kan du laste ned som Word-dokument her.

Den svenske avisen Expressen.se har snakket med ortopeden Kai Michaëlsson, som forsker på benskjørhet på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Studien viser at det finnes sammeheng mellom øldrikkende og større bentetthet, men har ikke i det hele tatt tatt hensyn til mange andre faktorer som fysisk aktivitet og mengden av D-vitamin i blodet, sier Michaëlsson.

Andre studier viser at det finnes en U-formet sammenheng mellom alkoholinntak og benbrudd. Drikker man for mye eller for lite, så øker risikoen.

- De som drikker mye alkohol faller oftere og brekker et ben sammenlignet med andre. Et høyt alkoholinntak har også sammenheng med røyking, dårlig kosthold og lav fysisk aktivitet, noe som øker risikoen for benskjørhet, sier Karl Michaëlsson.

«Ett glass om dagen»

Samtidig har også avholdspersoner høyere risiko for benbrudd. Det kan være fordi de ikke drar nytte av østrogen-effekten i alkoholen, som beskytter mot benskjørhet.

PILS: Øl inneholder fytoøstrogener som igjen kan bedre bentettheten.
PILS: Øl inneholder fytoøstrogener som igjen kan bedre bentettheten. Foto: Foto: Scanpix

For å unngå benskjørhet anbefaler den svenske ortopeden og forskeren ett glass om dagen. Han mener det også er viktig å huske at øl også har andre helseeffekter som er både negative og positive.

Les også:

Slik eldes du

Næringsstoffer for eldre

14 tegn på overgangsalder

13 dødelige sopper

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også