Test av vintersko
Skoene som får seks på terningen
Under halvparten av skoene i testen er vanntette. Foreldre & Barn sin test av vintersko viser at det lønner seg å legge penger i barnas vintersko.
Barn elsker å leke ute i snøen om vinteren - så lenge de slipper å bli våte og kalde på føttene!
Vi foreldre ønsker selvsagt alle gode råd om hvordan barna kan holde seg varme ute om vinteren.
Foreldre & Barn har tidligere testet vinterdresser til barn, og nå har vi testet åtte av sesongens nye vinterstøvler til barn, og resultatet viser at flere av de kjente merkene rett og slett gjør barna våte på beina.
I tillegg til vanntetthet har vi testet hvor godt støvlene puster, og hvor gode de er til å holde på varmen.
Foreldre & Barn har tidligere i høst også testet hvilke termoser som er best for barna.
Holder ikke det de lover
Støvlene fra Din Sko kommer desidert dårligst ut i testen og trakk inn vann allerede etter 14 640 skritt. De beste støvlene i testen, Viking, Ecco, Kamik og Superfit, klarte kravet på minimum 200 000 skritt uten å trekke inn vann.
- Støvlene må klare 200 000 skritt i en simulator for å kunne kalles vanntette. Støvlene fra Din Sko, Skopunkten og Skoringen er alle merket med Waterproof, men ingen av dem består testen og samtlige av skoene trekker inn vann, sier Stephan Seidl, testleder på Gore Footwear Laboratory.
Det er mye å tenke på når du skal velge riktig sko til barna, og typen sko er bare ett av dem.
Pottetett
Like viktig som at støvlene er vanntette, er det at de puster godt. Har ikke støvlene god pusteevne, blir barna fort våte og kalde på beina selv om skoene i utgangspunktet er vanntette. Testen viser at det også på dette punktet er stor variasjon mellom støvlene. Dårligst pusteevne har vinterskoene fra Skopunkten, som ikke puster i det hele tatt.
- Barna blir fort fuktige av svette og dermed også kalde i støvler som er helt tette, sier Seidl. Vinterstøvlene fra Viking skårer best på samtlige testmoment, og er både vanntette, puster godt og holder desidert lengst og best på varmen.
Barn trenger ikke bli forkjølet av å fryse litt. Før du går ut med småtten i kulden, kan det likevel være kjekt å vite hvor mye kulde barna faktisk tåler.
- Vi har kontaktet fabrikken for å undersøke hva som er feil og hvorfor støvlene trekker inn vann så raskt. Vi kommer til å utbedre støvlenes eventuelle feil. Før vi har løst problemene med disse støvlene kommer vi ikke til å markedsføre eller selge dem som vanntette, sier Lena Axelsson, innkjøpssjef hos Din Sko.
Om testen
Swerea IVF i Sverige har, i regi av Testfakta og på oppdrag av Foreldre & Barn, testet et utvalg av sesongens nye vinterstøvler til barn.
Det svenske laboratoriet har testet skoenes evne til å holde på varmen. Testkriteriene vanntetthet og pusteevne er utført på Gore Footwear Laboratory i Tyskland. Dette testsenteret drives av amerikanske Gore, produsent av Gore-Tex.
Laboratoriet tester hvert år 20 000 par sko, og et stort antall av disse testene blir utført på oppdrag av ulike magasiner og konsumentorganisasjoner. Testene er en fullstendig automatisert prosess. Laboratoriet produserer ingen egne konsumentprodukter. De tre testmomentene har fått karakterer fra 1 til 5, der 5 er best. I den samlede bedømmelsen er de ulike parameterne vektlagt på følgende måte: vanntetthet 50 prosent, pusteevne 25 prosent og varmeisolerende evne 25 prosent.
Vanntetthet: Skoene utsettes for simulert gange (200 000 skritt) i vann ved hjelp av en skrittsimulator. 12 væskesensorer plasseres i støvelen. Når vannet trengte inn i skoene, signaliserte sensorene og maskinen stoppet.
Pusteevne: En membranpose med en spesifisert mengde vann og en varmekolbe ble plassert i hver støvel. Støvelskaftet ble forseglet, slik at avdampingen skjedde gjennom støvelens materiale. Mengden avdampet væske ble målt.
Varmeisolerende evne: En vanntett plastpose fylt med 38 grader varmt vann ble plassert i hver støvel. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før temperaturen hadde sunket til 33 grader. Jo lengre avkjølingstid, desto bedre isolasjon/varmeisolerende evne.
Denne saken ble første gang publisert 28/10 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.