Test av hamburgere
To av burgerne får terningkast 6
Grillkongens kingsizeburger fra Nordfjord kjøtt og Mr. Burger fra Grilstad får terningkast 6 i vår test av hamburgere.
Om testen
- Klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Helen Engelstad Kvalem ved Bjørknes Høyskole har utført testen for Foreldre.no.
- I denne testen er hamburgerne vurdert ut fra innholdet av rent kjøtt, med utgangspunkt i proteininnholdet, og justert litt for annen protein dersom det er tilsatt.
- Høyt proteininnhold trekker opp, mens fettinnhold, salt, utspeing og grad av prosessering trekker ned.
- Krydder utenom salt vurderes som nøytralt - her er det næringsinnholdet og ikke smaken som er vurdert.
Hamburgere er ofte populære blant både barn og voksne, kanskje spesielt i grillsesongen. Består hamburgere av utspedde slintrer og fett eller er dette så godt som rene kjøttprodukter?
Klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem har testet til sammen 13 forskjellige typer hamburgere som er til salgs i norske dagligvarebutikker.
- De beste hamburgerne i denne testen er generelt sett like gode ernæringsmessig som et stykke marmorert kjøtt, for eksempel en entrecôte. De dårligste kan sammenlignes med grillpølser, sier Engelstad Kvalem.
Hamburgere av storfe, lam eller svin?
Hamburgere har det fellestrekket at de alle består av kvernet kjøtt. I denne testen har vi vurdert burgere av ulike typer kjøtt: laget av storfe, lam og svin. De to vinnerne i testen består utelukkende av kjøtt og salt, samt at Grillkongens kingsizeburger er tilsatt litt vann.
Mange av de andre produktene er spedd ut, og det varierer hvor mye salt og krydder de er tilsatt. I enkelte burgere er det også tilsatt konserveringsmidler, antioksidanter og konsistensmidler for å gi burgerne bedre holdbarhet og for å binde kjøttet med det som det er spedd ut med.
- Jo mer bearbeidet kjøttet er, desto mindre bra er det for helsa, sier ernæringsfysiologen.
Graden av utspeing kan vi se på andelen rent kjøtt målt som proteininnhold og på ingredienser tilsatt kjøttet, som ikke er krydder. Dette kan være vann, karbohydrater fiber av forskjellige slag som stivelse, maltodekstrin, dekstrose, melkesukker og iblant melkeprotein. Stivelsestypene vises som karbohydrater i næringsdeklarasjonen.
- Kjøtt inneholder ikke karbohydrater, så da vet vi at eventuelle karbohydrater er tilsatt, forklarer Engelstad Kvalem.
Fett nok
Er du opptatt av hvor mye fett du får i deg, er det greit å tenke på at fettinnholdet i burgerne vi testet varierer fra 12 til 20 %. Til sammenligning har nakkekoteletter cirka 16 %, grillpølser 20 % og entrecote cirka 12 %. Proteininnholdet varierte fra 14 - 22 %.
Til små barn er det også viktig å tenke på hvor salt det er i maten de spiser. Hamburgere kan være ganske salt mat og barn under 2 år bør ikke ha mer enn et par gram salt per dag i følge de nordiske næringsstoff-anbefalingene (0,5 g Natrium eller 1,25 g NaCl per 1000 kj). Dersom kun natriummengden er angitt kan du huske på at 1 g Na tilsvarer 2,5 g salt. I denne testen varierte saltinnholdet fra 0,8 - 1,9 g NaCl per 100 g.
Velg sunt hamburgerbrød
Husk også at hvilken type burgerbrød barnet spiser og hva de har på og til burgeren har mye å si for om dette blir et bra måltid for helsa. Tomater, ketsjup, skiver av grillet eller rå squash, løk, tynne mangoskiver, salat og agurk og kanskje avokado kan være populære toppinger på barneburgeren.
- Velg gjerne et usøtet, litt grovere hamburgerbrød med frø. Og det er helt greit å droppe de feite hamburgersausene, baconskiver og mye ost, råder ernæringsfysiologen.
Denne saken ble første gang publisert 10/06 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.