Rengjøre ørene
Selv en lillefingernegl kan gjøre stor skade i øret ditt
Feil rensing av ører kan føre til skadde trommehinner, infeksjoner, tette øreganger og økt produksjon av ørevoks.
Når det klør i øret, eller en gulaktig masse kan skimtes ytterst i øregangen, kan det være fristende å foreta en liten rengjøring ved hjelp av en eller annen tynn gjenstand.
Det kan imidlertid være dumt å ukritisk stikke q-tips og annet inn i øregangene.
- Jeg har sett det meste av skader på trommehinnen etter uvettig bruk av redskaper som kulepenner og fyrstikker. Mange mennesker er svært kreative når det gjelder valg av verktøy til rensing av ørene, sier øre-nese-halsspesialist ved Volvat, Kristian Mydske Vegsgaaard.
Bruk klut
Selv en lillefingernegl kan faktisk gjøre stor skade i øret ditt.
- Neglen kan skrape opp huden i øregangen, og dette kan føre til bakterievekst og infeksjon. Du må derfor behandle øregangene med respekt og forsiktighet, og vente med å fjerne ørevoksen til den nesten er ute av øret, sier Vegsgaaard.
Han anbefaler å aldri gå lenger inn enn til åpningen av det ytre øret, og mener en god, gammeldags klut er det beste valget når ørene skal vaskes.
- Og en gang i uken holder for de fleste, sier han.
Fuktig ørevoks i Norge
- Ørevoks produseres av talgkjertler, modifiserte apokrine svettekjertler og hudrester i den ytre tredjedelen av øregangen, sier øre-nese-halslege Torstein Grønseth ved Rikshospitalet.
Symptomer på ørevoks:
- Øresus
- Knitring
- Dottfølelse
- Nedsatt hørsel
- Svimmelhet
Visste du at:
Fargen på ørevoksen kan fortelle deg hvor lenge den har ligget i øregangen.
Jo mørkere farge, jo lengre har den vært der.
Kilde: Øre-nese-halsspesialist Kristian Vegsgaard
Grønseth forteller at det finnes to genetisk forskjellige typer ørevoks – tørr og fuktig.
I Norge er den fuktige typen vanligst.
Denne karakteriseres av gul til brun seig masse, mens tørr type er mer grålig og ser ut som tynne flak.
- Ørevoksens jobb er å fukte huden og motvirke uttørring, som kan gi kløe og ubehag. For det andre motvirker voksen infeksjoner ved at den har en lett sur PH og en del emner som har antimikrobiell effekt, sier han.
Videre vil ørevoksen kunne fange opp støv og partikler og transportere det ut av øregangen.
Effektivt med olje
- De færreste trenger å fjerne ørevoks med mindre de har plager som for eksempel redusert hørsel, smerte, trykk og øresus. Ørevoksen har altså en rekke fordeler, og generelt kommer den også ut av seg selv, sier Grønseth.
Skulle du ha behov for å fjerne ørevoksen, finnes det imidlertid flere metoder, og det enkleste redskapet finner du sannsynligvis i kjøkkenskapet.
- Mykgjørende midler som olivenolje, eller egne øreoljer fra apoteket, kan brukes. Du drypper da to-tre dråper olje i øret per dag i tre til fem dager, sier han.
En av ulempene med denne behandlingsformen er at du kan oppleve forbigående hørselsnedsettelse fordi øregangen tettes igjen med olje.
- Noen kan også få allergiske reaksjoner og i verste fall betennelse, sier han.
Skeptisk til hjemmerensing
Skylling av ørevoks med vann er ifølge Grønseth en vanlig prosedyre som gjøres av fastlegene, og han mener dette kan være en god metode i trente hender.
- Det finnes også hjemmesett, men vær klar over at de kan lage hull i trommehinnen om det ikke gjøres riktig. Du kan også skade huden i øregangen slik at du lettere får en infeksjon i etterkant, sier han.
Også Vegsgaard er skeptisk til hjemmesettene.
- En ulempe er at man ikke vet om man får fjernet alt eller om noe ligger igjen. Det er derfor ikke sjelden jeg behandler pasienter som har prøvd å skylle ørene selv, men som ikke har blitt kvitt dottene, sier han.
Fjern hos spesialist
Vegsgaard mener den aller mest effektive metoden er å suge ut ørevoksen eller å fjerne den med spesialinstrumenter hos øre-nese-halsspesialist.
Hvor langt er for langt?
Når du begynner å hoste eller kø i halsen når du bruker q-tips, har du stukket den for langt inn.
- Da har du nemlig kommet borti vagusnerven som styrer hosterefleksen. Kronisk hoste kan noen ganger skyldes av ørevoks tetter igjen øregangene, forteller Vegsgaard.
- Øre-nese-halsleger gjør dette ved hjelp av mikroskop og ørevokshaker. Da har du god oversikt og er sikker på at du ikke skader noe, legger Grønseth til.
Han understreker at dersom du har sykdom i øregang og trommehinne, anbefaler han alltid å få en lege til å rense ørene.
Dytter voksen inn
Vårt aller vanligste hjelpmiddel i denne sammenheng, q-tips, er det altså ingen av ekspertene som anbefaler.
- Problemet er at du da ofte dytter ørevoksen lenger inn i øregangen og pakker den hardt sammen slik at det er vanskeligere å få den ut naturlig. Stikkes q-tipsen for langt inn, kan du også risikere å få hull på trommehinnen, sier Grønseth.
Det er også fare for at deler av bomullspinnen løsner og blir liggende igjen i øregangen.
- Når det gjelder fyrstikker, tannpirkere og lignende, skal de aldri puttes inn i øregangen. Da vil det være fare for at du skader huden i øregangen, og dette kan føre til infeksjon, sier han.
Tetter igjen passasjen
Så selv om q-tips er skapt for å rense ører, er altså heller ikke dette noe du er nødt til å ha liggende på badet.
I alle fall ikke for å rengjøre ørene dine.
- Ørene er fra naturens side selvrensende, og ørevoksen vil finne veien ut selv. Det å rense ørene, kan dessuten føre til at mengden ørevoks øker, og dette kan gi unødvendig trøbbel, sier Vegsgaard.
En del av ørevoksen vil også trykkes inn i øregangen når du renser, noe som kan føre til at du tetter igjen passasjen.
Ond sirkel
Og samtidig som du legger til rette for økt produksjon, øker du altså risikoen for sår og irritasjon i ørene.
Noe som igjen vil føre til ytterligere produksjon av ørevoks, fordi kroppen bruker ørevoksen til å beskytte seg.
- Videre vil det å plukke i øregangene øker faren for bakterieangrep, eksem og betennelser, og dette kan bli en ond sirkel uten riktig behandling, sier Vegsgaard.