Test av redningsvest for barn 2013

Test av redningsvester

To av vestene i vår test av redningsvester til barn klarer ikke å holde barnets munn over vannflaten.

SIKKERHETEN FØRST: Det er mange hensyn å ta når barna er med på sjøen. Riktig vest er det aller viktigste.
SIKKERHETEN FØRST: Det er mange hensyn å ta når barna er med på sjøen. Riktig vest er det aller viktigste. Foto: Illustrasjonsfoto: iStock
Sist oppdatert
TIL Å STOLE PÅ: Når barna er ute i båt, bør du kunne stole på redningsvesten.
TIL Å STOLE PÅ: Når barna er ute i båt, bør du kunne stole på redningsvesten. Foto: Illustrasjonsfoto: iStock.com

Velg rett vest

  • Velg en vest som passer barnets vekt.
  • For å kontrollere at vesten sitter riktig, ta tak i den ved skuldrene og løft barnet opp. Barnets hake og ører skal da ikke gli gjennom halsåpningen.
  • Velg en vest med bra oppdrift og med en krage som holder barnets hode oppe.
  • Dersom barnet skal bevege seg mye fritt i båten, for eksempel i en seilbåt, bør man vurdere å kjøpe vest med integrert sele.
  • Bruk av bleie og klær kan ha innvirkning på vestens snuegenskaper. I enkelte tilfeller kan en tørr bleie virke som et flyteelement i stumpen. Det kan ta opp til 20 sekunder for en bleie å fylle seg med vann og dermed nøytraliseres som flyteelement.

Kilde: Redningsselskapet

Når du kjøper redningsvest til barnet ditt, er det viktig at den passer fra dag én. Barnet skal aldri vokse inn i den, sier Anne Kristine Nergaard i Redningsselskapet.

Hun oppfordrer at du prøver vesten på barnet. Den skal være behagelig å ha på, og det skal være mulig å sitte med vesten på uten å ha den helt opp i ansiktet.

Når et barn faller i vannet, er redningsvestens viktigste oppgave å snu barnet på ryggen og holde det flytende med munnen tilstrekkelig høyt over vannflaten. Da må den være festet riktig på barnet, minner Nergaard om.

- Husk at skrittstropper, belte og snorer må festes. Dette er viktig for at vesten skal sitte godt på kroppen dersom barnet havner i vannet.

Hvis du skal ut i båt, men mangler vest, kan du leie til en billig penge på brannstasjoner, turistkontorer, båt foreninger og Røde Kors-stasjoner.

Ikke sikre

Det svenske testfirmaet Testfakta har testet sju ulike redningsvester til barn i vektklassen opp til 35 kilo. Testen viser at det er store forskjeller på vestenes livreddende egenskaper.

To av vestene, Plastimo og Baltic, klarer ikke å holde barnets munn tilstrekkelig høyt over vannflaten ved fall i vannet. Sikkerhetsstandarden krever at avstanden fra munn til vannflate skal være på minst 50 mm når barnet ligger på rygg.

En spesialutviklet dukke er brukt i testen. Iført redningsvest blir dukken utsatt for fall fra ulike høyder. Etter et fall fra tre meters høyde havner testdukkens munn under vannflaten etter at Plastimovesten har snudd den over fra mage til rygg. Vesten fra Baltic klarer heller ikke å holde dukkens hode høyt nok etter et stupfall fra kort høyde.

Begge produsentene skylder de dårlige resultatene på at det er brukt en testdukke og ikke et barn i testen.

- Når vår redningsvest er testet på barn, har den hatt en fribordhøyde (avstand fra vannoverflate til munn)på i gjennomsnitt 75 mm. Det er tross alt barn redningsvestene er laget til, sier Per Frode, administrerende direktør på Baltic Sverige.

Han mener dessuten at testdukken (14,62 kilo) som er brukt er for liten for de testede vestene. Testlederen på laboratoriet Fleetwood i Blackpool, Brooke Smith, er ikke enig i dette.

- Så lenge vestene ikke sitter løst, skal ikke dette kunne påvirke testresultatet. Å bruke en testdukke gjør også at testresultatene blir mer sammenlignbare enn når man bruker barn, i og med at samme moment kan utføres på eksakt samme måte med alle vestene, sier Smith.

Alle vestene klarer kravet om å snu testdukken fra mage til rygg innen høyst ti sekunder. Vesten fra Jula er den som bruker lengst tid, seks sekunder. Desidert kortest tid bruker vesten fra Helly Hansen, under ett sekund.

Om testen

Testfakta har testet sju redningsvester på laboratoriet Fleetwood Testing Laboratory i Blackpool i England. Vestene har bærekraft 100 N og passer for barn som veier mellom 15 og 35 kilo. Testen ble gjort sommeren 2012. En testdukke på 15 kilo er brukt i testen.

Sjekkliste

  • Sjekk at vesten er godkjent i henhold til internasjonale standarder. Se etter CE-merket.
  • Lær barnet å ta av og på vesten selv. La barnet forstå viktigheten av å bruke vest.
  • Lær barnet å slappe av og flyte med vesten når barnet er i vannet.
  • Vask vesten i ferskvann etter bruk i saltvann. Oppbevar den på et tørt sted.
  • Sjekk regelmessig at vesten er hel,og at flyteelementene ikke er knekt.
  • Sikkerhetsmerking: Redningsvester som selges her i landet skal være testet og sertifisert i henhold til den europeiske sikkerhetsstandarden for redningsvester NS-EN ISO 12402-4, 12402-3. Standarden er bare en retningsgivende norm og gir forbrukerne kun en viss garanti for at vestenehar livreddende egenskaper.
  • CE-merket er ikke et kvalitetsmerke, men en beskjed til myndighetene om at produktet samsvarer med sikkerhetskravene i direktivet om personlig verneutstyr.

Testen omfatter fire ulike testmomenter:

* Fribord ved fall i vann: Vestenes evne til å holde barnets munn tilstrekkelig høyt over vannflaten ble testet ved at testdukken faller i vannet fra tre ulike høyder - fremover i vannet fra sittende posisjon på kanten av et basseng (0,5 meter høyde), fra én meters høyde med beina først og fra tre meters høyde med hodet først.

For å klare kravene i standarden må redningsvesten snu dukken i rett posisjon (over til rygg med hodet lett bakover) og holde munnen minst 50 mm over vannflaten.

* Kropps- og ansiktsvinkel: Testdukkens flytevinkel når det ligger i vannet ble testet. Kroppens vinkel mot vannflaten skal være minst 20 grader i ryggposisjon og ansiktets vinkel skal være lett bakoverlent. Hvis barnets kropp og ansikt ikke ligger riktig i vannet, er risikoen større for at bølger trykker hodet fremover i vannet og fyller luftveiene.

* Snueffekten: Testdukken ble plassert med ansiktet ned i vannet. Deretter ble det testet hvor lang tid det tok for vesten å snu dukken over i rett posisjon. Snuevnen ble målt tre ganger for hver vest.

* Stabilitet og slagside: Dette momentet går ut på å undersøke vestenes stabilitet og hvor rett den holder testdukken i vannet (uten slagside).

Tester med barn

Det er viktig å understreke at denne testen er utført ved hjelp av en spesialutviklet testdukke på 14,62 kilo. Produsentene utfører IKKE tester med testdukke, men bruker barn i sine tester. Ifølge de produsentene vi har vært i kontakt med, er det derfor svært sprikende resultater i tester av redningsvester utført med dukke kontra barn.

Samtlige av produsentene vi snakket med stiller seg derfor negative til denne type test.

- Når det gjelder produktutvikling, har jeg inntrykk av at produsentene stadig søker å forbedre sine produkter. Det har skjedd mye de siste 10 årene, og redningsvestene har generelt blitt bedre, sier Anne Kristine Nergaard i Redningsselskapet.

Karaktersetting

Karakterer er gitt på en skala fra 1 til 6, der 6 er best. De ulike delmomentene er vektlagt ulikt og lagt sammen til en totalkarakter. Fribord teller 60 prosent, snuevne 20 prosent og kropps- og ansiktsvinkel samt stabilitet 10 prosent hver.

Karakterene for fribord fra kort høyde er vektlagt tyngre enn for høyere fall.

Forklaringer

Fribord: Munnens avstand til vannflaten når barnet flyter på rygg. I henhold til sikkerhetsstandarden skal avstanden være minst 50 mm.

Ansiktsvinkel: Vinkel målt i grader på barnets ansikt når det flyter på rygg i vannet.

Oppdrift: Oppdrift måles i Newton, hvor 1 kg er 9,81 N. Oppdriften forteller noe om vestens flyteegenskaper. Jo bedre oppdrift, dess bedre flyteegenskaper.

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også