Dette hjelper mot fyllesyke
Hjelper det å spise fet mat dagen derpå?
Og ni andre spørsmål du lurer på om fyllesyke.
Dagen derpå er slettes ikke god.
Hodet verker, du er kvalm og fylleangsten river og sliter i kroppen.
Der og da skulle du nok gjerne vært uten gårsdagens festligheter, men sjansen er likevel stor for at du har glemt det innen neste helg eller fest.
- Hvis du vet at du har lett for å drikke litt for mye, bør du bestemme på forhånd hvor mye du skal drikke og huske å telle drinkene, sier klinikkdirektør ved Avdeling for klinisk virksomhet ved Bergensklinikkene, Kari Lossius.
Mange myter
Når fyllesyken er som verst er imidlertid gode råd dyre, og da kan det hende du er villig til å prøve det meste.
Dessverre vil du nok likevel erfare at de fleste løsninger er uten virkning.
Det beste du kan gjøre er å angre litt og prøve å huske at det kan være lurt å tenke seg litt bedre om neste gang.
Her er noen myter om hvordan du kan unngå fyllesyke og hva som hjelper når du først er dårlig:
En allergitablett før festen kan forhindre fyllesyke
Svar: Tja
- Hvis du er svakt allergisk, stemmer det. Alkohol fortynner slimhinnene i for eksempel nese og tarm. Da eksponeres du i større grad for det du er allergisk mot, enten det er nøtter eller pollen, sier forfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen.
Dette gjør at du kan oppleve å få en allergisk reaksjon dersom du er allergisk og drikker alkohol.
- I så fall hjelper antihistaminer, som motvirker histaminene som kroppen danner seg når den reagerer allergisk mot noe. Er du ikke allergisk mot noe, er det imidlertid liten hjelp i allergitabletter, sier han.
Valg av alkoholholdig drikke har betydning for hvor fyllesyk du blir
Svar: Ja
- Dette har helt klart betydning. De viktigste driverne for bakrus er maks promille og hvor bratt promillestigningen er, sier forfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen.
Da spiller alkoholprosenten på det du drikker selvfølgelig en rolle.
- I tillegg påvirker bobler opptaket fordi boblene speeder opp utskillelsen av væske fra magesekk og tarm, så hvis du drikker sjampanje får du et høyere alkoholopptak enn om du drikker rødvin, sier han.
Drikker du rødvin med et glass Farris ved siden av, får du imidlertid samme effekten.
Øl og akevitt er et annet eksempel på dette.
- En annen sammenheng mellom alkoholtype og bakrus er alle følgestoffene som er med på å lage smaken i drikken. De fleste av disse, være seg rødvin eller brunt brennevin, gjør dagen derpå verre. Regelen er derfor at jo lysere drikke desto bedre, og det gjelder enten vi snakker om øl, vin eller sprit, sier han.
En fet frokost hjelper dagen derpå
Svar: Nei
- En fet frokost er jo godt, men ikke nødvendig. Normal, sunn mat funker som bare det, sier forfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen.
Han forteller at grunnen til at vi får så lyst på fet mat, kan være lavt blodsukker.
- Vi er da programmert til å ha lyst på det feteste og mest næringsrike vi vet om, og da har vi en tendens til å tenke på fet mat, sier han.
Kvinner får kraftigere fyllesyke enn menn
Svar: Nei
I snitt er kvinner mindre enn menn, og de har mer fett på kroppen og mindre muskelmasse, sier forfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen.
Dette gjør at kvinner får mye høyere promille enn menn hvis de drikker like mye.
- Dersom menn og kvinner har samme promille, er jeg imidlertid ikke kjent med at damene tåler det noe dårligere, sier han.
Drikker de jevnt og trutt, samme mengde, er det altså likevel sannsynlig at hun blir mer fyllesyk enn ham.
- En galant mann drikker derfor to tredjedeler av vinflasken selv. Han deler heller ikke en sixpack med øl likt med kjæresten, har Lossius tidligere uttalt til klikk.no.
Man blir dårligere hvis man blander mange ulike alkoholholdige drikker
Svar: Nei
- Det er ingenting som tilsier at dette er tilfellet. Det at du blander mange drikker betyr imidlertid at du har drukket ganske mye totalt sett, og dette kan jo være grunnen til at denne myten har oppstått, sier forfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen.
Salt mat hjelper dagen derpå
Svar: Nei
- Du skal ha vært ekstremt full dersom du har drukket så mye at du har forstyrret saltbalansen i kroppen så mye at du trenger ekstra tilførsel av salt, sier fortfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen.
Han mener derfor vanlig mat holder i massevis for å gjenopprette likevekt i saltkonsentrasjonen.
Du blir mindre fyllesyk hvis du drikker vann mellom drinkene
Svar: Tja
- Dette er riktig. Alkohol er dehydrerende og dehydrering er en viktig bidragsyter til følelsen av bakrus. Ved å drikke mye vann vil du derfor ikke bare være mindre tørst på alkohol, men du vil unngå dehydrering, sier forfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen.
Klinikkdirektør Kari Lossius ved Avdeling for klinisk virksomhet ved Bergensklinikkene er ikke helt enig i at denne myten stemmer.
- Det å drikke vann mellom drinkene løser ingen problemer, for det eneste som hjelper mot fyllesyke er å drikke mindre. Fordelen her er at du kanskje drikker mindre alkohol hvis du også drikker vann, sier hun.
Lossius bekrefter imidlertid at man i mindre grad vil bli dehydrert.
- Ulempen med denne strategien er vel kun at den er kjedelig, legger Sivertsen til.
Trening får alkoholen fortere ut av kroppen
Svar: Nei
- En joggetur eller hard trening hjelper ikke på fyllesyke. Når du har bakrus, er avslapning, søvn, litt mat og frisk luft beste medisin, sier Kari Lossius Klinikkdirektør ved Avdeling for klinisk virksomhet ved Bergensklinikkene.
Kroppen er nemlig egentlig litt syk når du er fyllesyk.
Alkohol er et giftstoff, og dette giftstoffet må kroppen slite med helt til det er ute av kroppen.
- Og trening er jo ikke noe man kan anbefale når kroppen er forgiftet, sier hun.
Kaffe gjør deg mer oppvakt og er derfor rette drikke dagen derpå
Svar: Nei
- Kaffe kan ikke fremskynde nedbrytingen og forbrenningen av alkohol, så du får ikke lavere promille selv om du drikker kaffe rett etter festen, sier Klinikkdirektør ved Avdeling for klinisk virksomhet ved Bergensklinikkene, Kari Lossius.
Og dette er heller ikke den rette drikken dagen derpå.
- Fyller du på med kaffe når du er fyllesyk, vil du føle deg enda verre. Nervesystemet ditt er allerede høyaktivert, og kaffe påvirker bare nervene ytterligere, sier hun.
Også forfatter av boka ”Fylla – fra vors til bakrus”, Ole André Sivertsen, påpeker at problemet dagen derpå egentlig ikke at du ikke er oppvakt.
Alle sanser og nerver har tvert i mot skrudd seg på fullt etter at du dagen før bedøvet dem.
- Nå som alkoholen er borte får du verken dyp søvn eller god konsentrasjon. Du klarer heller ikke å slappe godt av. Koffein er derfor ikke det du trenger, men det kan kanskje hjelpe litt på blodskutte øyne, sier han.
Smertestillende demper plagene
Svar: Nei
- Kombinasjonen smertestillende og alkohol kan være direkte farlig. Medisinen får enten ikke den ønskede effekten, eller den virker kraftigere enn ellers. Det er også større fare for bivirkninger, sier Klinikkdirektør ved Avdeling for klinisk virksomhet ved Bergensklinikkene, Kari Lossius.
Vær også oppmerksom på at virkningen av alkohol kan forsterkes når du kombinerer for eksempel vin eller øl med en smertestillende tablett.
Denne saken ble første gang publisert 29/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.