Test av solkrem til barn
Her er solkremtesten alle snakker om
Vår test av solkrem til barn avslører at fem av dem inneholder tvilsomme ingredienser.
Om testen:
Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag, som jobber for at det skal bli enklere å leve miljøvennlig og etisk, har på oppdrag fra F&B gått gjennom innholdet i 13 barnesolkremer.
Kremene er rangert og vurdert ut fra potensielt helse- og miljøbelastende stoffer på bakgrunn av innholdsdeklarasjonen. Konsentrasjon av ingrediensene er ikke målt.
F&B-redaksjonen har testet de trygge kremenes brukervennlighet: lukt, hvor raskt kremen trekker inn i huden og hvor lett den er å smøre ut. Beskyttelsesevnen er ikke testet.
Alle kremene selges på det norske markedet, og de er anskaffet i februar i år.
Ta solpauser
Tidligere tester viser at angitt solfaktor ikke alltid stemmer, bare gir en pekepinn. Derfor bør du ikke basere deg kun på solkrem som beskyttelse når du og barna er ute i solen. Bruk solhatt og langermet skjorte, og ta pauser fra sola midt på dagen.
Smør på nok krem
Faktor 20 tar bort ca. 95 prosent av strålene, men faktum er at folk flest smører seg med en firedel av anbefalt mengde. Den reelle beskyttelsen blir da bare en firedel av hva som står på tuben. Smør derfor rikelig og gjenta smøringen ofte. En god håndfull solkrem anbefales til en liten barnekropp.
Kilde: Statens strålevern
Vi foreldre ønsker å beskytte barna våre best mulig i sola. Alle ønsker vi å unngå solkremtabbene så langt det lar seg gjøre. Noen eksperter mener det er viktigere å smøre barn med nok solkrem enn selve faktoren.
Foreldre & Barn har fått miljøorganisasjonen Grønn Hverdag til å vurdere innholdet i 13 solkremer for barn. Fem av solkremene i vår test av solkrem inneholder potensielt helseskadelige stoffer. To av dem har hormonforstyrrende stoffer. Nivea Sun kids spray inneholder hormonforstyrrende parabener, og er én av solkremene som får tommelen ned av Grønn Hverdag.
- Parabener brukes som konserveringsmiddel i kosmetikk og pleieprodukter. Alle parabener har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøk, sier Brita Haneberg, miljørådgiver i Grønn Hverdag.
-Solkrem ikke strengt nok regulert
Hormonforstyrrende stoffer brukes som betegnelse på ingredienser som kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. Disse stoffene er strengt regulert i Norge og i mange andre land.
- Norske myndigheter mener grenseverdiene som er satt for innhold av parabener, gjør det trygt å bruke disse stoffene. Grønn Hverdag mener derimot det ikke er bra nok. Dette fordi man ikke har tatt hensyn til kombinasjonseffekter når man setter grenseverdier for slike stoffer, sier Haneberg.
Tre av solkremene dårlig for miljøet
Miljøbelastende stoffer er brukt i tre av solkremene. Garnier Resisto kids inneholder miljøverstingen cyclopentasiloxane (D5). Stoffet brukes blant annet i kremer og sjampoer for at de skal være enklere å smøre ut.
- D5 brytes langsomt ned i naturen og hoper seg opp i næringskjeden, forteller Pia Sørensen, sjefingeniør i Klimaog forurensningsdirektoratet (Klif). Norske myndigheter har som mål å stanse bruken av D5 innen 2020.
- Fordi vi foreløpig vet såpass lite om hvordan stoffet påvirker helsa, ikke minst i kombinasjon med andre stoffer, mener vi at man bør unngå produkter med D5, sier Sørensen.
Problematiske stoffer
- Cyclopentasiloxane: Tilsettes for å gjøre solkremen enklere å smøre ut. Stoffet står på norske miljømyndigheters liste over prioriterte miljøgifter, sammen med mer velkjente stoffer som kvikksølv, PCB og bly.
- Parfyme: Kan gi allergi. Barn har generelt mer følsom hud enn voksne og bør bare bruke parfymefrie produkter. Noen parfymestoffer er mer allergifremkallende enn andre, men det er store kunnskapshull, og det eneste sikre er å velge parfymefritt. Naturlige parfymestoffer er like allergifremkallende som syntetiske. Linalool, limonene, benzyl alcohol, geraniol, butylphenyl methylproponial, citronellol, benzyl salicylate, cinnamyl alcohol, benzyl benzoate, citral er alle parfymestoffer (engelske betegnelser).
- Parabener: Brukes som konserveringsmiddel. Hormonforstyrrende.
- Trisodium EDTA og Disodium EDTA: EDTA-stoffer brukes som antioksidanter. Miljøbelastende. Kan gjøre tungmetaller som finnes i miljøet lettere biologisk tilgjengelige. Forbudt i svanemerket kosmetikk og hudpleie.
- Lavandula angustifolia oil: Inneholder allergifremkallende komponenter. Mulig hormonforstyrrende effekt.
Denne saken ble første gang publisert 18/03 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.