Frykt for hvite frakker
10 grunner til at menn ikke går til legen
Les hvorfor menn dropper helsesjekken.
Mange menn gruer seg til å gå til legen. Mannlige leger er ikke noe unntak. Kjell-Olav Svendsen turte ikke selv å gå til legen da han hadde symptomer på kreft.
- Det er flaks at jeg lever og at jeg snakker med deg i dag, sier spesialist i allmennmedisin Kjell-Olav Svendsen.
Legen ville ikke til legen
Det var høsten 2003 han fikk påvist kreft.
- Jeg gikk et år med opplagte symptomer, men ville ikke gå til legen. Jeg hadde ikke latt en eneste av mine pasienter med de samme symptomene gå uten nøye undersøkelser, men jeg ventet altså selv ett år med å få svar på hva jeg feilte, sier Svendsen.
Han tror at en av de største grunnene til at menn vegrer seg for å gå til legen er at de er redde for å få beskjed om at de har en alvorlig sykdom.
- Så da gjør mannen som strutsen, og stikker hodet i sanden.
Vil ha større fokus på menn
Kjell-Olav Svendsen etterlyser større fokus på menn i helsevesenet.
- Det er mer fokus på brystkreft enn prostatakreft, til tross for at det blir påvist flere tilfeller av kreft i prostata enn brystkreft. Det er også viktig å få menn på banen, fordi menn takler depresjon og angst på en annen måte enn kvinner. De går i boksen og blir der, og flere menn enn kvinner klarer å gjennomføre et selvmord, sier Svendsen.
Han legger også vekt på at mange menn synes det er flaut å snakke om underliv og problemer med seksuallivet.
- Det har også noe med alminneliggjøringen av slike problem. Sex-hjelpemidler for kvinner ser ingen rart på, men hvis en mann bruker hjelpemidler blir de sett på som griser.
Tar opp helseproblemene til mannen
Legen sier også at han og mange andre leger opplever at kvinnene tar opp helseproblemene til mannen sin.
- Et annet viktig punkt er at kvinner lever lenger enn menn. Hvis det hadde vært omvendt tror jeg at det hadde blitt store politiske krav om å finne ut hvorfor det er slik. Vi burde finne ut mer om hvorfor det er slik, sier Kjell-Olav Svendsen.
Ifølge Men's Health er det ti grunner til at menn gruer seg, eller dropper å gå til legen.
Her får du listen.
Kjenner du deg igjen? Er du enig i listen? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.
1) Ventingen
En studie publisert i The American Journal of Public Health viser at en av hovedgrunnene til at menn ikke går til legen, er at de må vente. Menn vegrer seg også for å gå til legen på grunn av den totale tiden det tar.
2) Helsevesenet er feminisert
Flere menn og helsespesialister mener at helsevesenet får menn til å føle seg uvelkomne, ifølge leder for forumet til Men's Health, Ian Banks. En av grunnene til dette er at helseforetak har informasjon og dekor på veggene som henvender seg til kvinner. Menn sier at de vil se flere helsemagasiner og plakater med informasjon for menn.
- Og hvorfor kan ikke legekontor være der menn oppholder seg, som for eksempel ved barer eller golfklubber, spør Ian Banks.
3) Menn blir flaue
Menn synes det er vanskelig å snakke om intimitet, seksuelle problemer og psykisk helse, som stress og depresjon. Eller fysiske problemer som har med tarmen eller kjønnsorganene å gjøre. Også det å dele slike ting med en bestevenn kan være flaut for både den som utleverer seg selv og vennen. Hvorfor er det slik? Menn er ikke vant til det, og derfor synes de at slike situasjoner er ukomfortable og vil aller helst unngå det.
4) Det er ingen vits hvis det ikke er noe galt
Før menn blir 40 ser de fleste på leger som noen som griper inn ved akutte tilfeller, som utfører operasjoner eller som hjelper syke mennesker. Derfor synes menn det er liten vits i å gå til legen hvis det ikke helt åpenbart er noe galt med dem.
5) Menn har ikke fått som vane å gå til legen
Fra jenter er ganske unge, rundt 16 år, går de til gynekologen eller til legen for å gjøre rutineundersøkelser eller få prevensjon, mens gutter på den samme alderen slutter å gå til legen. Dette kan være med på å forklare hvorfor venterom oftest er fylt med kvinner, barn og gamle. Mange menn synes dette er en ubehagelig situasjon og prøver å unngå dem så langt det går.
6) Skjul det
Helt fra de er unge blir menn opplært til å undertrykke følelsene sine, og også fysisk smerte. Dette gjelder kanskje særlig i noen mannsdominerte yrker. Et resultat av dette er at menn som skal snakke om fysisk eller psykisk tilstand ikke vet hvor de skal begynne.
7) Sykdom er tegn på at man er svak
Noen menn synes det å gå til doktoren ikke bare signaliserer at man er syk eller har vanskelig for å takle hverdagen, men at det også sier noe om maskulinitet. Mange menn synes da det er bedre å bite tennene sammen og håpe at det man går og føler på bare vil bli borte.
8) Redd for å bli dømt
Mange menn er redde for at deres sykdom eller psykiske tilstand er unik. Men ingenting er lengre fra sannheten, og muligheten for at legen din aldri har sett noe lignende eller hørt om noe lignende, er utrolig liten.
9) Menn overdriver det negative ved helsevesenet
Menn tenker rasjonelt, og mange menn tenker på hvorfor helsevesenet er mangelfullt, bortkastet tid, for dyrt osv. Noen ganger er dette bare en unnskyldning, men ofte går menn misfornøyd ut fra en legetime av forskjellige grunner.
10) Leger er ikke forbundet med forebyggende tiltak for helsen
Når menn kommer i 40-årene, må mange av dem gå oftere til legen. Først da ser en del at undersøkelser for å være i forkant, eller for å forebygge plager, kan være bra i stedet for å vente helt til noe går galt.
Denne saken ble første gang publisert 02/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.