Ekspertenes beste tips
25 triks mot søtsug
Har du gravd deg til bunns i sjokoladepåleggsboksen? Her er slankeekspertenes beste tips mot søthungeren.
Vi har vel alle kjent sukkersuget rive og slite i kroppen. Du søker desperat gjennom hver eneste krok av kjøkkenskapene, for så å ende opp med en smule dårlig samvittighet etter å ha spist opp det som egentlig skulle vært barnas lørdagsgodteri.
LES OGSÅ: Forskere har en teori om hvor søthungeren kommer fra.
Det hender rett og slett at man bare må ha noe søtt, men følger du tipsene fra ekspertene nedenfor vil behovet forhåpentligvis komme sjeldnere.
Les også:
Slankeproduktene som virkelig virker
Jeanette Roede: - Spis regelmessig
- Når du skal bekjempe søtsuget, er det aller viktigste rådet jeg kan gi at du spiser regelmessig gjennom dagen. Gjør du det vil blodsukkeret holde seg stabilt og man unngår store svingninger som ofte gir sug etter noe søtt, sier Jeanette Roede i Grete Roede. Hun har disse rådene:
1. Spis yoghurt. Et beger fruktyoghurt kan være redningen. Spis den som den er, med litt frukt i eller legg den i fryseren halvannen time så har du en is.
2. Tenk gjennom hvorfor du fikk lyst på noe søtt. Kan det hende at sukkersuget har en underliggende årsak? Kanskje bruker du sukkeret som medisin når du føler deg nedstemt, er rastløs eller kjeder deg.
3. Søtt kan være bra. Prøv å velge søte matvarer som er bra for deg som for eksempel frukt og bær. En banan, jordbær, mango, melon eller fersken er for eksempel veldig søtt og godt.
4. Lag en kopp te. Søtsuget er ofte bare et savn etter noe å spise eller holde på med, og da kan en kopp te hjelpe. Ha gjerne i litt melk og en halv teskje honning.
5. Puss tennene! Når suget kommer snikende, bør du pusse tennene. Med nypussede tenner smaker ikke sjokoladen noe godt.
Laila Hægh: - Tenk deg godt om
- Noen tøffe dager vil du sannsynlig få, for er du som de fleste andre har du kost deg litt ekstra i sommerferien. Vi vet imidlertid med sikkerhet at lysten til å kose seg ikke vil bli mindre når vi om noen få måneder begynner juleforberedelsene, og da kan det jo være greit å ha tatt brodden av den verste avhengigheten innen den tid, mener Laila Hægh i Libra Helse og Kosthold. Hun har disse rådene:
6. Tenk deg godt om. Når du får lyst på noe godt, kan det være en god idè å utsette godtespisingen noen minutter. Tenk godt etter om du virkelig vil spise godteriet eller ikke.
7. Spar til drømmeferien. Hvis du tidligere har spist mye søtsaker, kan du også tenke på alle pengene du sparer. Hva med å reise på ferie for pengene i stedet?
8. Motiver deg skikkelig. Vil du slutte å spise så mye godteri er motivasjon alfa og omega. Du må virkelig ville det! Gjør du ikke det kan du ikke regne med at noe tips i verden kan hjelpe deg.
9. Godt sammensatte måltider. Spis fem måltider om dagen. Måltidene skal inneholde både fiber, proteiner og karbohydrater. Særlig viktig er det å legge vekt på fiber i kostholdet. Ikke småspis.
10. Ikke småspis. Spis aldri søte saker, boller og lignende mellom to måltider. Velger du å spise noe, skal du spise det sammen med måltidet ditt.
Ingers fibermat: - Grove kornprodukter
11. Spis så grove kornprodukter som mulig. Velg et skikkelig grovt brød og velg grove varianter når dere skal ha ris eller pasta til middag, lyder tips nummer en fra Ingers fibermat .
12. Kos deg på lørdag. Tillat deg å spise litt søtt innimellom, men det behøver jo ikke å ta helt av. Begrens deg til en dag i uken.
13. Les næringsdeklarasjonen på godteripapiret. Dette kan ha preventiv virkning! Er det virkelig verd å sette til livs flere hundre kalorier med sjokolade for noen minutters glede?
14. Velg sunt snop. Kjøp lettis, yoghurtis eller vaniljekesam og ta deg en skål med det og litt fruktsalat når du trenger noe søtt. Det er tross alt mye bedre enn en stor sjokoladeplate.
15. Tren en halvtime. Da skiller kroppen ut de samme lykkestoffene som den gjør hvis du spiser godteri, og samvittigheten blir gullende ren.
Din kost: - Mørk sjokolade
16. Drikk lettbrus og lettsaft. Hvis du bare må ha søt drikke, bør du i alle fall velge lettvarianten, sier ernæringsfysiolog Vibeke Landaas i Din Kost .
17. Ta en bit mørk sjokolade. Sjokolade med minst 70 prosent kakaoinnhold, er tross alt sunnere enn melkesjokolade. I tillegg er den så pass kraftig i smaken at man er fornøyd etter en bit
18. Ikke spis for lite. Det er ikke uvanlig å gjøre det - særlig når man slanker seg. Hvis du spiser deg mett på skikkelig mat orker du mindre dessert.
19. Avvenning. Det er tøft, men virkningsfullt å holde seg unna godteriet en lengre periode. Spiser du godteri ofte, kan det godt hende du får litt abstinenser.
20. Lag litt kakao. Hvis du absolutt må ha noe, er en kopp kakao laget med ekstra lett melk et bedre alternativ enn godteri.
Fedon Lindberg: - En neve nøtter
21. En neve nøtter. Noen nøtter er et godt alternativ til godteri når søtsuget melder seg, lyder et av tipsene til Fedon Lindberg.
22. Spis fruktose. Ta en halv teskje fruktose fire-fem ganger daglig. Fruktose er kjempesøtt, så du har neppe lyst på godteri etter det.
23. Bit i det sure. Bit i en sitronbåt og den sure smaken får sukkersuget til å forsvinne. Bittert har samme virkning.
24. Ikke ha godteri i skapet. Selv om du fortsatt kan stikke ut og bort i butikken for å kjøpe noe godt, er sjansen for å gi etter for søtsuget mye større hvis du har søtsaker i skapet.
25. Få tankene over på noe annet. Les en bok, et ukeblad eller se på TV slik at du får noe annet å tenke på. Stressmestringsmetoder som meditasjon og avspenning kan også hjelpe.
Og hvis ingenting nytter ...
... ja, da får du rett og slett skylde på genene. Finske forskere har faktisk funnet frem til et gen som styrer sukkerbehovet vårt.
Det er med andre ord ikke tilfeldig at noen mennesker føler et større behov for sukker enn andre.
Les også: Sukkers helsemessige betydning
Denne saken ble første gang publisert 24/09 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.